bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,287.96 1.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,166.70 0.56%
bnb
BNB (BNB) $ 601.74 2.47%
solana
Solana (SOL) $ 135.67 0.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512099 2.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453429 0.85%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.142269 0.54%

EOS (EOS) Nedir?

eos nedir

Ethereum’a (ETH) alternatif olarak ortaya çıkan EOS.io (EOS), açık kaynaklı bir ağ olmayı hedeflemişti. Özellikleriyle birçok kişinin ilgisini çeken EOS, kripto varlıklar arasında en çok fonu oluşturan bir ağ olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu gelişmelere rağmen ve proje inanci gerçekleşmeye çalışsa da, EOS’in birçok blockchain ağı ile yarışamaması ve piyasalarda geride kalması da yatırımcıların EOS’a güvenlerini kaybetmelerine neden oldu. Ama yine de sizlere EOS hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

eos coin nedir 1280x720 1

EOSIO, merkezsiz uygulamaların (dApps) çalışması için tasarlanan blockchain ağıdır.

EOS’un teknolojisi, birçok blockchain ağında sıklıkla yaşanan performans sorunlarının çözümü için çalışır. Dapp performansını öncelikli kılan EOS, kullanıcıların işlem yapmak için ödedikleri ücretleri ortadan kaldırarak saniyede gerçekleşen işlemi artırdı.

Ama EOS’un diğer ağlardan farkları bulunur. Birçok blockchain ağı JavaScript gibi dilleri kullanırken, EOS ağındaki diller WebAssembly dilindeki programları kullanabilir.

Ayrıca yazılım geliştirmeleri EOS token’larının kullanılarak gerçekleştirilmesini sağlar. 

EOS Ne Zaman Çıktı?

EOS Block.One Voice

EOSIO, 2017 yılında Block.One firmasından Dan Larimer ve Brenden Blumer tarafından bulundu. Larimer EOSIO’yu bulmadan önce blockchain yazılımcısı olarak bilinirdi. Ayrıca kendisi ilk merkezsiz borsa olan BitShares ve blockchain tabanlı ilk sosyal medya uygulaması Steemit’i buldu.

Larimer CTO pozisyonunda çalışırken EOSIO yazılımını geliştirdi ve delege edilmiş hisse ispatının (DPoS) mimarı olarak bilinir.

EOS ICO’su

Block.One’dan Larimer ve Blumer, EOSIO fikrini gerçekleştirmek için 1 milyar EOS token’ını belli bir fiyata satmaya karar verdiler. Fikirlerini gerçekleştirmek için whitepaper hazırlayarak yatırımcılarla konuşan ekip, token’ların tamamını 4 milyar dolar’a sattı ve en büyük ICO’nun mimarisini oluşturdular.

EOS Nasıl Çalışır?

EOSIO, performansın artırılması için yazılımın kendisine ait hesaplamaları içerir. Bunlar bant genişliği, hesaplama ve RAM olarak geçer.

EOS ağında bant genişliği, ağın genelinde bilgiyi aktarmak için kullanılır.

Hesaplama da uygulamanın çalışması için gereken işlem gücünü gösterir.

RAM ise ağda verinin depolanması için kullanılır.

Yazılımcıların EOS üzerinde uygulama inşa etmeleri için kendi ihtiyaçlarıyla orantılı olarak EOS token’ları almaları gerekir. 

Normalde EOS uygulamaları kullanıcıların ödeme yapmalarını gerektirmese de, uygulama geliştiricilerin ellerinde belli bir miktar EOS bulundurmaları gerekir.

Delege Edilmiş Hisse İspatı (DPoS)

1VUY9ObtxEP qeGUtId4BbA

Ağın korunması için DPoS algoritması EOS tarafından kullanılır.

DPoS gerçek zamanlı oylama sistemi olup, yeni blokların oluşturulması için kullanılır. Bu da EOS sahiplerinin ağı çalıştırmalarını sağlar ve token sahiplik oranına göre oyunuz o kadar fazladır.

Her bir EOS token’ı stake edilebilir ve stake edilen her bir token bir oy hakkına eşittir.

Yönetişim

EOS ağında yönetişim kullanıcılar tarafından sağlanır ve verilen kararlarla yazılım geliştirme gerçekleştirilir.

EOS sahipliği oylama için kullanılır ve blok üreticileri onaylanan kararların uygulanmasından sorumludur. EOS anayasası olan ağ tüm kuralları belirlerken, farklı öneriler üzerinden değiştirilmesini sağlar. Bu sayede blok üreticileri EOS ağında ciddi güce sahip olurlar.

Örneğin blok üreticileri, gerektiği durumda hesapları dondurup kamu otoritelerine bilgi verebilirler.

EOS Fiyatı

EOS fiyatı, EOS yorumları, EOS grafikleri ve EOS haberleri yatırımcılar tarafından sıklıkla merak ediliyor. EOS ile ilgili en güncel fiyat gelişmelerini EOS kaç TL ve EOS kaç dolar sayfalarımız üzerinden takip edebilirsiniz.

EOS Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 EOS 26,09 TL TL TL‘den işlem görüyor. EOS fiyatı son 24 saat içerisinde 3.01%değişim gösterdi. FIL’in  son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 128,224,510 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 928,727,800 seviyesinde.

EOS Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre $ 0.804574dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle EOS tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 22.89 dolarla kaydetti. Bununla birlikte EOS, yılın en düşük seviyesini ise 1.17 dolarla belirledi. 

EOS Nasıl Satın Alınır?

EOS almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. 

Kredi Kartıyla EOS (EOS) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar EOS alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa EOS alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile EOS Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla EOS satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

EOS Hakkında Sık Sorulan Sorular

EOS geliştirme süreçlerine nereden erişebilirim?

EOS geliştirme süreçlerine EOS GitHub ve StackExchange hesaplarından erişebilirsiniz. Bununla birlikte geliştirici ekibin başta Twitter ve Github olmak üzere yaptığı duyuruları takip edebilirsiniz. En popüler kripto para projelerinden biri olan EOS’a ilişkin en son geliştirme süreçlerini bu şekilde takip etmek mümkün.

Bununla birlikte web sitemiz BTCHaber üzerinden EOS’a ilişkin en son haberleri ve sıcak gelişmeleri yine sizlerle buluşturuyor olacağız.

EOS hakkında daha fazla bilgiye ve EOS topluluklarına nereden erişebilirim?

EOS hakkında daha fazla bilgiye EOS bloglarından, resmi internet sitesi ve teknik dokümanlarından erişebilirsiniz. Bununla birlikte EOS ile ilgili son dakika haberlere, gelişmelere, analizlere ve yorumlara websitemiz BTCHaber üzerinden ulaşabilirsiniz.

EOSIO’nun web sitesinde hangi sosyal medyalarda aktif olduklarını sizlere söylüyorlar. Şu ana kadar EOS, Telegram, StackExchange, GitHub, Voice ve Block.one üzerinden erişebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala