bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,037.77 1.11%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,542.69 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 609.59 3.10%
solana
Solana (SOL) $ 185.84 0.79%
xrp
XRP (XRP) $ 0.615117 1.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.64211 1.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213205 5.32%

Binance USD (BUSD) Nedir?

BUSDcard

Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, sağladığı farklı ürünlerle birçok yatırımcı ve kullanıcının hayatına dokunmuş durumda. Özellikle Binance’in Launchpad, DEX ve diğer protokollerin kullanılmasını sağlayan ürünleriyle birlikte dünyanın en büyük borsası ve en etkin şirketi olması, Binance’in farklı alanlarda likidite sağlaması için önemli adımlar atmasına itiyor. Binance’in en sık kullanılan ürünlerinden birisi olan Binance USD (BUSD), Binance borsası başta olmak üzere Binance Smart Chain ağındaki protokollerde kullanılan Binance USD’den sizlere detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Binance Coin kaç TL, Binance Coin kaç dolar ve çok daha fazlası yazımızda.

dae7cffd 5691 4d3d 8ae2 65920d867282

Binance USD, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in ve dünyanın önde gelen ödeme sağlayıcılarından birisi olan Paxos’un ortaklaşa çalıştığı ABD Dolarına endeksli stablecoindir. BUSD genel olarak Binance’de birçok farklı işlem çeşidinin kolay takası için kullanılır ve ABD Doları gibi rahatlıkla kullanılabilir.

Binance Paxos ile anlaşarak Hizmet olarak Stablecoin ihracına olanak sağladı ve Binance USD’nin piyasaya sürülerek kripto paralar için ihtiyaç duyulan ABD Dolarına likidite olarak sağladı. Bu yüzden Binance USD, Paxos gibi ABD’deki finansal otoritelerce denetlenir.

Binance USD’nin Özellikleri Nelerdir?

ABD Dolarına Endeksli Olması

BUSD, ABD Dolarına endeksli bir stablecoin olarak işlev görür. Bu da Binance USD’nin rezervlerinin Binance’in bankadaki dolar rezervlerini tamamen desteklediği anlamına gelir. Ayrıca, Binance USD’nin fiyatı 1 doları aştığı zaman toplam arz artırılır. Ama BUSD’nin fiyatı 1 doların altına düştüğü zaman piyasadaki BUSD’lerin bir kısmı yakılıp 1 dolar seviyesine getirilmesi sağlanır.

BUSD, birçok farklı stablecoin’e oranla şeffaflık, erişilebilirlik, esneklik ve hızı öncelikli olarak gösterir. BUSD Paxos ve Binance üzerinden rahatlıkla erişilebilir ve BUSD almak isterseniz Binance borsasından veya finansal köprü hizmetlerinden alımı gerçekleştirebilirsiniz. İkinci alternatif ise ABD Dolarlarınızı Paxos’la takas ettirerek elinize BUSD’lere sahip olabilirsiniz.

BUSD kripto para kullanıcılarının kendi pozisyonlarını anında nakde çevirmelerini sağlar ve blockchain ağlarında işlemler kaydedilir. Son olarak BUSD işlemleri düşük ücretli ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Binance USD şu an Binance Smart Chain (BSC), Binance Chain (BC) ve Ethereum (ETH) üzerinde çalışır. BUSD sahipleri farklı blockchain ağlarında kendi ihtiyaçlarına göre takas gerçekleştirebilirler. Ama bunun için Binance köprüsünün kullanılması gerekir. 

BUSD Nasıl Çalışır?

BUSD’nin çalışma prensibi stablecoin’lerin çalışma prensibi ile aynıdır. Her bir BUSD 1 dolara eşittir. Kullanıcıların ABD Dolarına sahip olabilmeleri için BUSD’lerinin Paxos’a yollanmasıyla birlikte yatırdığınız ABD Dolarlarına erişiminiz rahatlıkla gerçekleşebilir. Bu sayede, rezervlerdeki toplam ABD Doları BUSD’nin toplam arzı ile eşleşmiş olur.

BUSD’nin fiyatı 1 doların altına çıktığı zaman, yatırımcılar yüksek miktarda BUSD alarak fiyatı 1 doların üstüne çeker. Ardından BUSD 1 doların üstüne çıktığı zaman kar alan yatırımcılar, BUSD’nin fiyatının 1 dolar seviyesinde tutulmasında önemli rol oynar. 

BUSD Nasıl Denetleniyor?

BUSD, New York Eyaleti’ndeki denetleyiciler tarafından Paxos, Binance ve diğer stablecoin şirketlerini denetler. Token’ların tamamen karşılığının olması gerektiği için yakılma işlemlerinin dikkatle gerçekleştirilmesi gerekir ve Paxos gerektiği zaman başkalarının hesaplarını dondurup savcılığa o kişileri verebilir. 

Akıllı kontratlarda kanun koyucular için uygulama kısımları da oluşturulduğu için firmalar gerektiği zaman belli kişilerin hesaplarına el koyabilirler.

binance avrupa ulkelerinde kripto para vadeli islemleri ve turev urunlerini durduracak

Neden BUSD Kullanılır?

Kripto Para Piyasalarında Dalgalanmalardan Korunma

Kripto para piyasası genellikle dalgalı olur ve fiyat hareketleri sıklıkla yaşanır. Finansal piyasalarda kripto paralar için stabil varlıklara ihtiyaç duyulur. Özellikle piyasa oynak olduğu zaman varlıkların menkul kıymetlere veya itibari paralara dönüştürülerek fonlarını korumalarını sağlar.

İtibari Paralara Dönüştürme İşlemini Önler

BUSD, yatırımcıların kar almalarını kolaylaştırarak likiditenin sağlanmasını sağlar. Böylece para transferlerine sıklıkla gerek kalmaz. Eğer başka bir varlık almak isterseniz hesabınızda beklemeniz gerekmez.

Arbitraj

BUSD Binance Smart Chain ve Binance Smart Chain ve Ethereum üzerine inşa edilen piyasa yapıcı protokollerde sık kullanılır. Likidite havuzları genelde stablecoin içerdiği için BUSD sahipleri kolaylıkla farklı borsalarda işlem gerçekleştirebilir. 

BUSD’nin Diğer Stablecoin’lerden Farkı Nedir?

BUSD ilk olarak itibari para birimi ile desteklenir. Bu da kripto varlık veya başka varlıklar tarafından desteklenen DAI gibi stablecoin’lerin kullanımını zorlaştırabilir.

Piyasada herhangi bir varlık ile desteklenmeyen algoritmik stablecoin’ler, arzı algoritmalar üzerinden belirler ve talep durumuna göre token’ları oluşturabilir veya yakabilir.

İkinci fark, Binance finansal kuruluşlar tarafından denetlendiği için rezerv oranlarının tamamının desteklendiği düzenli olarak denetlenir ve denetimlerde rezervler dikkatli bir şekilde incelenir. Binance USD’nin denetimleri Withum tarafından gerçekleştirilir ve her bir proje denetim süreçlerini genellikle yürütmez. Bu da, stablecoin’lerin rezervlerinin desteklenmemesi riskini doğurabilir. 

binance coin  com

BUSD Fiyatı Nedir?

Binance USD (BUSD) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 BUSD 32,49 TL TL‘den işlem görüyor. BUSD fiyatı son 24 saat içerisinde -0.41% değişim gösterdi. Binance USD’nin son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 12,035,362 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 84,791,618 dolar seviyesinde.

Binance USD (BUSD) Kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Binance USD $ 1.00 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle BUSD tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.046 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 0.97 dolarla belirledi.

BUSD Nasıl Satın Alınır?

BUSD satın almak için Binance borsasında hesap açıp ardından kimlik doğrulamanız gerekir. İkinci olarak eğer kripto varlık cüzdanınız varsa ve yeterli miktarda farklı varlıklara sahipseniz, merkezsiz borsalarda varlığınızın BUSD ile desteklenmesi durumunda alım satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üçüncü seçenek ise Paxos’tan hesap açıp kimliğinizi doğruladıktan sonra Paxos’a ABD Doları yatırarak karşılığında BUSD elde edebilirsiniz. 

BUSD Hakkında Sık Sorulan Sorular

BUSD kim tarafından piyasaya sürülür?

Binance USD, lider kripto para borsası Binance’in ve dünyanın önde gelen ödeme sağlayıcılarından birisi olan Paxos’un ortaklaşa geliştirdiği ABD Dolarına endeksli bir stabil kripto para birimidir. BUSD genel olarak Binance’de Tether’e alternatif olarak kullanılır. Binance USD, Binance’in bir ürünü olsa da Paxos üretilen BUSD’lerin ABD Doları ile karşılıklı olmasını sağlayan finansal kuruluştur.

BUSD oluşturmak için ücret ödememiz gerekir mi?

Hayır, Paxos Standard (PAX) gibi BUSD oluşturmak için ücret ödemeniz gerekmez.

BUSD hangi token standartları üzerinde çalışır?

BUSD, Ethereum’da ERC-20, Binance Chain’de BEP-2 ve Binance Smart Chain’de BEP-20 standartları altında çalışır. Bu üç token standartını kullanarak kolaylıkla Binance USD (BUSD) transfer işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Binance Smart Chain’den Ethereum’a BUSD’lerimi geçirebilir miyim?

Binance Smart Chain’deki BUSD’lerinizi Ethereum’da kullanmak için Binance ödeme köprüsüne ihtiyaç duyarsınız. Binance ödeme köprüsünü kullanarak Binance Smart Chain ağındaki BUSD’lerinizi kolaylıkla Ethereum ağına taşıyabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala