bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,554.49 1.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,383.94 1.27%
bnb
BNB (BNB) $ 552.56 2.10%
solana
Solana (SOL) $ 141.04 3.17%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525281 0.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.352756 3.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.108195 4.13%

Bitcoin’i Savunmamız Gerekiyor!

Bitcoini Savunmamiz Gerekiyor

Ben bir Bitcoin maksimalisti değilim, geçmişte de olmadım. Ama bu konuda bugün söyleyeceklerim var: bugün onu savunmamız gerekiyor, zira Bitcoin’den çok korkan merkezi para basıcıları,  çok muhtemelen Bitcoin’in fiyatı üzerinde manipülasyon yapmaktalar. Aynı altının ve gümüşün fiyatı üzerinde yaptıkları gibi. Bu haftaki yazımda Bitcoin’in temel savunmasını yapacağım.

Bitcoin hangi problemi çözüyor, neden hayatımıza şu anda girdi?

Bitcoin ortaya çıktı çünkü, bu insanlığın evriminde gelinmesi gerekli bir noktaydı. Duyunca ne kadar garip gelirse gelsin benim bulabildiğim en güzel cevap işte bu. Zira meseleye daha derinlemesine bakıp taşları kaldırdığımızda altından neredeyse yüzlerce yıllık mazisi olan ve artık yıkılması gerektiği aşikar olan bazı köhnemiş yapılar çıkıyor. Yani Bitcoin’i ortaya çıkartan gerekçe, öyle son beş on yılın meselesi değil.

Asıl adı her ne ise, Satoshi Nakamoto isimli kişinin Bitcoin’i dünyaya sunarken aklındaki ilk sorun bankalar üzerinden birbirimize para yollamamızın zor olması ya da bankaları sevmemesi değildi. Onun bankalara ya da daha doğrusu merkezi para sistemlerine alternatif bir başka sistem önermesinin arkasında yatan asıl derdi bambaşka. Satoshi’yi harekete geçiren sebeplerin başında dünya para sisteminde oluşan büyük borç yükü geliyor. Tabii içinde olduğumuz 2020 yılında bu borç yükünün daha önce hayal edilemeyen boyutlara erişmiş olması da onu haklı çıkarıyor.

Makalesini yazdığı sırada özellikle Amerika’da çok etkili olan 2008 finansal krizi gerçekleşmişti ve Satoshi de bu krizde Amerikan devletinin batık bankaların batmasına izin vermeyip, onları kamu kaynaklarıyla yüzdürdüğünü görüp bundan çok rahatsız olmuştu.  Bu konuda başka kişilerle arasında, 2009 ve 2010 yılında kayıt altına alınmış yazışmalar olduğu için biliyoruz. Bu yazışmalarında Satoshi, Bitcoin yazılımını üretmesi, ve de meşhur makalesini yazmasına neden olarak, merkezi idarelerin elinde olan para basma ve borç yaratma yetkisini sınırlayabilecek yeni bir sistemin ortaya çıkartılması ihtiyacını öne çıkartıyor. Satoshi’ye göre sıradan vatandaşlar olarak bizlerin de para basma yetkimiz olabilmeli. Bu yetki sadece bankalar ve onlara bu yetkiyi vermiş olan ulus-devletlerin tekelinde olmamalı. Yani Bitcoin’in çözmeye kalkıştığı problem varoluşsal bir problem aslında; ekonomik hayatın temeli olarak kullandığımız paraları, onları bir merkezde basmakta olan kişi ya da kurumların, bazı yanlış hesapları neticesinde tüm insanlığı derin bir krize sokabilmeleri ihtimaline karşılık alternatif bir çıkış yolu bulmak. Nitekim, merkezdeki kişi ve kurumlar o yanlışları son yıllarda yaptılar ve halen de yapmaktalar.

Bitcoin’in fiyatı sadece oyalama amaçlı!

Şu anda Bitcoin’in fiyatıyla birilerinin oynadığı aşikar! 12,000 dolara yaklaşınca algoritmalar çalışıyor, besbelli. Bizlerin bu algoritmaları yenebilecek sayımız yok henüz bu pazarda ve daha fenası Fed gibi havadan para basma kabiliyetimiz de yok. İleride tam olarak nasıl işlediğini anlarız bu mekanizmaların. Size önümüzdeki haftalarda Fed’in altın fiyatını nasıl düşürdüğünü anlatan bir yazı yazacağım. Usta yazılımcı olan bir arkadaşım, akşamları boş zamanlarında, sınırsız para basma kabiliyetiyle her çeşit sınırlı metanın (mesela altın, gümüş, mesela BTC) fiyatını kontrol altında tutulabileceğini, istendiği gibi indirip çıkartılabileceğini gösteren bir simülasyon programı yazdı.

Dolayısıyla Bitcoin’in fiyatı ile ilgilenmiyorum. Bununla oyalananlar düşünsün sadece, beni ilgilendiren bu işin geleceği…

Bitcoin’in karşılığı yok!

Doğrusu şu: Bitcoin’in karşılığı var ama dünya rezerv parası olan dolar başta olmak üzere hiçbir dünya devleti parasının 1972’den beri karşılığı yok. Sadece matematik bilmeyen, algoritma nedir anlamayan kişilerin inanacağı bir safsata Bitcoin’in karşılıksızlığı. Yazılımın içi dışı meydanda, isteyen bakabilir. Açık kaynak, güvene ihtiyacı ortadan kaldıran şifreler ve mutabakat algoritması… Bunlar işte karşılığı.

Bitcoin bir Ponzi şeması! (Çiftlik Bank yani)

Bu tabir aslen İtalyan olan Ponzi isimli bir adamın adından geliyor. Bizdeki  Çiftlik Bank isimli şirket bir Ponzi şemasıydı. Bu şirketlerde, yeni katılan yatırımcıların ödediği paralarla eski üyelere aylık faizleri ödenerek, bir yerden sonra yürütülmesi mümkün olmayan merdivenvari bir üç-kağıtçılık yapılıyor. Bitcoin’in Ponzi şeması ile alakası yok. Fiyat herkes için aynı ve yeni satın alan biri ile eskiden BTC satın almış başkası arasında matematiksel olarak, hiyerarşik ya da başka açıdan hiçbir fark yok. Oysa ki Ponzi şemasında eskiden yeniye bir hiyerarşi olur, yeni gelenlerin parası ile dümen döner.

Devletler de Bitcoin yapma yarışına katılıyor!

Şimdi de başımıza bu çıktı! Hayır arkadaşlar, devletler Bitcoin ya da kriptopara yapmıyorlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bunun için uzman arayışına çıkmadı. Sapla samanı birbirine karıştırmayalım lütfen. Devletler, DLT üzerinde çalışacak merkezi dijital devlet parası yapmak derdine düştüler. DLT ve blokzinciri farklı şeyler. Tabii ki emir yine en merkezden geldi. Bundan sonraki dönemde devletler birbirlerinden kopya çekecek, göreceksiniz.

Artık küresel bir dijital para savaşı yaşanıyor. Ülkeler arasında eski “fiat” paraların yerine yeni DLT parası koyma yarışı var, onu demiyorum. Bir de dijital formu da olsa ona karşı dünya rezerv parası olarak doları tahtından indirmek üzere başka bir savaş oluyor.

Normalde, bizimki gibi ülkelerin paralarını dünyanın rezerv parasına ve başka kuvvetli dövizlere karşı güçsüz hale getirmeleri istenir. Neden mi? İhracat yapan ülkelerin parası zayıf olursa, dünya pazarlarına mallarını daha kolay satarlar, ucuz olduğu için. Üstelik ülkeler borçlarını böylece daha kolay ödeyebilirler. Ama bir de madalyonun diğer yüzü var. Eğer bizim ülkemizde olduğu gibi alınmış olan dış borçlar yabancı döviz karşılığıysa, o zaman bir ikilemin içine düşülür. İşte şimdi ülkemizin içinde olduğu ikilem gibi.

Bitcoin şeffaftır ve faizsizdir!

Çoğu Bitcoin’cinin bildiği gibi, 2009’dan bugüne yapılmış tüm Bitcoin alım-satım işlemleri kayıt altındadır ve isteyen hepsini görebilir. Bu sistem hiç durmadan işlemiş ve hiç hack’lenememiştir. Zaten tüm kod açık kaynaktır ve tüm yazılım basit ve anlaşılır yazılmıştır.

Bitcoin’de tasarım olarak faiz de yoktur! Ayrıca altın gibi Bitcoin de herkesin kolayca alıp satabileceğı bir metadır (commodity’dir) ve üzerinde manipülasyon yapılmadığı sürece değerini sürekli bulmaktadır. Altın gibi Bitcoin’in fiyatıyla şu anda oynanmaktadır ama bu ayrı bir yazının konusu zaten, daha önce belirtmiştim.

Peki Bitcoin mükemmel mi?

Hayır, Bitcoin mükemmel değil, büyük bir yeniliğin ilk aşaması sadece. Bitcoin’in bir vadeli kredi aracı olamaması da onu iyi yapan bazı özelliklerinin doğal bir sonucu. Tasarımı gereği Bitcoin herşeye birden cevap veremiyor, vermemeli de. Dünyadaki reel ekonomik faaliyetlerimizin, mesela tarımın ve sanayinin üretim yapabilmesi için zaman içinde geri ödenecek vadeli kredilerin de sistemin içinde olması lazım. Bunu yaparken dikkat etmeliyiz ki faiz içermesin, insanlık tekrar aynı yanlışa düşmesin.

Bitcoin’in yanına faiz (yani asimetrik bilgi) oluşturmayacak kredili bir kripto-varlık daha lazım dünyaya. Onu henüz göremedik ama zamanı geldiğinde o da ortaya çıkacaktır. Not: DeFi o değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti.
https://cemilturun.medium.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala