bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,592.84 1.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,225.46 1.45%
bnb
BNB (BNB) $ 604.01 1.56%
solana
Solana (SOL) $ 158.34 3.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.547116 2.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.508623 0.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160942 1.58%

Bitcoin Halving (Yarılanması) Nedir? Bitcoin Halving Fiyata Etkisi

Bitcoin Halving

Bitcoin ağının oluşturulmasından bu yana her dört yılda bir madencilerin ödülleri yarı yarıya düşüyor. Bu, bazen ‘yarıya alma’ olarak adlandırılan Bitcoin Halving (Yarılanması) olarak bilinir.

Bugüne kadar toplam üç halving gerçekleşti. En sonuncusu Mayıs 2020’de gerçekleşti ve blok ödüllerini 6.25 BTC’ye düşürdü. Ancak Bitcoin halving’in ne anlama geldiğine kafa yormadan önce, size Bitcoin ağının nasıl çalıştığına dair kısa bir arka plan vermeme izin verin.

Bitcoin Ağı Nasıl Çalışır?

Bitcoin ağının işleyişi karmaşık olsa da madenciliğin nasıl çalıştığını biliyorsanız bunu anlamak kolaydır.

İlk olarak, Bitcoin ağı, şimdiye kadar üretilecek sınırlı bir bitcoin arzına sahiptir. Sadece toplam 21.000.000 bitcoin çıkarılacak (ancak bu, dolaşımda o kadar çok Bitcoin olacağı anlamına gelmez – bazı Bitcoin’ler, sahiplerinin özel anahtarlarını yanlış yerleştirmeleri nedeniyle sonsuza kadar kayboldu).

Ağdaki bu bitcoinlerin kilidini açmak için madenciler önemli bir işlevi yerine getirir. Bitcoin madencileri, karmaşık matematiksel bulmacaları çözmek için sürekli olarak zamana karşı yarışıyor. Madenciler, Bitcoin ağındaki işlemleri doğrulamak için sürekli ve yoğun ham elektrik tüketimi gerektiren karmaşık makineler çalıştırıyor. Teknik olarak buna çalışma kanıtı denir. Bu bulmacalar, bir sonraki Bitcoin işlemini onaylamanın cevabını içerir. Bu alıştırma için ağ, madencileri madeni para ödülleri adı verilen belirli sayıda Bitcoin ile algoritmik olarak ödüllendirir.

Yeni Bitcoin’ler de bu şekilde yaratılır ve dolaşıma eklenir – ödül olarak sunulan Bitcoin’ler toplam dolaşımdaki arza eklenir.

Bitcoin Halving (Yarılanması) Nedir?

İşlemler yaklaşık on dakikada bir onaylanır ve bir bloğa (Bitcoin ağına ait dosyaların kaydedildiği) dahil edilir. Bitcoin ağındaki bir düğüm, bir bloğa eklenen bir işlemi her doğruladığında, bir ödül alır. Bu ödül, her dört yılda bir yarıya indirilen şeydir.

Bu, Bitcoin ağı ile fiat para birimi sistemi arasındaki çarpıcı farklardan biridir – kripto para biriminin sınırlı arzı. Satoshi, madencilik süreci boyunca yeni Bitcoin’lerin verilmesini kontrol etmek için Bitcoin ağında yarıya indirdi. Bunun faydaları, arzın ne kadarının zaman içinde kullanılabilir hale geleceğini kontrol ederek enflasyonu düşürmektir.

Son yarılanma Mayıs 2020’de gerçekleşti ve madencilerin ödülleri 12.5 Bitcoin’den 6.25 Bitcoin’e düşürüldü

Yarılanma Programı Nedir?

Daha önce, yarılanmanın yaklaşık dört yılda bir gerçekleştiğini tespit etmiştik. Bu, Bitcoin’in enflasyon oranının ve yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girme hızının her dört yılda bir yarı yarıya düştüğü anlamına gelir. Gördüğünüz gibi, Bitcoin birçok kişi tarafından son derece değişken bir varlık olarak tanımlansa da, bu para biriminin arzı konusunda hala kesinlik var. Toplam BTC arzının ne zaman tamamen dağıtılacağına dair planlanmış bir tarih var ve bu, bundan yaklaşık bir asır sonra.

Bitcoin ağı 2009’da yayına girdiğinde, ağda tam bir node kurmak için yalnızca ev bilgisayarlarını kullanan madenciler, ağın işlemlerini doğruladıktan sonra 50 Bitcoin ile ödüllendirildi. O zamandan beri, ödüllerin her seferinde %50 oranında düştüğü üç yarılanma gerçekleşti:

  • 2009: Bitcoin ödülü – 50 BTC
  • 2012: Bitcoin ödülü – 25 BTC
  • 2016: Bitcoin ödülü – 12,5 BTC
  • 2020: Bitcoin ödülü – 6.25 BTC

Şu anda, 21.000.000 toplam arzdan 18.663.712 Bitcoin dolaşımda. Bu, madencilerin dolaşımda olacak tüm Bitcoin’lerin yaklaşık %89’unu ürettiği anlamına geliyor.

Bitcoin ağının yarılanma oranında (yarılan her 210.000 blok için yarılanma gerçekleşir), son yarılanma 2140 civarında gerçekleşecek. Bundan sonra, artık madeni para tabanı ödülleri olmayacağı için madenciler yalnızca işlem ücretlerinden ödüllendirilecek.

Bitcoin halving

Bitcoin Halving: Bitcoin Fiyatını Nasıl Etkiler?

Bitcoin’in halving etkinliği sırasında birçok spekülasyon oluyor. Son üç yarılanma için tarihsel çalışma, Bitcoin fiyatının yarılanma olaylarından sonra yükselme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Doğru bağlam için, ilk Bitcoin yarılanması Kasım 2012’de gerçekleşti. Bu olay, Bitcoin’in fiyatının bir yıl içinde yaklaşık 12 dolardan yaklaşık 1.150 dolara yükseldiğini gördü. Bir sonraki yarılanma 2016 yılının Temmuz ayında gerçekleşti. Ve önceki yarılanma gibi, bir buçuk yıl içinde, Bitcoin’in fiyatı Aralık 2017’ye kadar 650 dolardan 20.000 dolara yükseldi.

İlginç bir şekilde, birçok uzman Bitcoin yarılanması söz konusu olduğunda korelasyonun nedensellik olmadığını savunuyor. ve fiyat takdiri. Bununla birlikte, Mayıs 2020’deki son yarılanmadan bu yana, Bitcoin’in fiyatı Mart 2021’de 8.672 dolardan 61.000 doların üzerine çıktı. Tarihe bakıldığında, Bitcoin fiyatı yarılanma olayından sonra değer kazanma eğilimindedir.

Ödüller yarıya indirildiğinde, bu otomatik olarak enflasyon oranını düşürür ve daha yüksek fiyatlara yol açar. Yarıya indirildikten sonra, fiyat artışı, nodelarını çalışır durumda tutmak için hesaplama gücünde önemli kaynaklar kullanan madencileri teşvik etmeye devam etmeye yardımcı olur.

Peki yarılanma, Bitcoin fiyatının değerlenmesiyle sonuçlanmasaydı ne olurdu? Bu, madencilerin artık nodelarını çalıştırmak için motive olmayacakları anlamına gelir, değil mi? Bu genellikle böyle değildir.

Bitcoin ağı, çözülmesi gereken hesaplama bulmacalarının zorluk seviyesini otomatik olarak ayarladığı yerleşik bir düzenleme mekanizmasına sahiptir. Daha fazla node ağa katılarak ekstra hesaplama güçlerini getirdikçe, blok onay süresinin azalma eğilimi vardır. Ancak madencilerin zorluk seviyeleri blok onayını on dakikalık aralıkta tutmak için ayarlandığından bu her zaman olmaz.

Sonraki Yarılanmalar Ne zaman Olacak?

Bitcoin yarılanmaları her dört yılda bir gerçekleşir ve son yarılanma Mayıs 2020’de gerçekleşir. Bu, sonraki yarılanma olaylarının 2024, 2028, 2032 ve 2036’da gerçekleşeceği anlamına gelir.

2024’te, 840.000’inci blok çıkarıldığında, bir sonraki yarılanma, blok ödülünü 3.125 BTC’ye düşürecek. O zamana kadar, Bitcoin’in toplam arzının %96,8’i dolaşımda olacak ve çıkarılacak 656.250 BTC kalacak. Bundan sonra, beşinci ve altıncı yarılanmalar blok ödüllerini 3.125 BTC ve 1.5625 BTC’ye düşürecek. 2140 yılına kadar madenciler, son yarılanma gerçekleşene kadar hem blok ödüllerini hem de işlem ücretlerini kazanmaya devam edecekler.

bbbbb2

Bitcoin Yarılanması ve Geleceği

Arz ve talep ilkesi, Bitcoin yarılanması konusunda hüküm sürüyor. Yarılanma gelecekte de devam edeceğinden, Bitcoin’in talebi, fiyatın değerlenmesini gerektiren sınırlı bir arz ile artacak.

İzin verilen Altın madenciliği miktarının her dört yılda bir azaltıldığını hayal edin. Sizce talebine ne olur? İnsanlar onun bir parçasına sahip olmak için çırpınırlardı! Uluslar, hiperenflasyona veya diğer ciddi ekonomik felaketlere karşı korunmak için rezerv mevduatlarının bir parçası olarak Altın bulunduruyorlar. Bu, halving devam ederken Bitcoin için en olası senaryo.

Microstrategy, Square ve son zamanlarda Tesla gibi büyük şirketler Bitcoin üzerine büyük bahisler yapıyor. “Dijital altının” gelecekte takdir edilmesini bekledikleri söylenebilir. Özellikle Elon Musk’ın değişken liderliği altında Tesla, otomobil satışları için bir ödeme seçeneği olarak Bitcoin’i kabul etmeye başladı. Bitcoin benimseme hikayesinin belki de en heyecan verici kısmı, Tesla’nın ürünleri için bir ödeme seçeneği olarak Bitcoin’i kabul etmeye başladığında tam nodenu kurduğunu özellikle belirtmesidir. Hatta daha da ileri giderek, Bitcoin’in otomobil satışlarından elde ettiği geliri fiat’a dönüştürmeyeceğini, ancak beklemeye devam edeceğini belirtti.

Sonuç Düşünceleri

Bitcoin yarılanması her dört yılda bir gerçekleşir ve madencilerin ödüllerini yarıya indirir. Bu, yeni bitcoinlerin dolaşıma girme hızını azaltan dahili bir deflasyon mekanizması olarak hizmet eder.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala