bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,380.91 3.07%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,987.31 2.37%
bnb
BNB (BNB) $ 562.50 2.59%
solana
Solana (SOL) $ 138.45 6.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52034 2.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452253 1.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.13297 5.23%

Blockchain Sağlık Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

xek4YOyO4qQV43q8QyBDL1XsDbw1 j093v45

Teknolojinin gelişimi, hayatımızda bazı olumlu değişiklikleri de beraberinde getirdi. Son on yılda teknoloji, finansal sistemin, eğitim sisteminin ve sağlık sisteminin gelişmesinde büyük bir rol oynadı.

Bilgisayar ve internet bu alanlarda olmazsa olmaz unsurlar haline geldi. Ancak AI gibi yeni buluşlar, sınırlamalarını ortadan kaldırdı. Teknoloji dünyasını böylesine sansasyonel bir şekilde geliştiren bir diğer keşif ise, Blockchain’dir.

Finansal sistemde Blockchain ile devrim yaratıldı ve bu yüzden bu teknolojiyi duyduğumuzda aklımıza gelen ilk kelime kripto para birimleri oluyor.

Bitcoin’deki yükseliş Blockchain’i dünya çapında tanınan bir isim haline getirdi. Ancak, Blockchain kripto para birimleri ile sınırlı değildir. Kendisinin bir mali defter olmaktan daha fazlasını yapma eğilimi vardır.

Son yıllarda sağlık sektörü, güvenli ve istikrarlı sağlık tesisleri sağlamak için yeniliğe ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Artık sağlık hizmeti sağlayıcıları daha hasta merkezli ve hizmetlerini düşük fiyatlarla sağlamak için hiçbir atılım göstermiyor.

Blockchain, sağlık hizmeti sağlayıcılarının ihtiyaç duyduğu icatlardan biri olarak ortaya çıkmıştır. Sistemi daha erişilebilir, güvenilir ve uygun maliyetli hale getirerek sağlık sektörü üzerindeki etkisine çoktan başladı.

Blockchain ve Özellikleri                                                                 

Blockchain, birbirine güvenli bir şekilde bağlanan bloklar şeklinde kaydedilen eşler arası işlemlerin bir veritabanıdır. Bu sistem, işlemleri kaydetmek ve kimsenin bilgileri değiştirememesi için güvenli bir şekilde tasarlanmıştır.

Veriler bloklar halinde saklanır ve işlemin doğrulanmasından sonra diğer bilgi blokları eklenir. Bütün bloklar ise bir zincir oluşturur.

Blockchain’de herhangi bir manipülasyon varsa, yapılan değişiklikle ilgili verilerle başka bir blok oluşturulur. Bu şekilde, değişiklikler doğrulamadan sonra kaynağa kadar izlenebilir.

Sağlık Sektöründe Blockchain’in Özellikleri

Blockchain healthcare graphic

1. Merkeziyetsiz – Blockchain’in ana özelliğidir. Veriler, merkezi olmayan ağda bloklar halinde kaydedilir. Ağ şeffaftır ve tüm üyeler aynı veri kopyasına sahiptir. Çoğunluğun değişikliği reddetmesi durumunda verilerdeki herhangi bir değişiklik reddedilebilir.

2. Güvenli Veri – Blockchain merkezi olmayan bir ağ olduğundan, verilerdeki herhangi bir değişiklik diğer üyeler tarafından engellenebilir. Bu nedenle, veri manipülasyonu yaşanma şansı yoktur ve veriler güvence altına alınır.

3. Kendi Kendini Düzeltme – Bloklardan birinde herhangi bir değişiklik olursa, diğer bloklarla çapraz kontrol yapılır ve hata ortadan kaldırılır.

4. Dağıtılmış Defter – Bu sistemde, bağımsız bilgisayarlar işlemleri kaydeder ve paylaşır. Ayrıca, ilgili elektronik defterlerdeki verileri senkronize ederler.

5. Normal Veritabanından Farklı – Diğer veritabanları verileri depolamak için tablolar kullanır, ancak Blockchain, birbirine zincirlenmiş blokları kullanır. Blockchain kullanarak dokümantasyon süreci, kolay ve tarafsızdır.

Blockchain, finans ve sağlık hizmetlerinde çeşitli özelliklerle birlikte gelir. Bu yazımızda ise, sağlık hizmetlerinde Blockchain’in özelliklerini tartışacağız.

Tıbbi kayıtların tutulması, elektronik veri yönetimi, sağlık verilerinin korunması, Blockchain’in bir nimet olduğu bazı önemli alanlardır.

Blockchain Sağlık Sektöründe Nasıl Yararlı Olabilir?

Blockchain, lojistik ve hastaların tıbbi kayıtlarının tutulması da dahil olmak üzere sağlık hizmetlerindeki anormallikler için ortaya çıkan bir çözümdür.

Son zamanlarda, bu teknoloji finans sektörünün önemli bir parçası haline geldi. Şimdi ise, tıp endüstrisinin temel parçaları olan bilim ve lojistik gibi diğer sektörlere yayılıyor. İşte Blockchain’in en iyi seçeneklerden biri olacağı bazı bölümler.

Elektronik Sağlık Kayıt Sistemleri

MIT Health Data 01 0

Bir hastanın sağlık kaydı onlar için elzemdir ve kesinlikle korunması gerekir. Blockchain ise, tıbbi kayıtlara tam erişim sağlamaya yardımcı olabilir.

Hastalar, doktorları ile tam veya kısmi bir şekilde bilgilerini paylaşabilirler. Kayıtlarının başkalarına görünürlük süresini ayarlayabilirler.

Bu sistem aynı zamanda sigortacılar için de yararlı olacaktır çünkü üçüncü bir şahsın müdahalesi olmadan hastalarla doğrudan bağlantı kurabileceklerdir.

Hastanelerde Kripto Para Kullanımı

Kripto para birimleri, imkanlar bakımından sınırlı yerlerde insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ve kullanım oranı hızla artmaktadır.

Kripto para ile ödeme yapmak isteyen hastalar bunu cüzdan yazılımı üzerinden yapabilirler. Dünyada çok az sağlık merkezi hastalarına bu imkanı sunuyor. Aveon Health bunlara bir örnektir.

Şeffaf Tedarik Zinciri

blockchain healthcare

Sağlık sektörü, bazı dönemlerde uygun ilaçların tedarikini sağlamada zorluklar yaşayabiliyor.

Blockchain tabanlı bir sistem, tesisin tıbbi paketi, çıkıştan varış noktasına ulaşmaya kadar geçen süre de dahil olmak üzere her aşamada takip etmesini sağlayacaktır.

Bu da ilaçların güvenilirliğini artıracaktır. Ayrıca AI ile bağlantılı bir Blockchain, tedarik zincirinin mükemmel optimizasyonunu sağlayacaktır.

Güvenlik ve Şeffaflık

Hastanelere yönelik siber saldırılar günümüzde yaygın hale geldi. Tıp merkezleri için hasta verilerinin güvenliği esastır. Blockchain tabanlı bir sistem, bu verilerin güvenliğini sağlayabilir.

Kriptografik anahtarlar, hastalara tam erişim sağlamak için kullanılabilir. Böylece hastalar, kayıtlarının kilidini açmak için anahtarı ellerinde tutacaktır. Bu şekilde, veriler veri ihlalinden korunacaktır.

Gelişmiş Klinik Araştırmaları

Kliniklerdeki deneylerin ve araştırmaların yapılması kolaylaşacak. Araştırmacılar, deneylerin katılımcılarının gizliliğini güvence altına alarak klinik araştırmaların sonuçlarını diğer araştırmacılarla paylaşabilir duruma gelecek.

Bu sistem, araştırmacının sonuçları güvence altına almasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, halkı şüpheye düşürebilecek sahte araştırma belgelerinin yayılmasının önlenmesine yardımcı olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala