ABD Hazinesi’ne bağlı ekonomistler tarafından yayımlanan bir raporda düşük gelirli ailelerin ipotek ödemelerinde kripto kazançlarını kullandıkları ortaya kondu.
Samuel Hughes, Francisco Ilabaca, Jacob Lockwood ve Kevin Zhao’nun hazırladığı çalışma 26 Kasım’da Hazine’nin Finansal Araştırma Ofisi tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Rapor, kripto yatırımlarının özellikle düşük gelir gruplarına ait hanelerin daha büyük ipoteklere ulaşmalarına yardımcı olabileceğini vurguluyor.
Araştırma, düşük gelirli ailelerin daha büyük peşinatlarla ipotek alabilmesini kripto paralardan elde edilen kazançlara bağladı. Özellikle kripto yatırımlarına yoğun ilgi gösteren bölgelerde borçlanma oranlarının dikkat çekici biçimde arttığı belirtildi.
Çalışma, bu bölgelerde ipotek alan düşük gelirli hanelerin oranının yüzde 250’nin üzerinde bir artış gösterdiğini ve ortalama ipotek borcunun 2020’de 172 bin dolardan 2024’te 443 bin dolara yüzde 150’lik bir sıçrama yaşadığını ortaya koydu.
Kriptodan kazanan düşük gelirliler araç satın alıyor
Rapor ayrıca, kripto varlıklara yüksek ilgi gösteren bölgelerin ipotek ve araç kredilerindeki artış açısından başı çektiğini belirtti. Araştırmacılar, vergi verilerini inceleyerek bu tür bölgeleri tanımladı ve söz konusu bölgeleri olarak sınıflandırmak için hanelerin en az yüzde 6’sının kripto ile ilgili bir vergi beyanında bulunduğu kriterini kullandı.
Düşük gelirli hanelerin finansal durumuna ilişkin önemli bir bulgu da bu bölgelerdeki ipotek borcu-gelir oranlarının önerilen seviyelerin çok üzerinde olmasıydı. Bu durum, finansal istikrar açısından potansiyel riskler oluşturduğuna işaret ediyor. Ancak şu ana kadar temerrüt oranlarının düşük olduğu ve hanelerin ciddi bir mali zorluk yaşamadığı gözlemlendi.
Araştırmacılar, ekonomik koşullardaki olası kötüleşmelerin ya da kripto piyasasında yaşanabilecek büyük bir çöküşün bu bölgelerdeki yüksek kaldıraçlı borçlanmayı tehlikeli hale getirebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Bu bulgular, New York Fed’in ABD hanehalkı borcuna dair yayınladığı üçüncü çeyrek raporuyla da örtüşüyor. Söz konusu rapora göre ipotek, otomobil kredileri, kredi kartları ve öğrenci kredilerindeki artışlarla birlikte toplam hanehalkı borcu 17,9 trilyon dolarla yeni bir zirveye ulaştı.