bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,073.70 2.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,425.44 4.78%
bnb
BNB (BNB) $ 534.44 5.37%
solana
Solana (SOL) $ 184.70 9.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.615355 0.81%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.634324 5.46%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.135962 9.92%

Paylaş

Borsada Hissenin Güvenilirliğini Nasıl Anlarım?

aysel gündoğdu1

Sevgili okuyucular, borsa aslında çok kolay bir yatırım şekli değildir. Çokça bilgi vardır ve yatırımcının sabırsızlığı karşısında bu bilgiler bazen korkutucu gelebilir. Lakin eğer borsada uzun ya da kısa vadeli olarak bir şirketin hissesine yatırım yapmadan önce şirketin karnesi diye nitelendirebileceğimiz bazı özelliklerini mutlaka bilmeliyiz. Hissenin sadece adını, hangi işi yaptığını bilerek o hisseye yatırım yapmak paranızı çöpe atmaktan farksızdır. Üstelik bu hisse ile ilgili bilgileri mahalledeki manavdan, berberinizden ya da altın günündeki arkadaşınızdan duyarak edinmeniz de risklidir. Çünkü bilgi kulaktan kulağa dolaştıkça ya eksilir ya da yanlış bilgi haline dönüşür.

Artık teknoloji çağındayız ve bir şirketin bilgilerine ulaşmak oldukça kolay…

Borsa İstanbul’daki tüm hisselerin bilgilerinin duyurulduğu “Kamuyu Aydınlatma Platformu” (KAP) bunun en güzel örneği… Diğer yandan borsaya açık tüm şirketlerin belirli dönemler halinde yayımladığı faaliyet raporlarından da tüm bilgilere erişilebilir. Ek olarak bu bilgileri yorumlamak da son derece önemli tabii…Aracı kurumların birçoğunda araştırma bölümleri var ve bu bilgileri belirli aralıklarla ücretsiz olarak bültenler halinde yayımlıyorlar. Yeter ki bilgiye ulaşmak isteyelim…

Teknoloji bilgiye ulaşmada hızlı ve kolaylık sağlayıcı bir aracı oldu. Ancak zararları da yok değil… Bu kadar bilginin içerisinde eksik, hatalı olanlar da mevcut elbet… Bilgi kirliliğinin olduğu ortamda bireysel yatırımcının sıkıntısı da başlıyor maalesef… Nereden edinirseniz edinin bilginin kaynağına inin, en saf ve en yorumsuz hali ile bilgi oradadır. Yani KAP’ta, yani faaliyet raporlarında…

İlgilendiğiniz şirketin web sayfasına girdiğinizde mutlaka bir yatırımcı ilişkileri köşesi görürsünüz. Orada şirkete dair özet veriler, raporlar ve haberler yer alır. Buralar, şirket hakkında bilgi toplamanız için oldukça zengin bir alandır.

Diğer yandan borsalarda belirli endeksler oluşturulmuştur. Bu endekslerde genellikle en çok işlem gören hisseler mevcuttur. En çok işlem gören hisseler aynı zamanda yatırımcının en çok talep ettiği yani en çok güvendiği hisselerdir diyebiliriz. Mesela BIST-100 endeksindeki şirketler genellikle iyi şirketlerdir. BIST-30 endeksindekiler de en iyileridir. Yatırımcılar genellikle kendileri daha güvende hissetmek için markası güçlü hisselere yönelirler.

Bazı hisseler kıyada köşede kalmıştır. Hisse ile ilgili bir asılsız bir işlem ya da haber dolaşıyor olabilir. Önce hissenin karlılığı, yatırım potansiyeli, satışları ya da ortaklık durumuna bakmak gerekir. Eğer çok vahim durumda ise muhtemelen manipülasyona maruz kalmıştır. Yani birileri hisse ile oynuyordur. Bu bir suçtur. Bunun farkına varmayan bireysel yatırımcılar hisseyi aldıktan bir süre sonra hisse birden düşmeye başlar. Piyasadakiler buna “keriz silkelemesi” derler.

Rengi güzel diye aldanıp bilmediğiniz sularda yüzmeyin…

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Gündoğdu, ardından aynı Enstitüden Bankacılık Anabilim Dalında doktor unvanını aldı. 2018 yılında finans alanında doçentliğini alan Gündoğdu, halen bir üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor. Gündoğdu’nun bankacılık ve finans alanında yayımlanmış 17 kitabı, 100’ü aşkın uluslararası ve ulusal makale ve bildirisi mevcuttur. Aynı zamanda Banka ve Sermaye Piyasası Araştırmaları Dergisi’nin editörü olan Gündoğdu’nun çalışma alanı finans, yatırım ve davranışsal ekonomidir. Finansal teknoloji ve finansal hizmetler alanındaki şirketlere danışmanlık hizmeti veren Gündoğdu, kurumsal şirketlere eğitim, seminer ve danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.
http://www.finansoloji.com

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala