bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,690.33 0.54%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,163.40 0.67%
bnb
BNB (BNB) $ 616.44 2.49%
solana
Solana (SOL) $ 147.39 1.77%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529711 1.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473631 1.46%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152217 1.16%

En Yaygın NFT Dolandırıcılıkları Neler? Nasıl Dikkat Ederiz?

en yaygin nft dolandiriciliklari neler nasil dikkat ederiz

Son zamanların hızla yükselen yıldızı NFT. Artık hemen hemen her şey NFT üzerinden satışa çıkarılabiliyor. Fakat dolandırıcılar bu alana da adım atmış durumda. NFT sanat eserlerinin değeri her geçen gün artıyor. Bununla beraber hızla büyüyen bu piyasa, dolandırıcıların dikkatinden kaçmıyor.

Peki, yaygın olarak NFT dolandırıcılıkları nelerdir? Bu durumdan nasıl uzak durabilirsiniz? Şimdi bunun cevabını bulalım:

1-Sahte NFT Mağazaları

İlk olarak en yayın olanı ile başlayalım. Çoğu zaman dolandırıcılar, sahte NFT mağazaları oluşturmak için OpenSea gibi popüler NFT pazar yerlerini taklit ediyor. Bu siteler, orijinalleriyle neredeyse aynı görünebilir. Bu durum deneyimli bir NFT alıcısını bile kandırabilir.

en yaygin nft dolandiriciliklari neler nasil dikkat ederiz 2

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz? Bunun cevabı ise çok basit.

  • Araştırmanızı ilgilendiğiniz NFT hakkında yapmanız önemli.
  • Sahte NFT mağazalarının doğrulanmamış alıcıları barındıracağını unutmayın! (orijinallerde mavi bir doğrulama işareti bulunur)
  • Son olarak, seçtiğiniz NFT’nin sözleşme adresini kontrol ettiğinizden emin olun.

2- Sosyal Medya Kimliğe Bürünme

NFT dolandırıcılığın bir diğer tehlikeli yüzü ise sosyal medya taklitliği! Sahte hesaplarda dolandırıcılar kullanıcıları doğruluğuna inandırabilir ve bu nedenle onlara sahte NFT sanat eserleri satabilir. 

en yaygin nft dolandiriciliklari neler nasil dikkat ederiz 3

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?

  • Kullanıcı adının yanında bir doğrulama işareti olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. (Ancak her doğrulanmış NFT sosyal medya sayfalarında bu onay işareti yoktur)
  • NFT yaratıcısının sosyal medya sayfalarında benzer bir ad altında çok daha fazla takipçisi olan başka hesaplar olup olmadığını görmek için hızlı bir Google araması yapmalısınız.
  • Sahte NFT şirket hesaplarının yanı sıra sahte NFT sanatçı hesaplarıyla da karşılaşabilirsiniz.

3-Müşteri Desteği Kimliğine Bürünme

Dolandırıcılar, farkında olmayan NFT sahiplerinden kişisel bilgileri ifşa etmek için genellikle NFT müşteri hizmetleri sayfalarını taklit eder. Bu Discord’da oldukça yaygın bir durum. Resmi sunucu yerine bu sahte müşteri hizmetleri sunucularından birine bağlanırsanız, dolandırıcılar, yaşadığınız sorunu “çözmek” adı altında sizden kişisel bilgilerinizi alabilir.

en yaygin nft dolandiriciliklari neler nasil dikkat ederiz 4

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?

  • Öncelikle bu Discord sunucularına nasıl eriştiğinizi düşünün.
  • Belirli bir sunucuyu Google’da aramak veya Discord’da aramak yerine, önce NFT oluşturucunun resmi web sitesi veya sosyal medya üzerinden erişmeyi deneyin.

4-Yatırımcı Dolandırıcılığı

Çoğu insan gelecek vaat eden projelere tam anlamıyla yatırım yapmak yerine NFT satın almayı tercih etdiyor. Kripto dünyasında herhangi bir şeye yatırım yaparken, bu tür dolandırıcılığı akılda tutmak önemlidir. Ponzi şemaları ve halı çekme, gibi durumlar bu sektör içinde çok bilinen durumlardan sadece birkaç tanesi.

en yaygin nft dolandiriciliklari neler nasil dikkat ederiz 6

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?

  • Kripto para, NFT veya benzeri herhangi bir şeye yatırım yapmaya karar vermeden önce, şirket veya geliştirici hakkında araştırma yapın.
  • Güvenilirliği olmayan bir durumu atlamadığınızdan emin olun.

5-Hediye Dolandırıcılığı

Genel olarak insanların en hassas noktası belkide kazanma hırsı. Bu dolandırıcılıkta sahte bir NFT hesabı, genellikle Twitter veya Discord üzerinden kullanıcılara bir NFT kazandıklarını bildiren bir mesaj gönderir. Bu sahte NFT hesabı attığı mesaj sonrasında kullanıcıya sahte bir NFT web sitesine bağlantı vererek onlardan kripto cüzdanlarını bağlamalarını ister. Eğer dolandırıcı bu ifadeyi ele geçirirse cüzdanınıza anında erişmelerini sağlayabilecekler.

en yaygin nft dolandiriciliklari neler nasil dikkat ederiz 5

Peki, bu duruma düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz?

  • Sosyal medyada size gönderilen rastgele bağlantılara tıklamayın.
  • Gerçekten bağlantıya tıklamak istiyorsanız, URL’nin NFT şirketinin resmi sitesindeki URL ile eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.

Son olarak NFT pazarı dolandırıcılarla dolu ama dikkatli davranırsanız onlardan kaçınabilirsiniz!

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala