bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,234.94 1.23%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,074.12 2.12%
bnb
BNB (BNB) $ 589.12 0.43%
solana
Solana (SOL) $ 152.08 3.98%
xrp
XRP (XRP) $ 0.548459 3.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.461586 0.74%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155329 3.61%

ASIC Nedir? ASIC Madenciliği Nedir?

asic

Kripto para madenciliği, hızlı bir kripto para oluşturmanın kolay bir yolu gibi görünebilir; burada ASIC madenciliğinin inceliklerini açıklıyoruz. Peki, ASIC nedir? ASIC madenciliği nedir?

Bitcoin’in 2010’ların başındaki ilk günlerinde, yarı iyi bir bilgisayar CPU’suna sahip herhangi bir cypherpunk, madencilik yapmak ve kısa sürede blok ödülleri olarak binlerce BTC kazanmak için yeterli işlem gücüne sahipti. Ancak, oyuna daha fazla kullanıcı girdikçe, BTC madenciliği zorluğu arttı ve ciddi bir madencilik silahlanma yarışı başladı. Matematik basitti, kim en fazla hash gücünü topladıysa Bitcoin’i o alacaktı. 

Bu, sonunda uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) olarak bilinen daha sağlam madencilik cihazları gerektiren güçlü madencilik teçhizatlarının oluşturulmasına yol açtı.

Orijinal Bitcoin madencileri sınıfı için, ASIC madenci makineleri, BTC madenciliği söz konusu olduğunda daha derin ceplere sahip şirketlere ve bireylere aşılmaz bir avantaj sağladığı için hızla lanetli bir kelime haline geldi. Zaman geçtikçe, en iyi oyun teçhizatının bile tek bir amaca ve mümkün olduğu kadar çok kripto madenciliği için tasarlanmış özel bir ASIC cihazıyla rekabet etmesinin hiçbir yolu olmadığı kısa sürede anlaşıldı. 

ASIC Maden Şirketleri

ASIC cihazları, Bitmain adlı Çinli bir şirket aracılığıyla ön plana çıktı. Özellikle Bitmain, Antminer ürün yelpazesi aracılığıyla ASIC Bitcoin madencilik faaliyetlerine hakimdir. 

Mayıs 2016’da piyasaya sürülen Antminer S9, Bitcoin’in 2017 boğa koşusu sırasında madencilikte liderdi ve Bitmain’in değerinin milyarlarca dolara ulaşmasına yardımcı oldu. Ne yazık ki Bitmain, son yıllarda Bitcoin Cash savunucusu kurucu ortaklar Jihan Wu ile şirketi olumsuz yönde etkileyen Micree Zhan arasında bir güç mücadelesi gördü. Ocak 2021’de Wu, Zhan ile dostane bir anlaşmaya vardıktan sonra şirketten CEO ve başkan olarak ayrılacağını duyurdu. 2018’de Hong Kong‘da halka arz arayışında başarısız olduktan sonra, Bitmain’in 2021’de başka bir girişim için hazırlandığı söyleniyor. 

Canaan, Bitfury ve KnCMiner gibi diğer madencilik girişimleri de gelişiyor. Ve 2018’de Halong Mining, Dragonmint T1 ASIC tabanlı blok zinciri madencilik cihazı aracılığıyla Antminer’in tekelinde bir darbe yaptı. Bu, oyun alanını biraz olsun düzleştirdi.

ASIC Madenciliği Nedir?

ASIC madenciliği, esasen ASIC platformlarını kullanarak Bitcoin gibi kripto para birimlerinin madenciliği sürecidir. Bir ASIC madenci, yalnızca madencilik için özel olarak yapılmış bir ekipman parçasıdır. Diğer madencilik cihazlarının aksine, ASIC’ler yalnızca kripto madenciliği yapmak için kullanılabilir.

Madencilik, operasyonlarını yürütmek için bir iş kanıtı (PoW) blok zincirinin gerektirdiği bir faaliyettir. Madencilerin bir blok ödülü kazanmak için rekabet ettiği matematiksel bir bulmacayı çözmek için karmaşık hesaplamalar yapmayı içerir.

Bitcoin’in anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto, daha fazla madencilik cihazı ağa bağlandığında artan Bitcoin madenciliği zorluğu senaryosu öngördü. Artan sayıda güçlü madencilik cihazıyla, madenciler, kendilerine bir blokta başarılı bir şekilde madencilik yapma şansını vermek için ASIC donanımına yatırım yapmaya teşvik ediliyor.

Her ASIC cihazının belirli bir kripto parayı (veya daha doğrusu belirli bir algoritmayı) çıkarmak için tasarlandığını unutmayın. Örneğin, bir Bitcoin ASIC madencisi yalnızca BTC madenciliği yapabilirken, bir Litecoin ASIC madencisi yalnızca LTC blok zinciri ile arayüz oluşturur. Bunun nedeni, her dijital para biriminin, ASIC cihazlarının eşleştirmeyi amaçladığı kendi şifreleme karma algoritmasına sahip olmasıdır. Örneğin Bitcoin, SHA- 256’yı kullanırken Litecoin Scrypt’i kullanır.

Bitcoin Madenciliği Karlı mı?

Evet, Bitcoin madenciliği kârlıdır, ancak biraz daha nüanslıdır. İlk günlerde her şey basitti. Standart CPU’lar BTC madenciliğini yönetiyordu ve ödüller başarıyla çıkarılan her blok için 50 BTC idi. Bugün, bir BTC madencisini çalıştırmanın maliyeti daha yüksekken, ödüller (BTC miktarı) daha düşük, mevcut blok ödülleri 2020 Bitcoin yarılanmasının ardından sadece 6.25 BTC. Ayrıca, CPU’larla Bitcoin madenciliği yapmak uzun süredir karlı değil. 

Ancak, o zamanlar blok ödülleri daha yüksekken, fiyatlar da bugüne kıyasla önemli ölçüde düşüktü. Bu, ASIC madenciliğini yalnızca değerli bir çaba değil, aynı zamanda oldukça karlı bir girişim haline getirir.

İşin zor yanı, uzaya dalmadan önce pek çok metriği göz önünde bulundurmanız gerektiğidir; bunların en önemlileri elektrik maliyeti ve Antminer fiyatıdır. 

Antminer nedir?

Antminer’lar, Bitmain tarafından piyasaya sürülen ASIC madencilik donanımıdır. Seri, 2013 yılında özellikle kripto para madenciliği için piyasaya sürüldü ve o zamandan beri bitcoin ve blok zinciri madencilik endüstrisinde bir ev ismi haline geldi. S1 serisinden başlayarak, Antminer, gelişmiş hash oranları ve güç verimliliği sağlayarak blok zinciri madencilik endüstrisi ile birlikte büyüdü ve gelişti. Şu anda en son seri S19, S19 pro ve T19’dur.

Antminer fiyatı, diğer şeylerin yanı sıra, modeli ve hesaplama gücünün bir ölçüsü olan hash oranı tarafından belirlenir. Ne kadar yüksek olursa o kadar iyi, ama aynı zamanda daha pahalı.

ASIC Madenciliğinin Avantajları

ASIC madenciliği, donanım açısından diğer tüm madencilik planlarından daha maliyetli olabilir, ancak bazı önemli faydaları vardır. Örneğin:

  • Kurulumu kolay: Tek bir madeni para madenciliğine yönelik özel yapıları sayesinde, tak ve çıkar yeteneklerine sahiptirler.
  • Yüksek madencilik verimliliği: ASIC’ler, GPU’lara ve CPU’lara kıyasla yüksek hesaplama gücüne ve verimliliğine sahiptir.
  • Nispeten yüksek karlar: Bir ASIC’nin gücüyle, diğer donanım türlerinden daha hızlı bir şekilde göze çarpacak ve ödüller kazanacağınızdan eminiz.
  • Düşük enerji tüketimi: Son yıllardaki madencilik yenilikleri sayesinde bu cihazlar, diğer madencilik modellerine kıyasla bilgi işlem güçlerine göre daha az enerji tüketecek şekilde tasarlanmıştır.

ASIC Madencileri için En İyi Kripto Para Birimleri

  • Bitcoin (BTC)

Listenin başında lider kripto para birimi Bitcoin yer alıyor. Son birkaç yılda olağanüstü fiyat artışı karlılığını artırıyor. Madencilere verilen ödülün her dört yılda bir yarıya indirilmesine rağmen, fiyat her yarılanma ile belirli bir süre sonra sürekli olarak arttı, bu da onu daha da karlı hale getirdi ve PoW destekli bir platform olarak tüm madencilik ödülleri madencilere gidiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala