bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,741.95 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,585.33 0.99%
bnb
BNB (BNB) $ 589.97 2.74%
solana
Solana (SOL) $ 187.62 1.35%
xrp
XRP (XRP) $ 0.624172 1.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.653237 1.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.202288 11.48%

Paylaş

Arweave (AR) Coin Nedir? AR Coin Yorum ve Geleceği 2023

Arweave tn

Arweave, dosyaları dağıtılmış bir bilgisayar ağında kalıcı olarak depolamayı amaçlayan bir yazılımdır. Amacı, efsanevi İskenderiye Kütüphanesinden farklı olmayan bir şey inşa etmektir.

Bugün bildiğimiz dünyanın internet olmadan düşünülemez olduğunu söylemek muhtemelen abartı olmaz. Bu çığır açan teknolojik buluş sayesinde, her yerde insanlar bir düğmeye tıklayarak veya bir ekrana dokunarak bilgiye anında erişebilir. Ancak, çevrimiçi olan bilgilerin çoğunu birkaç merkezi kuruluşun yönettiğini biliyor muydunuz? Aslında, küresel teknoloji şirketleri ve hükümetler, World Wide Web’de (WWW) gördüğümüz, duyduğumuz ve yaptığımız şeyleri etkilemek için muazzam bir güce sahiptir.

Blok zincirinin başlangıcı, tabloları değiştirdi ve bilginin depolanmasını içeren ademi merkeziyetçilik sürecini teşvik etti. Bununla birlikte, zincir üstü depolama pahalı olduğundan ve bu nedenle büyük hacimli verileri depolamak için uygun olmadığından çoğu blok zinciri harici protokollere dayanır .


Arweave (AR) Coin Nedir?

Merkezi Londra’da bulunan Arweave, Sam Williams ve William Jones tarafından Temmuz 2017’de kurulan yeni nesil merkezi olmayan bir depolama ağıdır. Arweave, küresel bilgileri güvenli ve kalıcı olarak depolamak için bir blok zinciri kullanan merkezi olmayan bir protokol olarak kabul edilebilir. Misyonu, bir bütün olarak internet için uzun vadeli bir vizyon oluştururken geliştirici kısıtlamalarını en aza indirmektir.

İnternette yayınlanan büyük miktarda veri her gün kaybolmaktadır. Bunun farklı nedenleri var. Şu anda kullandığımız depolama yöntemleri bilgisayar korsanlarına karşı savunmasızdır ve internette yayınlanan veriler, kullanıcı ihmali nedeniyle zamanla kaybolabilir.

İnternetteki veri kaybının en büyük kaynaklarından biri bozuk bağlantılardır. Çoğu web sitesi için, genellikle kullanıcıların bilgi bulmasının tek yolu bağlantılar. Bir bağlantı koptuğunda, ilgili web sitesi dark web’e taşınır ve hiçbir arama motoru tarafından bulunamaz. Bu nedenle, web sitesinde bulunan tüm veriler, daha önce yayınlanmış verileri manipüle etme veya ortadan kaldırma gücüne sahip merkezi kuruluşların oluşturduğu tehditten bahsetmiyorum bile, sonsuza kadar kaybolma riski altındadır.

Arweave ile internetteki veri kaybı veya manipülasyonu tamamen ortadan kaldırılabilir. Geliştirdikleri yenilikçi blok örgü protokolü, zincir üzerinde depolama için ucuz, ölçeklenebilir bir çözüm sağlar ve kullanıcılar web sitelerindeki bilgileri sonsuza kadar arşivleyebilir.

P2P protokolü , sabit sürücülerinde geniş depolama alanlarına sahip çeşitli kullanıcıların ( düğümlerin ) Arweave ağına bağlanmasına ve başkaları için veri depolamasına izin verir. Ağ daha sonra bu düğümleri depolama hizmetlerini sundukları için ödüllendirir. Belirli bir sistemde depolanan veri hacmi arttıkça, fikir birliği için gereken karma miktarı azalır ve bu da daha uygun maliyetli veri depolaması sağlar.

Depolamanın yanı sıra Arweave ağı, daha verimli merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak isteyen geliştiriciler için harika bir platformdur. Ağın esnek API’leri , programcıların blok örgü üzerinden sorunsuz bir şekilde DApp’ler oluşturmasına olanak tanır. Bugüne kadar, Arweave blok zincirinde 300’den fazla işleyen DApp oluşturuldu.

ar

AR Nedir?

AR, Arweave blok zincirinin yerel tokednidir ve ekosistem içinde birden fazla kullanım durumu vardır. 66 milyon maksimum arzından 55 milyonun üzerinde token, Haziran 2018’de Arweave ana ağının lansmanında genesis bloğunda basıldı. Kalan jetonlar, Arweave düğümleri için blok ödülleri olarak basılacak. Bu yazı itibariyle, dolaşımda 33 milyondan fazla AR belirteci var. 33 milyon ek AR jetonunun basılmasından sonra, bu kripto deflasyonist olacak.

AR Ne İçin Kullanılır?

AR belirteci, Arweave ekosisteminde muazzam bir kullanıma sahiptir. Yeni başlayanlar için, Arweave ağındaki tüm işlem ücretleri AR olarak ödenmelidir. Bu, veri depolama ve alma ve ağ üzerinde yerleşik çeşitli DApp’lerle etkileşim için ücretler içerir. Arweave blok zincirinde veri depolamak isteyen kullanıcılar, dağıtılmış veri depolaması için ödeme yapmak için AR kullanmalıdır. Ayrıca, ağdaki depolama hizmetleri sunan bilgisayarlar, teşviklerini yalnızca AR belirteçlerinde kabul etmelidir.

Arweave Nasıl Çalışır?

Arweave protokolünün işleyişi, ilgili iki katmana bakarak en iyi şekilde anlaşılabilir: Blok örgü ve permaweb.

Blockweave, birçok kriptonun üzerine inşa edildiği tipik blok zincirinden farklıdır. Blok örgüsü, işlem bilgilerini depolamanın yanı sıra, her bir bloktaki veri bilgilerini de depolar.

Diğer blok zincirleri gibi, blok örgüsü üzerindeki her blok bir önceki bloğuna atıfta bulunur. Ancak blok örgüde, bu önceki blok, geri çağırma bloğu olarak bilinen rastgele seçilmiş bir bloğa eklenir .

Arweave protokolü, bir erişim kanıtı olan SPoRA adlı yepyeni bir fikir birliği mekanizması dağıtarak bu mimariyi mümkün kılar. Bu fikir birliği, ağdaki katılımcı düğümleri, Arweave’in tüm işlem geçmişini depolamak için ödüllendirir. Arweave blok zincirindeki bir düğümü yönetmek istediğinizi varsayalım. Blok ödüllerini almak için, rastgele seçilmiş bazı geri çağırma bloklarıyla birlikte önceki bloktaki verilere tam erişiminiz olduğunu blok örgüsüne kanıtlamalısınız.

Geri çağırma bloğuna erişiminiz yoksa, blockweave tüm işlem verilerini Arweave blok zincirinde saklamadığınızı bilecek ve böylece herhangi bir blok ödülünü reddedecektir. Bu, düğüm katılımcılarını mümkün olduğunca fazla veri depolamaya teşvik eder, ancak buna gerek yoktur – blok ödülünü kazanmak için sistemin hangi önceki veri bloğuna ihtiyaç duyacağını bilmeleri imkansızdır.

Arweave ağındaki diğer ana bileşen, Arweave blok zincirinin üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir web olan permaweb’dir. Tüm Arweave DApp’lerinin depolandığı yer burasıdır. Bu DApp’lere, normal web siteleri gibi görünen birden çok ağ geçidi kullanılarak erişilebilir. Ayrıca, Arweave protokolü HTTP kullanır ve permaweb’in WWW ile etkileşime girmesini sağlar.

Arweave’in Temel Özellikleri

Kullanım kolaylığı

Arweave ağının görünüşte karmaşık çalışmasına rağmen, tüm teknikler arka uç operasyonlarında yer alırken, ağın ön ucu mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimi için basitleştirilmiştir. Web sitelerini Arweave blok zincirinde depolamak, Arweave’in tarayıcı uzantısı aracılığıyla tarayıcınızda bir yer imi oluşturmak kadar basittir. Bu uzantı kullanılarak kaydedilen sayfalar, merkezi olmayan ağdaki diğer kullanıcılar tarafından görüntülenebilir ve paylaşılabilir.

Değişmezlik

Arweave’de saklanan verilerin kalıcı olduğundan ve değiştirilemeyeceğinden daha önce bahsetmiştik. Arweave uygulamaları da kalıcıdır – kuralları, uygulamaların yaratıcıları tarafından bile değiştirilemez veya değiştirilemez.

Kullanıcı ve Geliştirici Merkezli Değerler

Uygulamalar değiştirilemediğinden veya güncellenemediğinden, Arweave protokolü geliştiricileri ödüllendirir ve geliştirdikleri uygulamaların kalitesinden emin olmalarını teşvik eder. Ayrıca, geliştiricileri DApp’lerini kullanan toplulukları oluşturmaya ve bunlarla etkileşime geçmeye zorlar, çünkü bu, DApp’lerinin değiştirilmiş sürümüne geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Arweave’in Artıları ve Eksileri

Artıları

  • Makine öğrenimi ve yapay zeka gibi ileri teknolojilerin kritik bir bileşeni olan veriler, 21. yüzyılın kralıdır. Arweave protokolü, çevrimiçi depolama ve veri yönetiminin çalışma biçiminde potansiyel olarak devrim yaratabilecek sağlam bir blok zinciri ağıdır.
  • Arweave blok zinciri, saniyede 5.000’den fazla işlemi gerçekleştirebilir. İlgili karmaşık fikir birliği göz önüne alındığında, bu oldukça büyük bir başarı.
  • AR belirteci, Arweave’in ekosisteminde çok büyük bir faydaya ve oldukça istikrarlı bir tarihi fiyat hareketine sahiptir. AR sahipleri, Arweave’in sunduğu merkezi olmayan depolama hizmetlerinin benimsenmesinden büyük ölçüde faydalanacak.
  • Arweave kurucularının deneyim açısından zengin geçmişlerine ek olarak Solana ile ortaklıklar, Arweave projesinin güvenilrliğini artırıyor.

Eksileri

  • Küresel pazara hitap ederken ölçeklenebilirlik sorununu ele alan protokol hakkında şüpheliyiz. Arweave, ölçeklenebilirlikle ilgili sorunları çözemezse, proje bir gerileme yaşayabilir ve AR belirtecinin fiyatının büyük ölçüde düşmesine neden olabilir.
  • Şüphesiz, Arweave’in yenilikçi teknolojileri harikadır ve şimdi her zamankinden daha fazla gereklidir. Ancak bu, projenin çekebileceği rekabet nedeniyle potansiyel bir dezavantaj haline gelebilir – örneğin, rakipler Arweave Network’e dayalı daha iyi, daha uygulanabilir çözümler bulabilir.


AR Coin Yorum ve Geleceği

AR belirtecinin tarihi ve son fiyat hareketini analiz ettikten sonra, kripto önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümeye hazırlanıyor. WalletInvestor’a göre, AR belirteci şu anda düşük değerde ve bir yılda %108’den fazla artabilir. En ilginç olanı, algoritmaları AR’nin beş yıldan daha kısa bir sürede 371 dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu büyüme tahminleri, endüstride merkezi olmayan depolama sistemlerinin benimsenmesine yönelik artan ilgiyle destekleniyor.

Web’in depolama için Amazon, Google, Microsoft veya Alibaba gibi merkezi hizmetlere aşırı derecede bağımlı olduğunu düşünüyorsanız, Arweave’i ilgi çekici bulabilirsiniz.

Ayrıca, bu gelecek için özel vizyonuna inanıyorsanız, Arweave’i kullanmak isteyebilirsiniz.

Filecoin ve Sia gibi rakiplerin aksine, Arweave kalıcı depolamaya odaklanmıştır. Bu, geleneksel bir müze veya kütüphaneye benzer şekilde, dijital verilerin sonsuza kadar depolanması gerektiğini düşünüyorsanız, AR belirtecinin ilginizi çekebileceği anlamına gelir.

Bilgisayar operatörleri de daha iyi, daha kalıcı bir ağa katkıda bulunarak depolama alanı satmanın ve para kazanmanın çekici bir yolunu bulabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı. Ramazan Eles, içerik stratejisi ve iş geliştirme konusunda kripto para birimi ve blok zinciri tabanlı şirketlerle çalışmaktadır. Kripto para endüstrisindeki hareketler hakkında girişimcilere ve risk sermayedarlarına özel olarak danışır. O da senin gibi 2012'de daha fazla Bitcoin almadığı için pişman.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala