bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,860.99 2.48%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.67 1.60%
bnb
BNB (BNB) $ 582.44 1.62%
solana
Solana (SOL) $ 188.53 1.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.629099 2.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.6521 0.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216844 16.95%

BRC-20 Nedir?

brc 20 nedir 3

ERC, BSC ve TRC derken şimdi de kripto para piyasasında yeni bir token standardı olan BRC-20 rüzgarları esiyor.

Bu yazımızda Bitcoin ağına NFT özelliği getiren BRC-20 token standardı hakkında bilmeniz gerekenlere yer vereceğiz.

Son aylarda kripto para topluluğunda en çok konuşulan konulardan biri haline gelen Bitcoin Ordinals Protocol ile birlikte NFT’ler Bitcoin ağıyla buluştu.

BRC-20 standardı kullanılarak toplam 8.500 farklı token basıldı ve bu BRC-20 tokenlerinin çoğunluğunu meme coin’ler oluşturuyor. BRC-20, tıpkı Ethereum’daki ERC-20 token standardı gibi geliştiricilerin Bitcoin ağında NFT’ler oluşturmasına ve göndermesine olanak sağlıyor.

BRC-20 Nedir?

BRC-20 tokenleri, Bitcoin blockchain’i üzerinde çıkarılabilen ve transfer edilebilen yeni bir tür değiştirilebilir token’lerdir. BRC-20 token’leri Ordinals adı verilen JSON verilerinin satoshi’ler üzerine yazılmasıyla oluşturulur. Ethereum’daki ERC-20 gibi akıllı sözleşmelere dayanan diğer token standartlarının aksine, BRC-20 tokenları Bitcoin temel zincirinde saklanır ve herhangi bir ek katman veya platform gerektirmez.

BRC-20 token standardı 2023 yılının Mart ayında “Domo” adlı anonim bir zincir üstü analist tarafından geliştirildi. Demo, NFT’lerin Bitcoin ağında basılmasını ve transfer edilmesini mümkün kılmak için BRC-20 standardını geliştirdi.

Bu token standardı, token sözleşmelerini dağıtmak, token’leri basmak ve token’leri aktarmak için JSON verilerinin Ordinal yazıtlarını kullanıyor. Tıpkı Ethereum’daki ERC-20 token standardı gibi BRC-20 standardı da Bitcoin ağında token çıkarılmasına olanak sağlıyor. BRC-20 standardı Bitcoin’in yüz milyonda biri olan Satoshi’lere bilgi eklenmesine olanak sağlar.

2023 yılının Mayıs ayı itibariyle BRC-20 token standardı kullanılarak basılan 10.000 farklı token türü bulunuyordu. Bu token’lerden en büyüğü ise 63 milyon dolarlık piyasa değerine sahip olan ORDI’dir. Onu 11,8 milyon dolarlık piyasa değeriyle PEPE ve 6,2 milyon dolarlık piyasa değeriyle MEME takip ediyor.

BRC-20 Token’lerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yazımızın bu bölümünde BRC-20 token’lerinin avantajlarına ve dezavantajlarına yakından bakacağız:

BRC-20 Token’lerinin Avantajları

  • BRC-20 token’lerinin verileri doğrudan Bitcoin ağında saklanır. Bu da Bitcoin ağı ne kadar güvenliyse BRC-20 token’lerinin merkezsizlik ve değiştirilemezlik özelliğinin o kadar yüksek olduğu anlamına gelir.
  • BRC-20 token’leri herhangi bir akıllı sözleşme veya ek katman, platform kullanımı gerektirmez. Bu da BRC-20 token’lerinin daha kullanıcı dostu olduğu, saldırılara karşı daha güvenli olduğu ve daha düşük hata payına sahip olduğu anlamlarına gelebilir.
  • BRC-20 token’leri, Ordinals Protocol destekli tüm cüzdanlarda kullanılabilir, bu da yüksek çalışabilirlik ve erişilebilirlik oranına sahip oldukları anlamına gelir.

BRC-20 Token’lerinin Dezavantajları

  • Deneysel ve henüz çok yeni bir token standartıdır.
  • Ordinals adreslerinin boyutu ve formatı sınırlıdır. Bu da BRC-20 token’lerin akıllı sözleşme destekli diğer token’lere göre daha az esnekliğe ve işlevselliğe sahip oldukları anlamına gelir.
  • BRC-20 token’ler henüz geniş kitlelerce benimsenmemiştir. Bu nedenle BRC-20 token’ler, diğer token standartlarına göre daha az likiditeye ve benimsenme oranına sahiptir.

BRC-20 Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular

BRC-20 token bilgilerine nereden ulaşabilirim?

BRC-20 token bilgilerine brc-20.io adresi üzerinden ulaşılabilir.

BRC-20 token almak ve saklamak için hangi cüzdanı kullanmalıyım?

Bu token türünü cüzdanınızda saklamak için Unisat Wallet‘ı kullanabilirsiniz.

BRC-20 token’leri için Bitcoin cüzdanımı kullanabilir miyim?

Bunu yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü BRC-20 token’lerini cüzdanınızda görebilmeniz için NFT destekli bir Bitcoin cüzdanına ihtiyacınız var. Eğer cüzdan Bitcoin NFT’leriyle uyumlu değilse BRC-20 token’lerinizi cüzdanınızda göremezsiniz.

Bununla birlikte sıradan Bitcoin cüzdanlarını NFT’lerinizi saklamak isterseniz, NFT’leriniz “Satoshi’ler” üzerine yazıldığından yanlışlıkla gas ücreti ödemek isterken NFT’nizi kaybedebilirsiniz. Bu durumda BRC-20 token’iniz gas ücreti olarak madencilere gönderilmiş olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala