bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,443.27 3.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.05 2.55%
bnb
BNB (BNB) $ 608.45 0.70%
solana
Solana (SOL) $ 146.58 6.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527931 3.43%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475488 5.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151235 7.52%

Bitcoin Arzı Neden 21 Milyonla Sınırlandırıldı?

Melis Hazal Karagöz’ün sunumuyla bu hafta Kripto Bülten‘de Bitcoin arzı neden 21 milyonla sınırlandırıldı ve 21 milyonuncu Bitcoin çıkarılabilecek mi? Soruları yanıtlandı.

Nelerden Bahsedildi?

Lider kripto varlık ile ilgisi olan herkes “21 Milyon” sınırını elbette duymuştur. Bunun tam olarak ne ifade ettiği ve amacının ne olduğu anlaşılmıyor olabilir. İlk olarak toplam arz nedir? Bu sorunun cevabını verelim.

Toplam arz maksimum oluşabilecek coin miktarını ifade eder ve bu miktar Bitcoin için yaklaşık 21 milyondur. Dolaşımdaki arz ise bugüne kadar kazılmış olan Bitcoin miktarını ifade eden bir terimdir.

Bitcoin Arzı Denildiğinde 21 Milyon İfadesi Tam Olarak Neyi İfade Ediyor?

21 milyon Bitcoin’in toplam arzını temsil etmemektedir. Çünkü pratikte dünyada 21 milyon adet Bitcoin üretilmesi mümkün değildir. Nedenini irdelediğimizde Github’daki kaynak dosyalarında yazan bir yoruma bakmak gerekiyor:

Bu sabit değer toplam Bitcoin arzı değildir. Daha çok, Bitcoin’in çeşitli sebeplerden ötürü 21 milyondan az olması gerektiği için kontrol mekanizması olarak kullanılmaktadır.”

İşlem ücretini de açıklayalım; o bloğu onaylayan madencinin bloğu kullananlardan aldığı komisyondur. Hangi işlemlerin önce işleneceği hakkında ince bir ayar yapılmasına da olanak sağlar. Eğer yüksek ücret öderseniz öncelik listesinde olursunuz ve işleminiz kısa süre içinde işleme konur ve tamamlanır. Dolayısıyla madencilerin iş yapmayı bırakması için bir sebep yoktur. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala