Bitcoin 2024 Mart ayından beri içinde bulunduğu düşen kanalı kırdı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yazıyı düzenlediğim 11 Kasım sabahında fiyat 81 bin dolar seviyesinde seyrediyor.
Uzun zamandır zararda beklemiş ve buna göre psikolojisini hazırlamış yatırımcılar bir anda kârda oturmaya alışmak zorunda aksi halde hızlıca kenarda kalabilirler. Peki kârda oturmak için hangi stratejileri kullanabiliriz?
Tepeyi indikatörle tahmin etmeye çalışmak
Bunun için Pi Cycle tepe indikatörü veya MVRV gibi fiyata ve Bitcoin onchain hareketlerine bağlı olarak çalışan veriler var. Pi Cycle tepe indikatörü Bitcoin’in 111 günlük ortalamasının 350 günlük ortalamasının 2 katına oranını veriyor (BTC 111D MA / BTC 350D MA * 2). Bu değer 1’e ulaştığı gün marketin tepe yaptığı gün olarak düşünülüyor.
Bu indikatör 2019 yılında geliştirilmiş ve 2021 tepesini günü gününe tespit etmiş. Ancak 2025 yılında bir tepe gelecekse dikkatli olmak gerek. Çünkü Pi Cycle tepe indikatörü 2017 yılında 1,07 değerine ulaşırken 2021 yılında tam 1 değerine ulaşmış. Dolayısıyla belki de 2025 yılında hiç 1 seviyesine ulaşamayacak (şu anda 0,53 civarında). Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.
MVRV bir onchain metriği. Bitcoin’in market değerinin realize değere bölünmesi ile elde ediliyor. Realize değerden kasıt her bir Bitcoin’in hareket ettiği son anın fiyatı dikkate alınarak hesap ediliyor. Örneğin bugün Bitcoin alıp cüzdanınıza atarsanız market değeri realize değere eşit olur. Ancak bir yıl önce 1 Bitcoin alıp hiç hareket ettirmediyseniz o Bitcoin’in realize değeri yaklaşık 40 bin dolar civarında olur.
MVRV’nin Bitcoin tarihindeki değerine baktığımızda 3,7 seviyesi tepe olarak görünüyor. Ancak burada da dikkat etmemiz gereken konu bu değerin alçalan tepeler yapması. Dolayısıyla belki de 2025 yılında 3,7 seviyesine ulaşamayacak (şu anda 2,4 civarında). Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Belki de 3 ve üzeri seviyelere çıktığında parçalı kâr alınabilir, burada strateji kişiye göre değişecektir.
Market yapısı kırılınca satış yapmak
Uzun vadeciler genellikle trendle birlikte hareket etmeyi severler. Çıkış için bir hedef belirlemek yerine market yapısı bozulana kadar ellerinin üzerine oturmayı tercih ederler. Görselde trend çizgisinin kırıldığı yerde veya fiyat son destek noktasının da altına düştüğünde satış yapıp defteri kapatırlar.
Bu senaryoyu tercih edenler için risk market en tepesini yaptıktan sonra satış yapmış olmaktır. Ancak bunu zaten göze aldıkları için bir sorun teşkil etmez. Görünmeyen risk ise bazen market yapısı bozulsa da sonra tekrar yukarı yönlü hareketler gelebilir. Bu durumda kenarda seyirci kalma riski de mevcut diyebiliriz.
Zaman bazlı hareket etmek
Bitcoin ve kripto marketinin kendine has özelliklerinden biri dört yıllık döngüleri takip etmesi. Şimdiye kadarki döngü tepeleri 2013, 2017, 2021’de geldi. Bundan yola çıkarak 2025’te döngü tepesi beklemek mantıklı duruyor. Dört yıllık döngü fikrini ilk ortaya atan isim Bob Loukas, 2025 sonuna doğru fiyat olarak tepeye ulaşıp 2026’da ise dip yapacağını belirtiyor.
Bu senaryoda risk marketin daha erken veya geç tepe yaptığı durumda kârı maksimize edememek. Örneğin 2025 başında veya 2026 ortasında tepe fiyatlar gelecekse zarara dahi düşülebilir. Bu nedenle bu senaryoyu takip edenlerin fiyatlar yükseldikçe parçalı olarak kâr alırlarsa en azından belli bir miktarı güvenli bir şekilde kasalarına çekebilirler.
Fiyat bazlı hareket etmek
Teknik analizine ve fibonacci extension (uzatma) özelliğine güvenenler özellikle altcoin’ler için kâr alma bölgelerini buna göre belirleyebilir. Bunun dışında altcoin sahipleri 2x, 5x, 10x, 100x gibi seviyelere satış emirleri koyabilirler. Bu kısımda özellikle altcoin’lerden bahsediyorum çünkü Bitcoin ve Ethereum için satış hedefleri için çok farklı modeller mevcutken altcoin’ler için genelde kişisel hedefler devreye giriyor.
Örneğin SUI için 5 dolar veya 20 dolara satış hedefleri konabilir. Burada trendin gücü, projenin market değeri ve tokenomi gibi metrikler devreye giriyor. Fiyat bazlı hareket edildiğinde çok yüksek beklentili fiyatlar hiç gelmeyebilir veya trendin gücü iyi hesaplanamazsa erkenden satış yapılabilir.
Karma veriler kullanmak
Bu başlıkta fiyat hedefleriyle Bitcoin dominansı, DXY, USDT ve USDC dominansı, Fed kararları gibi birçok veriye göre bir yol haritası çıkarılabilir. Örneğin “BTC dominansı yüzde 45 olduğunda, DXY 95 altına indiğinde, Bitcoin yataya bağlamışsa altcoin’leri satacağım” gibi bir senaryo düşünülebilir.
Bu senaryodaki risk, metriklerin birbirini takip etmemesi ve metriklerden biri hedef olarak belirtilen değere ulaşmasına rağmen diğerinin ulaşmaması olabilir. Bu durumda kararsız kalıp hiç satamamak veya kötü bir seviyeden satış yapmak gibi sonuçlar oluşabilir. Bu nedenle bu stili kullanacak kişilerin alternatif durumları da göz önüne alması gerekir.
Risk metriği kullanmak
Alttaki iki tabloyu kendim oluşturdum. Tablolar onchain, fiyat, sosyal metriklere göre birçok veriyi derleyerek önceki döngülerle kıyaslıyor ve ona göre tek bir sayı veriyor. Tabloların verdiği sayılar genellikle birbirine yakın hareket ediyor ancak isterseniz sadece bir tanesini de kullanabilirsiniz.
Onchain risk tablosunu kullanmak için portföyümü 15 birime böldüm. 50-55 civarına çıktığında 1 birim, 60-65 civarına çıktığında 2 birim, 70-75 civarına çıktığında 3 birim, 80-85 civarına çıktığında 4 birim, 90-95 civarına çıktığında 5 birim kâr almayı hedefliyorum.
Bunun dışında küçük bir kısmı portföyüme dahil etmedim. Eğer çok yüksek fiyatlar gelirse ufak da olsa piyasada kalabilmek adına bu kısmı ayrı tuttum. Böylece fiyatlar artarken hem kâr alacağım hem de tam istediğim seviyeler gelmese de kısmi satış yapacağım. Bitcoin 150 bin dolar ve üzerine çıkarsa da halen ufak bir miktarla piyasada yer alacağım.
Onchain ve risk tablolarına göre kâr aldığımda yaptığım hesaba göre elde edilebilecek maksimum kârın yüzde 80 kadarını elde edebiliyorum. Yüzde 20 kısım ise erken kâr aldığım için markete kalıyor. Ancak bu durumda hem portföyümü iyi yönetmiş oluyorum hem de bu kârı farklı şekillerde değerlendirme şansını elde ediyorum.
Bu metriklerin zayıf yanlarından biri bir miktar kârı piyasaya bırakmak, diğer zayıf bir yanı ise eğer Bitcoin fiyatı 300 bin dolarlara giderse erkenden piyasadan çıkmaya neden oluyor. Çünkü kullandığım modeller genellikle Bitcoin’in 140 bin ile 180 bin dolar arasında tepe yapacağına göre çalışıyor.
Son not
Gördüğünüz gibi her stratejinin kendine göre güçlü ve zayıf yanları var. Hiç kimse en dipten alıp en tepeden satamıyor ancak stratejisi olanlar en çok kârı kasalarına koyuyor. Siz de bu stratejilerden kendinize uygun olanı seçip uygulayabilirsiniz. Hatta kendinize daha da uygun hale getirecek dokunuşlar yapabilirsiniz. Umarım çok keyifli ve bol kazançlı bir 2025 olur.
Risk metriklerine erişmek için linkteki “Onchain” ve “Risk” sekmelerini kullanabilirsiniz. Haftalık olarak güncelliyorum.