bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,634.05 0.88%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.16 1.20%
bnb
BNB (BNB) $ 598.39 2.40%
solana
Solana (SOL) $ 142.10 3.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521198 1.03%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46427 1.70%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147851 2.48%

Büyük Yatırımcılar Bitcoin’de

dunyanin en onemli coini henuz cikmamis olandir

Kriptopara piyasalarında yeni ve önemli bir haber var. Dünyanın en başarılı ve en meşhur hedgefon yöneticisi ve alım-satımcı yani ‘trader’larından Paul Tudor Jones, Bitcoin’e yatırım yaptığını açıkladı.

Üstelik Tudor Jones, Bitcoin yatırımını merkez bankaları çok para bastığı için enflasyona karşı önlem olarak gerçekleştirdiğini ifade etti. Daha da ilginci ünlü yatırımcı Bitcoin’in güncel durumunu 70’li yıllarda altının pozisyonuna benzetti. Yani Bitcoin’in potansiyelini, 1971’de ABD dolarının altın ile bağını kopardığında altının 24 kat artış yaşamasına benzetti.

Tudor Jones bu ifadeleri ile dünya para sisteminin mevcut durumumu ve Bitcoin’in burada oynayabileceği rolü çok iyi kavradığını göstermiş oluyor.

Ancak Tudor Jones’un önemi sadece doğru düşüncelerinden kaynaklanmıyor. Şimdiye kadar bazı önemli yatırımcılar Bitcoin’de pozisyon aldıklarını açıklamıştı. Ancak bunların gücü milyon dolarlar seviyesindeydi. Celebritynetworth.com verilerine göre şimdiye kadar Bitcoin aldığı bilinen en ünlü yatırımcılar ve kişisel servetleri şöyle sıralanıyordu:

1-Michael Novogratz 600 Milyon $

2-Tyler ve Cameron Winklevoss kardeşler 600 Milyon $

2-Tim Draper 1 milyar $

Tam bir piyasa yatırımcısı sayamayacağımız Twitter ve elektronik ödeme sistemleri şirketi Square kurucusu Jack Dorsey’in de Bitcoin’i desteklediği biliniyor. @Jack’in kişisel serveti de 3 milyar $ civarında.

Ancak Paul Tudor Jones kişisel servet olarak tüm bu bilinen piyasa oyuncusu Bitcoin yatırımcılarını geride bırakıyor:  4,3 milyar $. Paul Tudor Jones ile Bitcoin tam anlamıyla piyasa milyarderleri kulübüne girmiş oldu.

Bu kadar büyük ve önemli bir oyuncunun Bitcoin’de yükseliş beklentisi ile alım yaptığını duyurması elbette piyasalarda Bitcoin’e güveni arttıracak. Birçok başka büyük, orta ve hatta küçük yatırımcının Paul Tudor Jones’un yatırım stratejilerini kopyaladığını da unutmamak gerek.

Bitcoin’e kurumsal yatırımcı ilgisini gösteren bir başka önemli haber de Twitter’da @listedreserve hesabından geldi: Listed Reserve 2020 ilk üç ayında madencilerin ürettiği tüm Bitcoin’lerin yarısına denk gelen bir miktarı Grayscale ve Cashapp şirketlerinin satın aldığını duyurdu.

Habere göre yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 1,322 milyar $ değerinde 163 bin 800 Bitcoin üretildi. Kurumsal yatırımcılara kripto para alma imkânı tanıyan bir fon olan Grayscale bu miktarın %29,41’ine denk gelen sayıda Bitcoin aldı. Cashapp ise madencilerin çıkardığının %23,15’i kadar Bitcoin’i müşterilerine ulaştırdı. Cashapp, Twitter kurucusu Jack Dorsey’in yönettiği Square şirketinin mobil ödeme uygulaması.

İlk çeyrekte üretilenin %29,41’i kadar Bitcoin’in Grayscale’e gitmiş olması kurumsal yatırımcıların Ocak-Mart döneminde Bitcoin’e yaklaşık 389 milyon $ yatırım yaptığı anlamına geliyor.

2017-2018’de Bitcoin’in 20 kat değer kazandığı ralliyi daha çok küçük yatırımcı ilgisi sürüklemişti. Bu defa büyük ve kurumsal yatırımcıların da küçük yatırımcılarla birlikte sahada olması büyük olasılık.

Ancak özellikle Paul Tudor Jones gibi piyasa kurtlarının Bitcoin’e giriyor olması bazı handikapları da beraberinde getirebilir. Öncelikle Tudor Jones Bitcoin türev kontratlarında pozisyon aldığını duyurdu. Yani fiziki olarak gerçek Bitcoin satın almasına her zaman gerek yok. Tudor Jones 2017 yükselişinde de parasını ikiye katladığında 20 bin dolar seviyesinden çıkış yapmıştı. Ayrıca piyasa kurtları Bitcoin’e çok daha fazla aşağı ve yukarı oynaklık getirebilir. ‘Ralli’lerin normalden daha kısa sürede bitmesine neden olabilir. Gülü seven dikenine katlanır. Bu arada açıklamanın geldiği tarihte Bitcoin’in zaten ciddi olarak yükselmekte olduğu da unutulmamalı. Özellikle yeni yatırımcılar şu kurala dikkat etmeli: Fiyat yükseldikçe risk azalmaz, aksine artar…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala