bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,904.78 2.49%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,987.51 1.38%
bnb
BNB (BNB) $ 560.21 0.76%
solana
Solana (SOL) $ 136.84 3.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522028 1.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454902 1.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.131626 2.64%

Bitcoin, neden 28.500 doların üzerine çıkamıyor?

BTC 42

Lider kripto para Bitcoin, haftaya iyi bir başlangıç yapsa da 30.000 doların üzerine yükselmeyi başaramadı. Bunun üç sebebi bulunuyor.

Bitcoin, 2 Ekim’de %5,5’lik bir artış yaşayarak 28.600 seviyesini görse de burada tutunmayı başaramayarak hızla düştü.

Fed’in yaptığı açıklamalar, ekonomik krize ilişkin endişelerin ortaya çıkmasını sağladı ve bu da varlığın fiyatının olumsuz etkilenmesine zemin hazırladı.

Makroekonomik etkiler

Fed yetkilisi Michael Barr, yüksek faiz oranları sebebiyle ekonominin kısıtlandığını ve bu sebeple büyümenin potansiyelin altında yer aldığını vurguladı. Ek olarak Fed’in şahin para politikasının etkilerinin de hala tam manasıyla hissedilmediğine dikkat çekti.

Fed, 2023 yılının geri kalanında faiz artırımı yapıp yapmama hususunda kararsız kalmış durumda.

Bununla birlikte, ABD’nin hala Çin ve Avrupa ülkelerine kıyasla yatırımcıların daha fazla ilgisini çektiğini de hatırlatmakta fayda var.

Kaldıraçlı long işlemlerde düşüş

Bitcoin aylık vadeli işlemleri, spot piyasalar ile kıyaslandığında daha düşük seviyede bir primle işlem görüyor. Bu, satıcıların daha fazla para talep ettiğini gösteriyor. Lider kripto paranın genellikle yıllık %5 ila %10 arasında bir yıllık primle işlem görmesi gerekiyor.

Bununla birlikte Bitcoin vadeli işlem primleri de nötr-düşüş seviyelerinde seyrediyor. Bu, kaldıraçlı long pozisyonlara olan talebin yeterli seviyede olmadığını gösteriyor.

Geleneksel borsalardaki spot ticaretin, pandemiden beri görülmemiş seviyelere düşmesi de kurumsal yatırımcıların kripto sektörüne olan ilgisinin azaldığına dair açık bir gösterge oldu.

Spot Bitcoin ETF için beklentiler düştü

Yatırımcılar, spot Bitcoin ETF onayına ilişkin umutlu olsa da bir süre sonra beklentide bir düşüş meydana geldi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot kripto ETF’lerine onay vermemeye devam ediyor.

ABD hükümetinin kapanması ihtimaline karşı SEC, kısa bir süre önce tüm spot Bitcoin ETF’lere ilişkin vereceği kararı ertelediğini açıkladı.

Sonuç olarak lider kripto, 28.500 dolar seviyesinin üzerinde kalmayı başaramadı ve kısa vadeli süreçte bu direncin kırılması düşük ihtimal olarak görülüyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala