bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,037.77 1.11%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,542.69 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 609.59 3.10%
solana
Solana (SOL) $ 185.84 0.79%
xrp
XRP (XRP) $ 0.615117 1.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.64211 1.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213205 5.32%

Mevduat Garantisi Nedir?

mevduat garantisi nedir

Kısa bir süre önce yaşanan yüksek kur dalgalanmaları sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı düzenlemiş ve devamında yeni ekonomik önlem planını açıklamıştı. Ekonomik önlem planları arasında yer alan döviz garantili mevduat hesabı ise birçok kişinin aklına şu soruyu getirdi. Mevduat garantisi nedir? Bugün bu sorunun cevabını arayacağız.

Öncelikle mevduat garantisini anlamadan önce mevduat terimine değinmemiz gerekiyor. Mevduat en kısa anlatımı ile süreli veya süresiz bir şekilde, karşılıklı/karşılıksız olarak bankanıza yatırdığınız varlıklardır. Bu varlıklar emtia, Türk Lirası veya döviz olabilir.

Mevduat hesabı ise bu varlıklarınızın bulunduğu hesaplardır. Katılım bankalarında özel cari hesap adı verilen bu tür hesaplar, vadeli ve vadesiz olarak iki kısıma ayrılmaktadır.

mevduat garantisi nedir2

Mevduat Garantisi Nedir?

Mevduat hesaplarınızdaki varlıklarınızın güvenle altına alınmasını hedefleyen bir model olan mevduat garantisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından varlık sahiplerinin yaşayabileceği her türlü zararın, devlet veya aynı amaçla kurulmuş bir kuruluş tarafından karşılanmasıdır. İlk olarak 1967 yılında karşımıza çıkan bu mevduat modeli, ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla ortaya çıkmıştır.

Bunun yanında önceden belirlenmiş zaman aralıkları içerisinde paranızın mevduat hesaplarınıza yatırıldığı ve bu süre zarfında belli bir oranda faiz kazandığınız mevduat türü ize vadeli hesaptır.

Son olarak kredili mevduat ise hesabınızda herhangi bir varlığın bulunmaması durumunda dahi size tanımlanan bir limit oranı çerçevesinde nakit para çekebileceğiniz bir mevduattır.

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala