bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,600.04 3.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,045.32 2.76%
bnb
BNB (BNB) $ 553.99 3.92%
solana
Solana (SOL) $ 141.48 6.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503079 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473347 8.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154947 7.27%

Cardano (ADA) Kaç Dolar?

ada 1


1 Cardano ne kadar? 1 Cardano kaç dolar? 1 ADA kaç USD‘ye karşılık geliyor? Anlık ADA fiyat bilgisine ve Cardano ile ilgili detaylı verilerle anlık olarak bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

ADA Grafiği

ADA/USD Fiyat Dönüştürücü


Cardano Nedir?

Cardano (ADA), akran denetimi ile oluşturulan ilk blockchain platformu olduğunu iddia eder. Cardano’nun çıkış noktası ise inovasyon gerçekleştirenler, vizyonerlerin ve değişim yaratanların dünya genelinde pozitif değişim sağlaması için çıktı.

Cardano, 2017 yılında hisse ispatına (PoS) dayalı madencilik işlemlerini gerçekleştiren blockchain ağı olarak ortaya çıktı. Kısaltması matematikçi Ada Lovelace isminden geçerken ismi ise İtalyan bilge Gerolamo Cardano’dan aldı. 

Cardano’nun Özellikleri Nelerdir?

Cardano, teknik doküman planından ziyade deneysel yöntemlerle inşa edilen blockchain platformu olduğunu söyleyebiliriz. Kripto parası ADA ise regülasyonlarla uyumlu olup kullanıcıları koruyacak şekilde tasarlandı.

Cardano’nun diğer özellikleri:

Ouroboros protokolü, hisse ispatına (PoS) dayalı olarak node’ların defterdeki durum hakkında mutabakata varmalarına olanak tanır. Ouroboros ise protokolü ise bilimsel yöntemlerle güvenliği sağlanan ilk protokoldür.

Cardano ekibi, en isabetli kripto parayı oluşturmak üzerine çalışır. Cardano bu amacı gerçekleştirmek için dağıtık sistemler, mekanizma tasarımı ve kriptolojik fonksiyonları kullanır.

Cardano birden fazla katmanda işlemleri gerçekleştirecek şekilde tasarlandı. Mutabakat katmanı hesap birimini sağlarken bağlantılı kontrol katmanı ise akıllı kontratların ve uygulamaların çalışmasını sağlar.

Cardano gizlilik ve regülasyonları dengeleyecek şekilde tasarlandı. Bu sayede kripto paraların yeni alanlara girmesine olanak tanır.

Cardano’nun yenilenmesi, yumuşak fork’lar ile yenilenmesi kolay olup piyasanın ihtiyaçlarına göre tasarlanabilir. Protokolün sürdürülebilirliği için hazine sistemi oluşturuluyor.

Cardano, vakıf aracılığıyla herkesin katkı sağlayabileceği şekilde paylaştı. Bu sayede Cardano’nun mimarisini ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Cardano Nasıl Çalışır?

Cardano, diğer blockchain ağlarından farklı bir şekilde çalışır. Cardano’da mutabakat ve hesaplama katmanlarından oluşur. İlk katman tamamen çalışır durumdayken diğer katmanın çalışması ile alakalı çalışmalar hala sürüyor.

Cardano, Ethereum’a (ETH) oranla piyasa gerekliliklerine adapte edilmesi çok daha kolay olur. Özellikle ülkelerin farklı sistemlerde çalıştıklarını hesaba katarsak, Cardano’nun esnekliği sayesinde uluslararası işlemlerin gerçekleşmesine olanak tanır.

Hesaplama katmanı ise Cardano’nun mutabakat katmanını bozmayacak şekilde yenilenir. İşlemlerin doğrulanması için hisse ispatını (PoS) kullanan protokolde kullanıcılar, işlemlerini doğrulamak için belli bir miktar ADA stake ettirmeleri gerekir. Ama ağdaki etkinlikleri, stake ettirdikleri ADA’larla doğru orantılıdır.

Cardano Yorumları

2017’den beri piyasaları sallayan Cardano, son derece yenilikçi özellikler sayesinde birçok kişinin dikkatini çekti. Bu durum ise Cardano’nun tanınırlığının hızla artmasına olanak tanıdı. Özellikle o zamanlar Cardano’da geliştirme mümkün olmasa da, tanınırlık sayesinde Cardano ekibinin daha hızlı bir şekilde fork gerçekleştirip akıllı kontrat programcılığına olanak tanıdı. Oluşturulan farklar dışında, Cardano’nun ağ içinde stablecoin çıkarması, Cardano’nun daha da geliştiğini bize gösteriyor.

Cardano (ADA) Nasıl Satın Alınır?

Cardano satın almak için, ilk olarak kripto para borsasında hesap açmanız gerekir. Ardından hesap açtıktan sonra kimlik doğrulama işlemleri yapmanız gerekir. Eğer doğrulama işlemlerindeki adımların tamamı yerine getirilirse kolayca Cardano alım satımı gerçekleştirebilirsiniz.

ABD Doları ile Cardano (ADA) Satın Alma

ABD Doları ile Cardano (ADA) satın almak için Kraken, Gemini ve Coinbase başta olmak üzere, diğer borsalardan kolayca alım gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartıyla Cardano (ADA) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimi olarak Türk Lirası’nı seçin.
  3. Ardından kaç USD’lik ADA alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa Cardano alım işleminiz gerçekleşmiştir.

Ama kredi kartı işlemleri yüksek komisyon içerir ve bankalar tarafından çoğunlukla reddedilir. Ayrıca kredi kartınızın uluslararası ödemelere açık olması gerekir ve ABD Doları ile ödemeyi kabul etmesi gerekir.

Üçüncü Parti Ödeme Yöntemleriyle Cardano (ADA) Satın Alma

  1. Borsanın USD ile kabul ettiği ödeme araçlarından birini seçin.
  2. Borsanın seçtiği üçüncü parti ödeme aracında hesabınızı oluşturun.
  3. Ardından banka hesabınızdan üçüncü parti hesabınıza ve sonrasında borsa hesabınıza aktarma işlemi gerçekleştirin.
  4. Sonrasında yatırdığınız para ile borsalarda ADA alımı yapabilirsiniz.

Üçüncü parti uygulamaları, size hem düşük komisyon ücreti ödemenizi sağlar hem de kolayca nakit transferleri sağlayarak kripto para alımınızı kolaylaştırır. Bu sayede kredi kartı işlemleri gerçekleştirmenize gerek kalmaz. Ayrıca üçüncü parti uygulamalarında para yatırma işlemlerinizin reddedilme olasılığı yoktur.

EFT/Havale İşlemleri ile ADA Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla Cardano satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra borsalar üzerinden alım gerçekleştirebilirsiniz. Fonlarınızı borsaya aktarmadan önce Fedwire sisteminden geçmesi gerekir. Borsalardaki hesaplara göre işleminiz 1-5 iş günü arasında gerçekleşir.

Cardano Satın Almak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Cardano’yu kim geliştirdi?

Cardano, ilk olarak Kenji Sasaki ve Charles Hoskinson tarafından bir grup araştırmacı ile geliştirildi. Ama zaman içinde Cardano Vakfı kurulduktan sonra ise patentini ve açık kaynak kodlarını herkesle paylaşılacak hale getirildi.

Cardano fiyatı neye göre belirleniyor?

Cardano fiyatı kripto para piyasalarındaki gelişmeler, Cardano arzı ve Cardano ağındaki gelişmelere göre belirlenir. Bu üç farklı koşuldan en çok etkileyeni ise Cardano ağındaki gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

Cardano nasıl üretiliyor? Cardano nasıl kazanılır?

Cardano, staking aracılığıyla blokların çıkarılması ile üretilir. Bu yöntem ise kullanıcıların en az 5 ADA’yı ağda kilitlemeleri aracılığıyla gerçekleşir. Ama ağda daha fazla ADA çıkarmak için elinizde daha fazla ADA’yı ağda kilitleyip stake ettirmeniz gerekir.

Cardano kazanmak için,

  1. Cardano ağında stake ettirmeniz
  2. Ödemelerinizi ADA olarak almanız
  3. Borsa işlemleri gerçekleştirmeniz

Cardano ağında stake ettirme işlemi için en az 5 ADA ve Daedalus ağında Cardano’larınızı kilitlemeniz gerekir. Ödemeleri ADA olarak almak için ilk olarak Cardano cüzdanınızın olması gerekir. Sonrasında maaşınızı ve ücretlerinizi ADA olarak alabileceğinizi belirttikten sonra alım satım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak borsa işlemlerinde kripto para çiftleri ve itibari paralar aracılığıyla ADA’larınızı artıracak işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

Cardano (ADA) almak için en az kaç ABD Doları gerekir?

Kripto para borsaları, Cardano almak için herhangi bir üst sınır koymaz. Ama borsalar, komisyon oranları, likidite sağlama ve karlılıklarına göre koyacağı miktarlar değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden herhangi bir borsada hesap açmadan önce minimum yatırma gereksinimlerine bakmanızı öneririz. Ama borsalar, birim başına kripto para fiyatı düşük olan coin’ler için en az 10 adet satın almanızı ister.

Cardano’larımı hemen satıp paraya çevirebilir miyim?

Kripto para borsalarında Cardano’larınızı satıp kolayca paraya çevirebilirsiniz. Bunun için al-sat kısmına tıklayıp Cardano satış emrini verdikten sonra istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz.

Satın aldığım Cardano’larımı nasıl saklayacağım?

Cardano’larınızı sık sık alıp satacaksanız borsa hesabınızda tutmak en mantıklı çözümdür. Ama eğer uzun vadede tutacaksanız Ledger Nano S/X, Daedalus ve TrustWallet cüzdanlarında ADA’larınızı saklayabilirsiniz.

Cardano fiyatı neden yükseliyor?

Kripto para piyasasındaki diğer coin’lerde olduğu üzere Cardano’nun fiyatı farklı nedenlerden dolayı yükseliş gösterebiliyor. İlk olarak kurumların yaptığı alımlar sayesinde değeri gittikçe artabilir. İkinci olarak yatırımcıların fiyat artışlarını kaçırma korkusu ise boğa piyasasında sık görülen durumdur. Üçüncü özellik ise Cardano ağında yaşanan gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Cardano ağındaki gelişmelerde beklentiler ve gelişmeler olumlu olursa, fiyatı olumlu yönde etkileyecektir. Son olarak da güçlü bir ekosistem ve topluluğun olması sayesinde Cardano’nun değeri artar. 

Cardano fiyatı neden düşüyor?

Cardano fiyatındaki düşüşleri kripto para piyasasındaki gelişmeler, kar satışları, aşırı değerlenme ve Cardano platformundaki gelişmeler olarak yorumlayabiliriz. Kar satışları, çoğunlukla Cardano’nun aşırı değerli olduğu zaman gerçekleşir ve bu gelişme fiyatların düşüşüne sebep olur. Cardano platformundaki olumsuz gelişmeler ise fiyatı olumsuz yönde etkiler. Son olarak topluluğun ve ekosistemin zayıflaması, doğal olarak da Cardano’nun değerini düşürecektir.

Cardano’nun Ethereum’dan farkı nedir?

Cardano (ADA) isimi kripto para nedir? Cardano’nun Ethereum’a kıyasla ne farklı yanları neler? Ethereum’un aksine Cardano, hisse ispatı algoritmasını test etmekten ziyade doğrudan uygulamaya geçirdi. İkinci olarak, Ethereum ağında stablecoin’ler başka kişiler tarafından çıkarılırken, Cardano ağındaki stablecoin Cardano Vakfı tarafından çıkarıldı.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu sayfadaki veriler, kripto para veri sağlayıcısı Coingecko tarafından sağlanmaktadır. Veriler gecikmeli olabilir. BTCHaber.com Coingecko tarafından sağlanan verilerin doğruluğunu kontrol etmez ve bu konudaki her türlü yükümlülüğü reddeder.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala