“Bitcoin’i ulusal rezerv ilan eden ülke sayısı artacak”

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında ağzından düşürmediği Bitcoin’i ulusal rezerv ilan edeceğine yönelik vaatler sektörün uzun zamandır gündeminde. Ancak sadece ABD değil, birçok ulus devletin Bitcoin’e daha çok yanaştığını görmek mümkün.

Dijital varlık yönetim şirketi Fidelity Digital Assets’ın yayımladığı son raporda da bu konuya genişçe yer verilmiş durumda. Şirketin 7 Ocak’ta yayımladığı “2025’e bakış” adlı raporda, “Daha fazla ulus devletin, merkez bankasının, egemen varlık fonunun ve devlet hazinesinin Bitcoin’de stratejik pozisyonlar oluşturmaya çalışacağını tahmin ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bitcoin tutan ülkeler arasında ABD lider konumda

Bhutan ve El Salvador örneklerinin verildiği raporda, bu ülkelerin kısa bir süre içerisinde elde ettikleri önemli getirilere dikkat çekildi. Bilindiği üzere elinde en çok Bitcoin tutan ülke 198 bin 109 adetle (20 milyar dolar değerinde) ABD olurken, Çin’in 190 bin, Birleşik Krallık’ın 61 bin, Ukrayna’nın 46 bin, Bhutan’ın 11 bin 600 ve El Salvador’un ise yaklaşık 6 bin BTC’si bulunuyor.

Geçen yılın başında spot Bitcoin’lerin borsa yatırım fonları aracılığıyla geleneksel piyasadaki müşterilere sürülmesinin ardından kripto piyasası yükseliş trendine girmişti. Geçen yılı yaklaşık yüzde 110’luk getiri sağlayan Bitcoin‘e ulusal rezervlerinde yer veren irili ufaklı ülkeler bu stratejilerinin ekmeğini yedi.

“Bitcoin’e yatırım yapmayan ülkeler riskli konumda”

Fidelity Digital Assets’in söz konusu raporunda da artan BTC fiyatının birçok ülke için cazibeli bir konuma gelebileceği belirtiliyor. Şirketin analisti Matt Hogan’ın kaleme aldığı raporda Bitcoin yatırımı yapmayan ülkeleri bekleyen risklere dikkat çekildi: “Enflasyon kaynaklı para birimlerinin değer kaybetmesi ve giderek artan bütçe açıkları gibi zorluklar, BTC’ye yatırım yapmamayı daha riskli bir hâle getiriyor.”

Bitcoin ve Ethereum’un borsa yatırım fonlarına vurgu yapan Hogan, “Bu ürünlerin ilk başarısıyla birlikte, 2025’in TradFi dünyasına daha yapılandırılmış pasif ve aktif olarak yönetilen dijital varlık ürünleri getirmesini beklemek mantıksız olmayacaktır” görüşünü savundu.

Öte yandan raporda, tokenizasyon kategorisinin 2025’e damga vuracağını ve gerçek dünya varlıkları (RWA) piyasa değerinin 14 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkmasını beklediklerini öngördü.

“Tokenizasyonun potansiyeli yeni yeni fark ediliyor”

“Tokenizasyon genellikle blokzincir teknolojisi dünyasında moda bir sözcük olarak görülüyor, ancak finansal hizmetler ve ötesindeki potansiyeli yeni yeni fark edilmeye başlanıyor” ifadelerinin yer aldığı raporda, yatırımcıların “dijital varlıklara yönelik artan benimseme, geliştirme, ilgi ve talep” ışığında “hızlanmaya hazırlanmaları” belirtildi: “Yatırımcıların dijital varlık hareketine katılmak için çok geç kalmadıklarını” ve ‘dijital varlıklar için onlarca yıl olmasa da birkaç yıla yayılacak yeni bir çağın şafağına giriyor olabiliriz.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

alp boru

Yazar: Alp Börü

Piyasada kafalar karışık

Geçen yıl spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının ABD’de işlem görmeye başlamasıyla yükseliş trendine giren kripto piyasasının yakın gelecekteki performansına ilişkin farklı tellerden çalan birçok görüş söz konusu. Veri analitik şirketi CryptoQuant’ın analisti Crypto Dan 6 Ocak’ta yaptığı paylaşımda boğa sezonunda sonlara yaklaşıldığını öne sürdü. 2023’ün ocak ayında başlayan boğa piyasasının 2025’in ilk çeyreğinde ya da ...

Bağlantıyı kopyala