bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,342.78 0.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,250.17 2.63%
bnb
BNB (BNB) $ 611.76 1.07%
solana
Solana (SOL) $ 157.05 2.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544531 0.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.495935 3.92%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160921 1.86%

Bitcoin Madencilik Havuzları Nelerdir?

mining pool

Donanım ve yazılımlar aracılığıyla kripto para üretimi yapmak ve kripto para transferlerini kaydedip onaylamakla sorumlu kişilere madenci denir.

Madencilk havuzları kurulmasının amacı, madencilerin boşa enerji harcamayarak kar etme olasılıklarını arttırmak istemeleridir. Bu madencilik havuzları, işlem güçlerini bir ağ üzerinden paylaşan madencilerin kaynaklarını ortak bir havuzda toplaması sonucu oluşmaktadır. Madenciliği daha verimli hale getirmek için madencilik içerisinde oluşturulmuş bazı sistemler bulunmaktadır.

Bitcoin madencilik havuzu birden fazla madencinin bir araya gelerek oluşturduğu madencilik türüdür. Madencilik havuzlarının bireysel madenciliğe göre daha fazla avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi ise havuzlarda gelirlerin ve giderlerin paylaşılmasıdır.

Belli oranlarda ve zorluk seviyesinde olan bloklar çözüldüğünde madenciye ödül verilmektedir. Madencilik havuzlarında hisse başına ödeme alma şansı bulunmaktadır. Bu standart yöntemdir. Orantı kullanılan yöntemdeyse havuzdaki her bireye eşit şekilde sunulmaktadır.

mining pool 1

Madencilik Havuzları Nasıl Çalışır?

Madencilik havuzlarını kontrol ve organize eden koordinatörler bulunmaktadır. Koordinatörler madencilerin aynı blok üzerinde çalışmasına engel olmaktadırlar. Böylece kaynak kullanımlarının boşa gitmemesini sağlamış olurlar. Koordinatörler madencilerin blok zincirine ne kadar blok eklediğini tespit ederler. Böylece madencilerin ödüllendirilmesini sağlamaktadırlar.

Madencilik havuzu sisteminin nasıl ilerlediğini anladıktan sonra kullanıcılar en iyi madencilik havuzu arayışına girer. En çok tercih edilen havuzlar şu şekildedir: Ethermine, 2Miners, Nanopool, Poolin, AntPool ve F2Pool’dur.

Madencilik Havuzunun Avantajları Nelerdir?

Bireysel madencilik hem kurulum gerektiren pahalı cihazlar hem de tek başınıza bir bloğu kazmak açısından zorlayıcı olabilir. Düzenli bir gelirin olmaması tercih edilen bir girişim olmamaktadır. Bir madencilik havuzuna dahil olmak aşağıdaki bazı avantajları sağlayabilir:

  • Havuz küçük ölçekli ve düzenli bir şekilde kazanç getirmektedir.
  • Yeni madencileri teşvik etmek için idealdir.
  • Bireysel madenciliğe göre daha az cihaz ve elektrik maliyeti gerektirmektedir.
  • Dağıtılacak blok ödülleri daha eşit bir şekilde dağıtılmaktadır.
  • Havuzda bulunan diğer madencilerle çalışmak başarıyı ve kâr oranını büyük oranda arttırmaktadır.
  • Madencilerin başka bir madenci tarafından kazılan bir blok üzerinde boşa enerji harcamasını önlemektedir. Böylece, kazılan her blok için kar elde edilmesi daha garanti hale gelir.

Madencilik Havuzunun Dezavantajları Nelerdir?

Madencilik havuzunun avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da şu şekildedir:

Her havuzun kendi içinde belirlediği şartlara uyum göstermek madencilik yapabilmek için büyük önem taşımaktadır. Havuzda birçok kişiyle beraber olunacağı için bağımsızlıktan ödün vermek zorunda kalınmaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala