bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,054.36 0.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,925.71 0.04%
bnb
BNB (BNB) $ 592.21 1.11%
solana
Solana (SOL) $ 145.02 1.09%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506305 0.98%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.442919 1.38%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.144095 0.63%

Bitcoin’deki düşüş kripto hisselerini nasıl etkiliyor?

Bitcoin ve Nasdaq Korelasyonun Arasina Yapay Zeka Hisseleri Giriyordd

Yeni yılda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Bitcoin ETF kararının beklenmesi kripto para dünyasında büyük heyecana yol açsa da “gerçekleşen beklentiler” kuralı bir kez daha işledi. Spot kripto yatırım fonlarının ABD borsalarında listelenmesinin ardından BTC fiyatı 40 bin doların altına geriledi.

ABD’nin en önemli hisse senedi borsaları bugünlerde zirveden zirveye koşarken kripto şirketleri düşük performansıyla göze çarptı. Spot ETF onayından önce vadeli olarak ticareti gerçekleşen Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), listelemelerin geldiği 11 Ocak 2024 tarihinden günümüze yüzde 16 değer kaybına uğradı.

gbtc grafik

Uzmanlar, spot ETF öncesi dönemde yüzde 40’a yakın iskontoyla işlem gören fonda fırsatı değerlendiren yatırımcıların satışa geçtiğini belirtiyor.

Bitcoin ve altcoin fiyatlarındaki geri çekilmenin etkisi sadece ETF’ler ile sınırlı kalmadı. ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in hisseleri 2023 sonunda 185 doları görmesine karşın günümüzde 121 dolara geriledi.

coinbase grafik

Yatırım bankası JPMorgan’ın yakın tarihte yayınladığı raporda Coinbase’in notunu düşürdüğü haberi satışların devamına yol açabilir.

Bitcoin madencilerinde büyük kayıp

ETF onayının ardından gelen haber satışlarının yanında Bitcoin yarılanmasının yaklaşması madencilik şirketleri üzerinde ekstra baskı yarattı. Nasdaq’da işlem gören ABD’li kripto madencisi Marathon Digital’in (MARA) hisseleri yıl başından günümüze yarı yarıya geriledi. Geçtiğimiz gün iflasın eşiğinden dönen bir diğer şirket, Core Scientific’in (CORE) senetleri ise yeniden işleme başladığı ilk seansında neredeyse yüzde 50 kayıp yaşadı.

mara grafik

MARA kodlu şirket payları günümüzde 15,65 dolardan el değiştiriyor.

Kripto bağlantılı teknoloji şirketlerinde karışık tablo

Müşterilerine ana hizmet olarak kriptoyu sunmasa da farklı taraflardan sektörle bağlantısı olan teknoloji şirketlerinde de benzer durum gözlemleniyor. Altı milyar dolara yakın Bitcoin sahibi olan MicroStrategy’in yıl başında 700 doları aşan hisseleri günümüzde 450 dolar civarında seyrediyor.

microstrategy

BTC madencilerinin ekipmanlar için tercih ettiği şirketlerden Nvidia ise kripto düşüşünden etkilenmemiş görünüyor. Nasdaq borsasında NVDA koduyla işlem gören hisseler 24 Ocak’ta 612 dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala