bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,304.23 0.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,145.85 0.07%
bnb
BNB (BNB) $ 610.06 0.89%
solana
Solana (SOL) $ 143.96 1.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524179 0.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469709 1.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150146 0.52%

Son Dakika: Biden’ın Kripto Para Kararnamesi Yayınlandı

joe biden kripto para kararnamesini imzaladi

Kripto para birimleri ile ilgili regülasyon çalışmaları birçok ülkede devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden‘dan beklenen imza geldi. Biden, uzun süredir beklenen kripto para birimi düzenlemeleriyle ilgili yürütme emrini imzaladı. Joe Biden’ın kripto para kararnamesi son dakika haberi olarak tüm dünya basınında geniş yer buldu diyebiliriz.

Joe Biden’ın Kripto Para Kararnamesi – Son Dakika

ABD Başkanı Joe Biden, kripto para birimleri konusunda, federal kurumları sektöre yaklaşımlarını koordine etmeye yönlendiren, türünün ilk örneği bir yürütme emri imzaladı. Emir, Beyaz Saray‘ın resmi web sitesinde yayımlandı.

Son yıllarda önemli yükselişin yaşandığı kripto para piyasası, Kasım ayında 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Yayımlanan metinde bu, 5 yıl önceki 14 milyar dolarlık piyasa değeriyle karşılaştırıldı. Aynı zamanda metinde, yetişkin Amerikalıların yaklaşık yüzde 16’sının kripto para birimlerine yatırım yaptığı bilgisi de yer alıyor. Yüzde 16’lık oran yaklaşık 40 milyon kişi demek.

joe biden kripto para kararnamesini imzaladi 2

Metinde bir başka önemli nokta merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) vurgu yapılması. 100’den fazla ülkenin CBDC’yi araştırdığı vurgulanıyor. Kararnamede listelenen maddelerde de yine CBDC vurgusu var.

Söz konusu yürütme emri, idarenin ajansların benimsemesini istediği belirli pozisyonları ortaya koymadı. Bunun yanında emir, sektöre yeni düzenlemeler de getirmiyor. Benzer şekilde, emir kripto para birimi şirketlerinin uyması gereken herhangi bir yeni düzenleme açıklamadı.

Emrin bir kısmı Hazine Departmanına, mevcut finansal sistemin tüketici ihtiyaçlarını nasıl karşılayamayacağı da dahil olmak üzere paranın geleceği hakkında bir rapor hazırlaması için talimat verecek.

“Dijital varlıklardaki artış, küresel finansal sistemde ve teknolojik sınırda Amerikan liderliğini güçlendirmek için bir fırsat yaratıyor, ancak aynı zamanda tüketicinin korunması, finansal istikrar, ulusal güvenlik ve iklim riski için önemli etkileri var. Amerika Birleşik Devletleri, tüketiciler, işletmeler, daha geniş finansal sistem ve iklim için riskleri azaltırken inovasyonu destekleyerek bu hızla büyüyen alanda teknolojik liderliği sürdürmeli” denilen kararnamede, “Emir, dijital varlıklar için altı temel öncelik çerçevesinde ulusal bir politika ortaya koyuyor” bilgisine yer veriliyor ve bu altı temel öncelik listeleniyor.

Kararnamede madde şu şekilde:

  • Hazine Bakanlığını ve diğer ajans ortaklarını, büyüyen dijital varlık sektörünün ve finansal piyasalardaki değişikliklerin tüketiciler için etkilerini ele almak için politika önerilerini değerlendirmeye ve geliştirmeye yönlendirerek ABD Tüketicilerini, Yatırımcılarını ve İşletmelerini koruyun.
  • Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’ni dijital varlıkların oluşturduğu ekonomi çapındaki (yani sistemik) finansal riskleri belirlemeye ve azaltmaya ve düzenleyici boşlukları ele almak için uygun politika önerileri geliştirmeye teşvik ederek ABD ve küresel finansal istikrarı koruyun.
  • Dijital varlıkların yasadışı kullanımından kaynaklanan yasa dışı finansman ve ulusal güvenlik risklerini azaltın.
    Küresel finansal sistemde ABD liderliğini güçlendirmek için teknoloji ve ekonomik rekabet edebilirlikte ABD liderliğini teşvik edin.
  • Güvenli ve uygun maliyetli finansal hizmetlere adil erişimi teşvik edin.
  • Teknolojik gelişmeleri destekleyin ve dijital varlıkların sorumlu gelişimini sağlayın.
  • Potansiyel bir ABD CBDC’sinin araştırılması ve geliştirilmesine aciliyet koyarak, ihraç edilmesinin ulusal çıkarlara uygun görülmesi halinde bir ABD Merkez Bankası Dijital Para Birimini (CBDC) destekleyin.

Biden tarafından imzalanan kripto para kararnamesi son dakika haberi olarak geçerken, günün erken saatlerinde ambargolu olduğu söylenen yazılı metin basına sızdırılmıştı. Bu metindeki maddeler aynı şekilde ambargonun kalktığı saatlerde tekrar paylaşıldı.

Kararnamenin yayımlanmasının ardından piyasadaki son durumu buradan öğrenebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala