bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,026.89 3.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,050.32 2.53%
bnb
BNB (BNB) $ 548.54 2.99%
solana
Solana (SOL) $ 139.87 6.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499285 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455671 2.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150809 2.51%

Bitcoin ve Klasik Piyasalar

Bitcoin ve Klasik Piyasalar

Son dönemde Bitcoin ve klasik piyasalar arasında uyumlu hareketler çok daha sık görülmeye başlandı. ABD borsası, özellikle teknoloji endeksi Nasdaq yükselirse Bitcoin değer kazanıyor, düşerse Bitcoin de aynı şekilde geriliyor. Altın ile Bitcoin fiyat hareketleri de son derece uyumlu hale geldi.

Aslında Bitcoin, Altın ve Gümüş gibi sınırlı üretimi olan parasal varlıkların daha yüksek getiriler için klasik piyasalara ters hareket etmesi gerekir. Klasik sisteme güven azaldıkça yatırımların sınırlı varlıklara kayması bu varlıklarda kazanç potansiyelini arttıracaktır.

Ancak sınırlı varlıkların ve özellikle Bitcoin’in klasik piyasalar ile pozitif korelasyon içinde olması tamamen kötü bir haber değil. Esas olarak sınırlı varlıkların borsa ile uyumlu hareketi bu araçların klasik para sisteminde teminat olarak kullanılması nedeni ile gerçekleşiyor.

İçinde yaşadığımız sınırsız dolar sisteminde para üretiminin büyük kısmı teminatlara dayalı krediler oluşturulması ile gerçekleşiyor. Sistemde herhangi bir sorun çıktığında tüm aktörler kredi değil nakit dolara ulaşmaya çalışıyor. Bu durumda teminat olarak kullanılan hisse senedi, altın, gümüş vb. varlıklar satılıyor.

Eğer borsa düşerken Bitcoin de satılıyorsa bu bize Bitcoin’in de bir çok kurumsal yatırımcının portföyünde yer aldığını hatta yer yer teminat gibi kullanıldığını gösterir. Bitcoin’in rezerv ya da teminat olarak kullanımının arttığını göstermesi bakımından bu duruma olumlu da bakabiliriz.

Tarih içinde Altının hareketlerine baktığımızda klasik sistemde bir sorun yaşandığında hatta kriz oluştuğunda önce teminat olarak kullanılan altının satıldığını görüyoruz. Ancak kriz büyüyüp klasik sisteme bir güven sorununa dönüştüğünde bu sefer doğrudan Altına alım geliyor.

Önümüzdeki dönemde klasik sistemde sorun çıktığında Altın, Gümüş ve Bitcoin ilk etapta yine satış yaşayabilir. Daha volatil (inişli-çıkışlı) oldukları için Gümüş ve Bitcoin’de satışlar daha sert olabilir.

Ancak problem büyüyüp klasik sistemin kendisine güven meselesi haline geldiğinde sınırlı parasal varlıklar çok daha fazla talep görebilir. İşte sınırlı parasal varlıkların klasik sistemden ayrıştığı bu noktaya ulaştığımızda sınırlı varlıklarda ve özellikle Bitcoin’de asıl büyük kazançların oluşacağını düşünebiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala