bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,351.85 0.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,569.54 0.17%
bnb
BNB (BNB) $ 610.60 3.81%
solana
Solana (SOL) $ 186.38 0.10%
xrp
XRP (XRP) $ 0.617905 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.645228 0.30%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216061 7.60%

Büyük Reset Neden Bitcoin’e (BTC) Yarar?

Buyuk Reset ve Bitcoin BTC

Dünya ekonomik forumu (WEF) Davos Toplantıları’nın da ev sahibi olan, meşhur bir küresel organizasyon. Bu Kuruluşun başında yer alan Klaus Schwap 2020’de ‘Great Reset’ yani büyük resetleme anlamına gelen bir kavram ortaya attı.

Schwap’a göre Covid-19 krizi ‘Kapitalizm’i resetlemek yani sıfırlamak, ya da yeniden başlatmak vb için büyük fırsat.

Reset derken Kapitalistlerin artık sadece kar için çalışmadığı, özellikle çevreyi koruyucu devlet yatırımlarının ağırlık kazandığı bir yeni dönem arzulanıyor.

Buna kimsenin itirazı olmaz ancak küreselci sermayecilerin hemen benimsediği bu program aynı zamanda 2030 gibi erken bir tarihte insanların hiçbir şeye sahip olmayacağı, her şeyi kısa sürelerle kiralayarak kullandıkları, tüm işlerin yapay zeka ve robotlarca yapıldığı bir dünya “hayal” ediyor.

Mevcut küresel finans düzenine muhalif ekonomi yazarları arasında Büyük Reset eskiden beri konuşulan bir kavramdır. Ancak muhalif yazarların anladığı Büyük Reset dünya para sisteminin resetlenmesidir. Bu da sınırsız basılan dolar ($) yerine yine sınırsız basılacak büyük ihtimalle bir IMF parasının rezerv para olarak getirilmesidir.

WEF ve Müttefikleri açıkça söylemeseler de ‘hayal’ ettikleri Büyük Reset’i gerçekleştirebilmek için tek elle tutulur finansman kaynakları merkez bankalarının para basması. Bu hızla gidilirse yakında ABD’de, Avrupa, Japonya gibi tüm büyük merkez bankalarının bilançoları zaten para basma nedeniyle devlet borçlanma kağıtları ile dolmuş olacak. Geriye temiz boş bilançosu olan sadece IMF kalacak.

WEF’in 2030 gibi erken bir tarihte yüksek teknoloji hedeflerine ulaşması çok zor ama anlaşılan bu ‘hayaller’ ile bol bol IMF’li ya da IMF’siz sınırsız biçimde para basılmasını teşvik edecekler.

ABD’de İş başına gelmesi beklenen Biden yönetimi de WEF ve ‘Great Reset’ taraftarı. Yeni Başkan Joe Biden seçimde WEF’in de sıklıkla kullandığı ‘Build Back Better’ yani ‘Yeniden Daha İyisini İnşa Et’ sloganını kullandı. Başkan yardımcısı Kamala Harris ise ‘Green New Deal’ yani ‘Yeni Yeşil Düzen’ savunucusu.

Green New Deal, ABD enerji ve ulaştırma altyapısının çevreci prensiplere göre en baştan inşa edilmesini öngörüyor. Demokrat Parti’nin ünlü isimlerinden Alexandria Ocasio-Cortez’in de (AOC) fanatik taraftarı olduğu bu plana göre devlet önümüzdeki on yıl içersinde 50 ila 90 trilyon $’dan fazla yatırım yapmak zorunda.

Ancak bir sorun var: ABD yüksek derecede hem bütçe açığı hem de dış ticaret açığı veriyor. Bu kadar para nereden bulunacak? Harris ve AOC’nin geniş kitleler bedava eğitim, sağlık vb hizmetlere sahip olsun tüm ülkenin altyapısını devlet eli ve merkezi planlama ile çevreci hale dönüştürelim söylemleri ilk bakışta çok adil ve çok çekici.

Ancak Harris, AOC vb’nin ekonomi bilimi ile ilgili görüşleri son derece yüzeysel ve naif. “Bugüne kadar sınırsız para basarak zenginler daha da zengin oldu öyleyse şimdi sınırsız parayı devlet bassın ve geniş halk kitleleri bu nimetten faydalansın, adil olan bu” diye düşünüyorlar.

Öncelikle sınırsız para basarak gerçekten Amerikan halkı için bu planları gerçekleştirebilseler bile bu hiç adil olmayacak çünkü sınırsız ABD $’ı basmak demek sadece yeşil-siyah mürekkepli kağıtlar vererek yurtdışından bir dolu gerçek mal ve hizmet alarak ABD dışındaki işçi sınıflarını sömürmek anlamına gelecek.

Kamala Harris sınırsız paraya o kadar inanıyor ki sırf, sınırlı altın standardına dönüşü savunan ekonomist Judy Shelton’ın FED’e üye olarak girmesini engellemek için işini gücünü bırakıp Senatoya koştu ve Shelton aleyhinde oy kullandı. Sonra da Shelton’ı istemeyen Cumhuriyetçi rakipleri ile zafer pozu verdi. Oysa seçimlerde Cumhuriyetçilerle güya boğaz boğaza kavga ediyorlardı.

Seçimi Biden-Harris’in kazandığını kabul etmeyen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Kamala Harris’i Judy Shelton’ın Fed üyeliği sürecinin durdurulduğu toplantıda tebrik ediyor. Harris bu toplantıya sırf Shelton’ı durdurmak için katıldığını belirtmişti.

‘Green New Deal’ın neden adalet ve etkinlik konusunda hayal boyutunda kalacağına dair çarpıcı bir örnek de bizzat AOC’nin kendisinden geldi. AOC Çarşamba akşamı bir twit atarak taraftarlarına çeşitli ürünler sattığı online mağazasında bazı yeni tişörtler için ön siparişler almaya başladıklarını duyurdu. Tişörtler üzerinde “Yeşil Yeni Düzen”, “Öğrenci Borçlarını Silin” ya
da “Zenginleri Vergilendirin” gibi sloganlar var. Sorun şu ki tişörtler Amerika standartlarına göre bile pahalı. Tanesi 58 ila 65 dolar (450-500 TL). O nedenle AOC sosyal medyada ‘Kapitalizm bana Sosyalizm size’ diye alay konusu oldu. “Zenginleri Vergilendirin” yazılı tişörtü ancak zenginler alabilir gibi bir durum oluştu. Daha kötüsü bu tişörtlerin bazı kısımları ‘polyester’den yapılmış. Yani AOC ve tüm Yeşil Yeni Düzen taraftarlarının güya karşı oldukları petrol ürünlerinden.

Zenginleri vergilemek benim de destekleyeceğim bir öneri. Ancak hesap ortada: the Guardian gazetesinden Michael Linden 13 Aralık 2019’da yaptığı bir değerlendirmede ABD’li en zengin %1’den alınan %30 verginin %55’e çıkarılması ile bile elde edilecek gelirin yılda sadece 0,8 trilyon $ olacağını ortaya koymuş. Bir çılgınlık yapıp bu zenginlere mevcut sahip oldukları varlık üzerinden %1 de “varlık vergisi” koysak gelir yalnızca yılda 0,4 trilyon $. Yani toplamda 1,2 trilyon $.

Oysa daha “Green New Deal”a tek bir çivi bile çakılmamışken ABD bütçe açığı 2020 yılında 3,1 Trilyon $ oldu! Green New Deal vb programlar bu 3 trilyon $’lık açığı her yıl 9-10 Trilyon $ daha artıracak planlar. Yani Amerika’daki tüm zenginlerin servetlerine el koysanız yine de bu planları uygulayamazsınız. Daha bu vergilerin lafı çıktığında zenginlerin tası tarağı toplayıp kaçmaya çalışacakları da ortada. Yani bu hayallere ulaşabilmek için tek çareniz sınırsız oluk oluk para basmak.

Ortaya konulan hayaller çok güzel. Ancak bunları gerçekleştirebilmek için önerilen yüksek vergiler, merkezi planlama ve sınırsız para basma politikaları sonuçta sadece şunlara sebep olacaktır: Katlanan borç dağları, yüksek enflasyon ve ekonominin gerçek verimliliğinin daha da bozulması.

Yapılması gereken bu hedeflere ulaşmak için ekonomiyi nasıl daha sağlıklı daha üretici hale getiririz sorularına yanıt aramak olmalıydı. Bu da sınırlı paralara dönüş ve acı reçeteler gerektirir. Politikacıların pek de bahsetmekten hoşlanmayacağı konular.

Trump’tan bile daha ‘popülist’ ve sınırsız paraya iman etmiş yeni bir devletçi kapitalizm dönemine giriyoruz gibi görünüyor.

Bu dönemde korkunç sınırsız para basılmasından en çok fayda sağlayacak olan elbette sınırsız paranın alternatifi sağlam sınırlı paralar olacaktır. Altın ve gümüş bir süredir dinlenmeye çekildi. Sahne 2021’de büyük ölçüde Bitcoin’in olacak.

2008 Krizine ve sınırsız paralı kurtarma paketlerine tepki olarak doğan Bitcoin, uygarlık tarihinde sınırlı para olarak altın ve gümüş ün yanında 5000 yıl sonra yepyeni bir araç olarak ortaya çıktığı için ‘Büyük Reset’, ‘Green New Deal’ vb hayaller adına basılacak sınırsız para dağlarından da en çok faydalanan sınırlı para olacaktır. Özellikle de yükseliş sezonlarında…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala