bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,229.41 3.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,980.77 3.45%
bnb
BNB (BNB) $ 546.21 0.78%
solana
Solana (SOL) $ 131.27 6.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.491217 1.71%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.443253 2.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.145086 6.13%

Bir Servis Olarak NFT: QAFNFT

bir servis olarak nft qafnft

Web3 meselesi gündeme geldiğinden beri konuştuğumuz başlıklardan biri de oyun endüstrisinin bu alanda konumlanması oldu. Olmasına oldu ama küçük bir problemimiz vardı. Kökünü 80’lerin Cyberpunk akımından alan, kripto paraları, blokzinciri, NFT’leri önüne katarak büyüyen bu ekosistemin temel unsurlarıyla oyun endüstrisinin nispeten farklıydı.

Biraz daha somutlaştıralım. Örneğin 80’lerden beri olan kaygılardan biri “gizlilik ve mülkiyet” oldu. Kullanıcılar dijital varlıklarının mülkiyetine sahip olsun ve kullanıcıyı koruyan gizlilik sağlanabilsin. Teknik açıdan baktığımızda bir başka mesele de ölçeklenebilirlik, işlem ücretleri, farklı blokzincirler arası uyumlu çalışabilme gibi konular oldu. Bu noktadan baktığımızda görebiliyoruz ki Web3 ekosisteminin kendi başına fazlasıyla kompleks olan sosyal ve teknik meseleleri vardı. Ana motivasyonu farklı bir endüstri olan bir kişinin burada konumlanmaya çalışması bir top toplayıcının kupa final maçında oyuna katılmak istemesi gibi absürt kalabiliyordu.

Bunu oyun endüstrisinde de gördük. Web3 ekosistemindeki finansal zenginliği gören ve blokzincir endüstrisi dışındaki kişiler bu alana hızlıca kayıp, masada konumlanmak istedi. Fakat kazın ayağının öyle olmadığını kısa sürede farkettiler. Karşılaştıkları paradigma değişimini okumakta zorlanırken bu mahallenin yabancısı olduklarını deneyimlediler. Yine bu süreçte farkedilen şu oldu. 

Bizim oyun endüstrisinin Web3 ekosistemi ile bütünleşme serüvenine tanıklık etmemiz için sadece ürünlere değil bu ürünlerin geliştirildiği sağlam altyapılara da ihtiyaç var. Çünkü internet endüstrisinde hangi projenin başarılı olacağını bilmek pek mümkün değil. Google’ın dahi koca bir kapanan projeler mezarlığı var. Bu noktada benim de çok dikkatimi çeken bir yerli girişimden bahsetmek istiyorum.

bir servis olarak nft qafnfta

Qafnft.com isimli platform oyun geliştiricilere, içerik oluşturuculara ve oyun topluluklarına dijital varlıkları entegre etmek ve yönetmek için gerekli kripto destekli değeri ve araçları sağlayan bir akıllı sözleşme platformu. Projenin arkasındaki BarakaTech hem blokzincir hem de oyun endüstirisinde bir çok proje geliştirmiş deneyimli bir ekip. Doküman sistemleri, ödeme sistemleri gibi konularda blokzincir teknolojisinin kullanımıyla ilgili elde ettikleri tecrübeleri Qafnft projesine aktarmışlar.

bir servis olarak nft qafnftas

Projede zincir altyapısı olarak Polygon ve Binance Smart Chain’de yer alıyor. Ama ilerleyen zamanlarda farklı blokzincirleri de dahil etme planları var.

Bu API’yi kullanarak REST Apı desteği, NFT‘ler üzerindeki tüm eylemlerin izlenebilmesi, ERC-20, ERC-721, ERC-1155 gibi kontratların oluşturulması, kategorize edilmesi, özel bir kriz durumunda felaket butonu ile işlemleri sonlandırma gibi destekler mevcut. 

Geliştiriciler https://docs.qafnft.com/ adresinden dokümantasyonu inceleyebiliyor. Burada, yetkilendirme, oyun, ağ, kontratlar, cüzdan sağlayacıları, hata kodları, oyun oturumları gibi özelleşmiş bölümler mevcut. Çalışmalarınızı gerek test ağlarında gerekse ana ağlarda yayınlayabiliyorsunuz. Muhtemelen burada oluşacak verilerle ileride bir arama motoru da elde edilebilecek. Kim bilir belki de en kullanışlı NFT arama motoru Türkiye’den çıkar.

NFT konusunda yerli girişimlerin çıkması önemli ama bu tarz toprağı, zemini oluşturmaya yönelik yerli teknolojilerin çıkması çok daha önemli. Bu anlamda beni çok mutlu etti, umarım Ankara Üniversitesi NFT dersinde de ekibi bir gün misafir eder ve enerjilerinden öğrencilerin de faydalanmasını sağlarız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Ayan

Buğra Ayan 1989 yılında Erzurum’da doğmuştur. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilişim Ensitütüsü’nde tamamlamış ve doktora çalışmasına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde devam etmektedir. Evli olan Ayan’ın Bilge ve Gökalp isimli iki çocuğu bulunmaktadır.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala