Birden Fazla Metaverse Olabilir Mi?

gradient collage metaverse concept 23 2149391493

Metaverse, teknolojinin, kripto para birimlerinin ve İnternetin geleceğini düşünürken insanların sıkça bahsettiği kavramlardan biridir. Metaverse henüz tam olarak hayal ettiğimiz yerde değil, ancak küçük projelerin ve küresel şirketlerin dijital dünyanın geleceğini inşa etmek için çabaladığı göze çarpıyor.

Metaverse Nedir?              

360 F 488886674 k46JuAeeKzGIEK3nwhaCMvnsEDE59NB6

Metaverse, 3D avatarlar aracılığıyla keşfedilebilen bağlantılı, sanal evrenler kavramıdır. Bunu, daha sürükleyici ve etkileşimli çevrimiçi deneyimlerle İnternet’in bir sonraki evrimi olarak düşünebilirsiniz.

Metaverse, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve Blockchain gibi teknolojileri birleştirir. AR, kullanıcıların bir kamera kullanarak dijital görsel öğeleri gerçek dünyaya dönüştürmesine olanak tanırken, VR, kullanıcıların VR kulaklıkları aracılığıyla keşfettiği, bilgisayar tarafından oluşturulan sanal ortamlar üretir. Bu arada Blockchain teknolojisi, dijital mülkiyet kanıtı, dijital tahsil edilebilirlik ve değer aktarımı özelliklerine olanak tanır.

NFT platformları da oyun projeleri ile kripto toplulukları arasında bağlantı sağlayarak oyun Metaverse’lerinin gelişimine katkıda bulunuyor. Ayrıca Fortnite, sanal dünyasında 350 milyondan fazla oyuncuyu birbirine bağlayan bir Metaverse platformu geliştirdi.

Metaverse hala geliştirilme aşamasında olsa da, muhtemelen oyun platformlarının ötesine geçecektir. Örneğin, dijital kimlik, uzaktan çalışma ve merkezi olmayan yönetişimdeki uygulamalar, Metaverse’den yararlanabilecek bazı potansiyel sektörlerdir.

Metaverse İçinde Neler Yapılabilir?

360 F 417166838 CKnZyAVxQ7c5xkMX1b18W61CFg8ope7r

Metaverse, fiziksel ve dijitali birleştiren, paylaşılan sanal alanlar yaratır. Örneğin işletmeler, fiziksel olarak aynı yerde bulunmadan sanal gerçeklik kulaklıklarını kullanarak veya sözleşmeleri imzalayarak karma gerçeklik toplantıları düzenlemek için Metaverse’yi kullanmaya başlayabilir.

Benzer şekilde, sanal reyonlarla etkileşim kurarak market alışverişi yapabilir, NFT koleksiyonlarınızı sanal arkadaşlarınıza sergileyebilir ve evinizin sıcacık ortamından ayrılmadan sanat sergilerini ziyaret edebilirsiniz.

Axie Infinity gibi oynayarak kazanılan oyunlar ve Gather.town gibi sosyalleşme araçları, sanal dünyaların mümkün olan yönlerini şimdiden kanıtlıyor. Kullanıcıları eğlenmeye, insanlarla tanışmaya, dijital para birimleri kullanarak işlem yapmaya ve hatta geçimini sağlamaya davet ediyorlar.

Öte yandan Decentraland, sosyal unsurları kripto para birimleri ve NFT’lerle başarılı bir şekilde birleştiren ve kozmetik koleksiyon ürünlerinden sanal arsalara kadar her şeyi içeren çevrimiçi, dijital bir dünyadır. Örneğin, bir oyuncu Decentraland’ın yerel kripto para birimi MANA’yı Ethereum Blockchain’i üzerinde NFT (non-fungible token) olarak verilen 16×16 metrelik arazi parsellerini satın almak için kullanabilir.

Son olarak Metaverse, insan topluluklarının ortak çıkarlar etrafında toplanmasını sağlar. Örneğin Fortnite, dünya çapında 12 milyondan fazla dinleyiciyle Travis Scott’ın sanal konserine ev sahipliği yaptı. Normal bir konserin aksine, oyuncular ünlü rapçi ile avatarlarıyla etkileşim kurabildiler ve animasyonlu, 3D görsellerin keyfini çıkardılar.

Sadece Bir Metaverse Mi Var?

Uhive Metaverse

Metaverse kavramı, herkesin paylaştığı ortak bir sanal zemin olduğunu öne sürer. Ancak gördüğümüz gibi birbirinden ayrı çeşitli Metaverse’ler olabilir.

Bu nedenle, her bir Metaverse, Metaverse’lerin kolektifinde belirli bir işleve sahiptir. Aynı şekilde her sosyal medya platformu kullanıcılarına özel hizmetler sunduğu gibi Metaverse’ler de farklı sanal olanaklar sunmaktadır. Önceki örneklere benzer şekilde, bir Metaverse oyun oynamaya, diğerleri ise buluşmalara veya konserlere odaklanmış olabilir.

Axie Infinity, Decentraland ve SecondLive gibi kripto Metaverse projelerinin her birinin Metaverse oluşturmaya yönelik benzersiz yaklaşımları vardır. Blockchain tabanlı Metaverse’lere ek olarak, büyük teknolojiler de Metaverse’ye doğru ilerliyor. Örneğin, Facebook adını “Meta” olarak değiştirdi ve Metaverse içeriği, yazılımı ve AR ve VR kulaklıkları geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yaptı. Aynı şekilde Microsoft, Google ve Tencent gibi büyük şirketler de Metaverse inşa ediyor ve yeni teknolojiler geliştirerek ekosisteme giriyor.

İdeal olarak, çeşitli Metaverse’ler birlikte çalışabilir hale gelmelidir. Metaverse’lerin birlikte çalışabilmesi, bir veya daha fazla Metaverse’nin kolayca etkileşim kurabileceği ve veri alışverişi yapabileceği anlamına gelir. Birlikte çalışabilen Metaverse’ler, kullanıcıların NFT’ler ve kripto para birimleri dahil olmak üzere varlıkları bir Metaverse’den diğerine taşımasına izin verir.

Birçok geliştirici ve protokol, Metaverse’lerini bağlamak için Blockchain teknolojisine güveniyor. İlk olarak, Blockchain merkezi değildir ve şeffaftır. İkincisi, dijital mülkiyet kanıtı, özgünlük, değer aktarımı ve erişilebilirlik gibi çeşitli imkanlar sunar.

Örneğin, iki oyna-kazan oyunu birlikte çalışabilirse ve aynı Blockchain üzerine kuruluysa, oyuncular bunlar arasında geçiş yapabilir ve sanal öğeleri her iki oyunda da kurabilir ve güvenceye alabilir. Başka bir deyişle, kullanıcılar eşyalarını, kostümlerini ve diğer oyun içi öğelerini her iki sanal dünyada da kullanabilir. Kripto para birimlerini ve diğer dijital varlıkları farklı Blockchain ağlarında taşımak için Blockchain köprülerini kullanma olasılığı da vardır.

Metaverse’lerin Geleceği

Metaverse, gelişiminin ilk aşamalarındadır. Nasıl sonuçlanacağını kimse bilmiyor ama hiç şüphesiz kişilerin ilgisini çeken bir teknoloji alanı. Bahsedildiği gibi, muhtemelen birkaç ayrı Metaverse bulunacaktır. Bununla birlikte, Blockchain ve kripto para birimleri gibi teknolojiler, birden çok sanal dünyayı birbirine bağlamada büyük olasılıkla merkezi bir rol oynayacaktır.

Uzun vadede, farklı amaçlara sahip çeşitli Metaverse’lerin tek bir Metaverse’nin parçası haline geldiğini görebiliriz. Farklı Metaverse’lerden oluşan bir ağ oluşturmak, daha fazla benimsemeyi de teşvik edebilir.

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu. Dijital medyayı da yakından takip ediyordu ve hobi olarak, ileride büyük bir tecrübeye dönüşeceğini bilmeden, YouTube kanallarını bilgi içerikli videolar yükleyerek büyütüp, satıyordu. “Satmak” demişken… Kahramanımız aynı zamanda, ailesinden alıp alıp biriktirdiği harçlıklar ile, oynadığı basketbol kulübündeki takım arkadaşları için yurtdışından ürün getirtip gelir elde edecek kadar paradan para kazanmaya takıntılıydı. Bu da onu elbet önce kripto paralarla, sonra da Blockchain teknolojisi ile tanıştırdı. 2018’de bu dünyaya adım attığında, hayatının geri kalanının önceden planladığı gibi gerçekleşmeyeceğinin bilincinde değildi. Zaman içerisinde bir tutku daha edinmişti. Yine küçüklüğündeki gibi bir karar aldı ve iki hobisini birleştirmeye karar verdi, “Ben Blockchain’e odaklanan bir medya şirketi kuracağım!” dedi. Ancak bu planı bir süre gerçekleşmeyecekti… 2019’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi bölümünü kazandı. Bilerek bir yıl hazırlığa kalıp, vaktini kendisini bu alanda eğitmek için harcayan Sinancan; kendini fakültedeki ilk yılı bitmeden üniversitesinin Blockchain kulübünün başkanı olması için teklif alacak seviyeye getirmişti. Düşündü, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi medya odaklı bir üniversitede, hayalini kurduğu Blockchain girişimini gerçekleştirmeye yaklaşabilir miydi? Denemeye değerdi. “Bir nevi demo olur,” dedi ve işe ilk olarak, birinci sınıfın sonunda temel bilgilerini edindiği Ekonomi bölümünü bırakıp, yöneticilik ve planlama becerilerini geliştirmek için İşletme bölümüne geçmekle başladı. Her zaman hayal ettiği üzere, çokça dile getirdiği “Bir kulüpten daha fazlası” mottosunu hiç bozmadı. Kendisiyle birlikte kulübünü de geliştirdi. 2022 yılının Ekim ayında ise, edindiği bilgi ve tecrübelerini resmiyette de pratiğe dökmek istediğinden dolayı iş hayatına atıldı ve Kriptomeda bünyesinde görev almaya başladı. O günden beri Sinancan, günlük kahve tüketimini %80 oranında artırdı.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
530.592,84 TL 1,07%
ethereumETH/TRY
33.684,35 TL 1,47%
tetherUSDT/TRY
19,07 TL 0,41%
bnbBNB/TRY
6.244,50 TL 1,57%
usd-coinUSDC/TRY
19,05 TL 0,53%
xrpXRP/TRY
8,55 TL 2,83%
cardanoADA/TRY
6,79 TL 0,80%
staked-etherSTETH/TRY
33.589,18 TL 0,96%
dogecoinDOGE/TRY
1,42 TL 0,30%
matic-networkMATIC/TRY
20,86 TL 0,60%
Bağlantıyı kopyala