bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,661.93 2.23%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,554.41 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 582.39 1.75%
solana
Solana (SOL) $ 185.22 0.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.634214 2.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.652939 2.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217253 17.51%

Blokzinciri ve Kimlik – 3

w75ZambjFI1

Bu konuda üçüncü bir yazı yazacağımı düşünmezdim, ama gerekli oldu. Zira ilk ve ikinci yazıda onca mevzuya değinmeme rağmen konunun asıl can alıcı yerine ancak gelebildim…

Önce dilerseniz konunun vurucu noktalarını bir özetleyeyim:

  1. Ben kavramını taşıyan bir kimliğimiz var. Bu kimlik ile doğumdan ölüme yaptığımız tüm önemli faaliyetlerimiz kayda geçiriliyor. Faaliyetlerimiz, evlenmeler, ev almalar, askere gitmeler vs. vs. hepsi aynı kimlik numarası ile devletimiz ve ilgili kurumlar tarafından tutuluyor.
  2. Benim faaliyetlerimin bir kısmı benim şahsen orada bulunmamı gerektiriyor, örneğin ev almak, ortak olmak veya evlenmek gibi faaliyetler. Ancak her faaliyetimde orada fiziki olarak bulunmam gerekmiyor: Eğitim faaliyetleri, iş yerinde çalışma gibi konular…
  3. Faaliyetlerimden başkalarının ne kadar haberdar olması gerektiği ve bu konuda benim iznimin gerekip gerekmediği de önemli bir konu. Bu konuları çok özet olarak aşağıdaki tabloda işaretledim.
  4. Faaliyetlerimle ilgili üçüncü şahısların ne kadar serbest bilgi alabildiğini de aşağıda işaretledim. Bazı faaliyetlerimle ilgili olarak, benim blokzinciri üzerinde kayıtlı olması gereken bir şifreli imzam ile HER DEFASINDA izin vermem gerekir. Örneğin, benim sağlık kayıtlarımı birisi sorguladığında bununla ilgili her sorguda benim bilgim ve rızam olması gerekir.
  5. Bazı faaliyetlerim, mesela ortaklıklarım içinde alınan kararlarda fiziki olarak orada bulunma şartı aranmamasına rağmen benim uzaktan (internet üzerinden) kendi imzamı atabilmem gerekli.
  6. Sosyal ağlarda da bundan sonra hangi durumlarda kimlere ne izinler verdiğime dikkat etmem gerekir. Bugüne kadar sosyal ağlar üzerinde yazdıklarımız ve paylaştıklarımız değersizmiş gibi muamele gördü ancak bundan sonra o paylaşımlar da belirli izin ve kurallar eşliğinde paylaşılacak.
  7. Eğer ben bir sanatçıysam, ürettiğim dijital eserlerin internet üzerinde paylaşılması noktasında benim haklarım ve eserlerimi tüketenlerin bana karşı mali sorumluluğu (borcu) oluşuyor. Bu borcun tahsilinin yapılabilmesi için NFT gibi mülkiyet kayıtlarının tüketim yapılan sistemlere (internet tarayıcısı, akıllı telefon uygulamaları vb.) entegre edilmesi gerekir.
  8. Bu durumda yeni sosyal hayatımız içinde blokzinciri imzamız, blokzinciri üzerine kayıt edilmiş eserlerimiz, ortaklıklarımız vesaire çok önemli bir hale geliyor.
  9. Son olarak, bir de benim fiziki varlığım ile dijital varlığımın eşleştirilmesi gerekli. Bunu ya benim orada mevcutlu bulunmamla sağlayabilirim bazı durumlarda da biyometrik kimliğimle ispat yapmam gerekir.

Ekran Resmi 2021 04 13 13.53.47

Kimliğimizin Blokzinciri Üzerinde Tutulması Neden Önemli?

Kimliğimizin blokzinciri üzerinde tutulması, yukarıdaki tabloda gördüğünüz, benim iznimin gerekli olduğu faaliyetlerde kilitleme ve kilidi açma yeteneğimin olması için zorunlu. Ben kendi iznim dışında bu kayıtlarıma erişilemediğini, erişilmediğini bilmek istiyorum.

Teknoloji sayesinde geldiğimiz noktada artık kişisel egemenlik haklarımı kendi elimize almaktayız. Bunun için ayrıca kanunun koruması olması gerekir ama bizlerin bu kanuni korumaya güvenmemiz gerekmez. Kırılması imkansız ya da çok zor bir şifreleme yöntemi ile işleyen bir blokzinciri imzası, şu anda avukatların ve mali müşavirlerin her gün kullandıkları e-imza tokının yerine geçebilir.

Aslında bu dönüşüm ile tüm vatandaşlar, gereken tüm faaliyetlerinde e-imza token’ı kullanıyor olacaklar desem daha iyi olur. Ancak, yine de bana blokzinciri imzamı bir otoritenin veriyor olması ve benim buna ayrıca para ödüyor olmam doğru değil. Yapılacak her işlemde cüzi bir masrafın doğuyor olmasında sorun yok: Eğer bir şirkete ortak olacaksam, bunun blokzinciri üzerinde yapılacak kaydına para ödemeye hazırım.

Blokzinciri kimliği ve imzasının neden önemli olduğu konusunda sizi ikna etmeye çalışmıyorum. Gelecekte merkezi veritabanları üzerinde herhangi bir kaydımızın tutuluyor olacağını sanmıyorum. Yani, insanların tamamını bu konuda ikna etmemize gerek yok.

Mali Konular:

Diyelim ki siz bir şirketten 1000 TL’lik bir ortaklık hissesi almak istiyorsunuz. Şu anda bunu yapmak için ortak olmak istediğiniz şirketin halka açık olması şart! Ve ayrıca araya bir aracı koymanız ve o aracının üzerinden halka açık şirkete ortak olmanız mümkün. Eğer arkadaşınız yeni bir start-up kuruyorsa ve siz ona 1000 TL ortak olmak istiyorsanız, bunu arkadaşınızla aranızda halledebilirsiniz, ancak start-up kurucusu olan arkadaşınız ancak belli sayıda kişiyi (500) şirketine bu şekilde ortak alabilir.

İşte bu tür kurallar ile şirketlerin ortaklıkları kısıtlandırılmış. Burada konulmuş kuralların elbette bir amacı var, küçük yatırımcı korunmaya çalışılıyor. Ancak küçük yatırımcıyı koruyalım derken de start-up’ların finansmanı gereğinden fazla zorlaştırılmış durumda.

Ülkemizde kitlesel fonlama kanunu yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Ancak uygulamada henüz fazla işlerlik kazanmadı, zira prosedürleri halka açık bir şirket kadar zor. Oysaki bu yazıda anlattığım blokzinciri imzaları ile yeni bir girişime ortak olmak çok kolaylaşıyor. Zaten ICO denilen ve sonradan STO, IEO gibi başka isimler takılan mekanizma ile aslında token ve coin satın alarak bizler yeni kurulan girişimlere ortak oluyoruz.

Yani mesela, Paribu cüzdanınıza TL yükledikten sonra gidip BAT isimli tokını satın alıyorsanız aslında yaptığınız Brave şirketine ve onun yeni iş modeline ortak olmaktan başka bir şey değil. İşlemin kolaylığına dikkatinizi çekerim. Küçük yatırımcı olduğunuz bilmiyor bile olabilirsiniz ancak 100 liralık BAT token’ı satın aldıysanız aslında o şirketin (Brave Tarayıcısı) küçük de olsa ortağı olmuş durumdasınız.

Devlet Bir Anonim Ortaklıktır!

BAT token’ı almakla nasıl Brave Tarayıcısını üreten şirkete ortak olduysanız, bir devletin ihraç ettiği parayı kullandığınızda da o devletin ortağı olmuş oluyorsunuz. Eğer parasını alıp kullandığınız devlet iyi bir şirket gibi idare edilmiyorsa o devletin token’ı (yani parası) değersizleşir.

Devlet bir anonim ortaklıktır ve ortakları da kimlikleriyle ve imzalarıyla kendisinden sorumlu olması gereken bizleriz. Ama ortağı olduğumuz devleti de aynı imzalarımızla vereceğimiz oylarla (kararlarla) seçebilir ya da seçmeyebiliriz. Yeni dünya buraya doğru evriliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti.
https://cemilturun.medium.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala