bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,167.73 5.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,999.05 2.90%
bnb
BNB (BNB) $ 581.52 2.06%
solana
Solana (SOL) $ 163.13 12.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517776 3.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454912 4.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154574 2.77%

ABD yaptırımları Tornado Cash’i fena vurdu

abd

Kripto aracı firması Tornado Cash’in nakit işlem hacimleri ABD yaptırımlarının ardından yüzde 90 düştü.

Genel kullanım düştü

Blockchain analitik firması TRM Labs tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, kripto aracı firması Tornado Cash’in genel kullanımı ABD yaptırımlarının ardından yüzde 90 oranında düşüş gösterdi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC), kötü niyetli aktörler tarafından kara para aklamak için kullanılan önemli bir araç olduğunu iddia ederek Ağustos 2022’de Tornado Cash’i kara listeye aldı. Tornado Cash, kripto kullanıcılarının Ethereum, BNB Chain, Arbitrum, Avalanche ve Optimism ağlarındaki cüzdan adreslerini maskelerken token alışverişi yapmalarına olanak tanıyordu. Hizmetin kendisi kötü niyetli olmasa da kripto suçluları tarafından çalınan fonların izini gizlemek için giderek daha fazla kullanılmaya başlamıştı.

ABD Adalet Bakanlığı, bu hizmetin Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus da dahil olmak üzere 1 milyar dolardan fazla yasadışı fonu aklamak için kullanıldığını iddia etti.

TRM araştırmacıları, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının çoğunlukla diğer Bitcoin aracı firmalarına geçtiğini, ancak Tornado Cash’in bazı yasadışı kullanımının devam ettiğini söyledi. Raporda, “Hükümetin eylemleri Tornado Cash’in hizmetini felce uğratmış olsa da, birkaç yasadışı aktör caydırılamıyor, bu da yaptırımların bir engel olsa da, tüm kötü niyetli faaliyetler için tam bir durak olmadığını gösteriyor.” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, Şubat-Temmuz 2022 arasında Tornado Cash üzerinden 2,8 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştirilirken, 2023’ün aynı döneminde hacim 425 milyon dolara düştü.

abd

Ne olmuştu?

Tornado Cash, kurulduğu 2019 yılından bu yana milyarlarca dolarlık sanal para aklamakla suçlanarak Ağustos 2022’de yaptırıma maruz kaldı. Adalet Bakanlığı, Tornado Cash’in 1 milyar dolardan fazla kara para aklama işlemini kolaylaştırdığını, bunların yüz milyonları ABD’de suç faaliyetleri yürüten Lazarus Grubu için yapıldığını söyledi. Yetkililer, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarının ve balistik füze programlarının finansmanına yardımcı olduklarını da ifade etti.

Bunun yanı sıra hazine, Tornado Cash sistemlerinin, Haziran 2022 Harmony blokzincir köprüsü hırsızlığı ve Ağustos 2022 Nomad kripto firması soygunundan elde edilen 96 milyon ABD dolarından fazlasını aklamak için kullanıldığını vurguladı.

Federal savcılar ayrıca Semenov ve Storm’u Tornado Cash’e yönelik yaptırımları ihlal etmekle suçladı. Tornado Cash’in üçüncü kurucu ortağı Alexey Pertsev, Ağustos 2022’de Hollanda’da kara para aklama suçlamasıyla tutuklandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala