bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,374.78 0.38%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,029.43 0.47%
bnb
BNB (BNB) $ 579.01 0.96%
solana
Solana (SOL) $ 169.18 3.98%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52269 0.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481525 5.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153936 1.29%

Bitcoin ve geleneksel piyasaların ilişkisi ne durumda?

bitcoin

ARK Invest’in paylaştığı yıllık rapora göre piyasa değeri en büyük kripto para Bitcoin’in (BTC), geleneksel finans araçlarıyla olan ilişkisi zayıf kalmaya devam ediyor.

Bitcoin’in yıllık fiyat hareketini emtia, konut, borsa ve tahviller ile karşılaştıran araştırmacılar, sanılanın aksine lider kripto paranın rakibi altın ile arasında pek de bir bağlantı olmadığını tespit etti.

bitcoin korelasyon 1

Tabloya göre BTC ile en düşük korelasyon oranına sahip olan geleneksel finans ürünü 0,1 katsayı ile emtialar oldu. Emtiaların ardından 0,2 katsayı ile yerli yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği altın gelirken, sarı madeni 0,23 ile gelişmekte olan piyasalar takip etti.

Bitcoin’in fiyat hareketlerine en çok benzeyen yatırım ürünleri ise 0,41 ile hisse senetleri ve 0,4 ile gayrimenkul oldu. ARK Invest araştırmacıları, tablodaki veriler üzerinden kripto paranın geleneksel finansla ortalam korelasyonunu yüzde 0,27 olarak tespit etti:

“Tarihsel olarak, Bitcoin’in fiyat hareketleri diğer varlık sınıflarınınkilerle yüksek oranda ilişkili değil. Geçtiğimiz beş yıl boyunca, Bitcoin’in getirilerinin geleneksel varlık sınıflarına göre korelasyonu yalnızca 0,27 civarında.”

Korelasyon katsayısı, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkinin yönü ve büyüklüğünün tespiti için kullanılır. Katsayı 1’e yaklaştığı takdirde incelenen değişkenlerin birbiriyle güçlü ilişkiye sahip olduğu kabul edilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala