bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,446.00 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,112.56 0.84%
bnb
BNB (BNB) $ 596.18 2.65%
solana
Solana (SOL) $ 137.92 3.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522503 0.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462166 0.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147674 0.92%

Bitcoin ve Ether, faiz kararı sonrası nefes aldı

BTC ETH analiz

Lider kripto para birimi Bitcoin ve altcoin’lerin öncüsü Ether, ABD Fed’in faizi sabit bıraktığını duyurmasıyla birlikte önemli bir bölgeden dönmeyi başardı.

Kripto para piyasası, uzun zaman sonra en zorlu haftalarından birisini geçiriyor. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 14 Mart tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. BTC, 14 Mart’tan bu yana yüzde 17’nin üzerinde bir düşüş yaşadı. Bu düşüş ile BTC, geçtiğimiz gün 60.770 dolar seviyesine geri çekildi.

Dencun yükseltmesinden bu yana beklentilerin altında kalan Ether, BTC düşüşünden sert bir şekilde etkilendi. ETH, 14 Mart’tan bu yana yüzde 23’lük bir düşüşe imza attı. Geçtiğimiz gün ETH, 3.064 dolara kadar geriledi.

Düşüşün arkasındaki en önemli nedenler ABD Fed’in faiz kararı ve spot Bitcoin ETF’lerdeki net para çıkışıydı. Veriler gelmeye başladı ve piyasa toparlandı.

Peki son 24 saatte BTC ve ETH tarafında neler yaşandı?

btc eth

Bitcoin faiz kararına olumlu tepki verdi

Bitcoin, ABD Fed’in faiz kararını açıklamasıyla birlikte 60.770 dolar bölgesinden uzaklaşmayı başardı. ABD Fed, beklentiler ve ekonomik süreçlerin ortasında faizi sabit bıraktığını duyurdu. ABD’de politika faizi yüzde 5,5 oranında sabit tutuldu.

Faiz kararı öncesinde, ABD’nin faizleri indirmeye başlayacağı dedikodusu hakimdi. Bu spekülasyonlar, piyasaların pozitif görünümde ilerlemesine katkı sağladı. Fed, 2024 yılında üç kere faiz indirimi yapacağına yönelik sinyal verdi ve boğa koşusunu körükledi. Ancak işler beklenildiği gibi gitmedi. ABD’de enflasyon verileri yine yüksek geldi.

Enflasyonu düşürmeye kararlı olan Fed, faiz indirimini rafa kaldırdı. Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimine başlamanın doğru olacağını, ancak enflasyonun halen daha yüksek olduğunu belirtti.

BTC, faiz kararı sonrasında toparlanma sinyali verdi. Lider kripto para birimi karar sonrası yüzde 4 oranında yükseliş yaşadı.

Bitcoin grafik

BTC, günlerdir beklenen ve kripto piyasasını sıkıştıran faiz gündemini geride bıraktı. Lider kripto para, halving öncesi düzeltmenin bitişine yönelik yeni bir sinyal verdi. Diğer taraftan spot Bitcoin ETF verileri üst üste üçüncü günde de negatif geldi.

Piyasanın gidişatına bakıldığında, BTC için düzeltme tam anlamıyla bitti diyemeyiz. BTC, 65.750 doların üzerinde kalıcı olduğu ve 68.150 doları zorladığı sürece toparlanma yaşayabilir. Bu fiyat aralığında gelecek alımlar, BTC’yi pozitif görünüme çevirebilir. Bu noktada gözler, 21 Mart spot Bitcoin ETF verilerine çevrilecektir.

Ether bir türlü öne çıkamadı

Ether, Bitcoin’e karşı bir türlü beklenilen çıkışı gerçekleştiremese de ABD Fed’in faiz kararı sonrasında önemli bir noktadan dönmeyi başardı. ETH, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği düşüş ile 3.050 dolar bölgesine temas etti. ETH’nin bu düşüşü, birçok altcoin’i etkisi altına aldı.

eth grafik analiz

ETH, ABD Fed’in kararı sonrasında yüzde 6 seviyesinde yükselişe imza attı. Toparlanma belirtisi gösteren ETH, kripto yatırımcılarını umutlandırdı. ETH, BTC paritesinde öne çıkması halinde altcoin’leri yeşillendirebilir.

ETH, 3.150 doların üzerinde kalıcı olduğu ve 3.500 doları hedeflediği sürece negatif görünümden uzaklaşabilir. ETH, 3.500 doların üzerine çıkması halinde, pozitif bir seyir izleyerek 3.700 dolara kadar yükseliş yaşayabilir.

Ancak kripto analisti Rekt Capital, piyasanın halving öncesi düzeltme döngüsüne başladığını ve bunun iki ila üç hafta süreceğini söylemişti. Rekt Capital, analizinde BTC için tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş beklediğini dile getirmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala