bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,244.14 2.10%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,897.32 3.37%
bnb
BNB (BNB) $ 527.53 1.96%
solana
Solana (SOL) $ 130.42 1.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.472283 4.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.428202 4.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.141253 4.05%

Dogecoin (DOGE) Nedir?

dogecoin binance doge

İlk başlarda şaka olarak kurulan Dogecoin (DOGE), sonrasında birçok kişinin ilgisini çekerek zamanla kripto para piyasalarının en değerli kripto paralarından birisi oldu. Özellikle WallStreetBets sayfası ile başlayan çılgınlığın sonradan milyarderler ve diğer birçok tanıtım ile birleşmesi sonucu kripto para piyasalarında önemli bir konumda olan Dogecoin, 2021 yılı boyunca şiddetli bir yükseliş eğrisi gösterdi. Bizde tüm bu gelişmelerden yola çıkarak sizlere 1 Dogecoin kaç TL, 1 Dogecoin kaç dolar, Dogecoin altcoin haberleri hakkında detaylı bir rehber hazırlayacağız.

Dogecoin Nedir?

Dogecoin, Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından Litecoin (LTC) üzerinde hard fork gerçekleştirilerek oluşturulmuş kripto para birimidir. İsmini 2013’te ünlü Doge resminden alan Dogecoin, internetteki aramalarda Shiba Inu cinsi köpeği gösterse de, Dogecoin’in resmi altında birçok kişi tarafından komedi olduğu düşünülür.

İlk olarak Oregon’da yaşayan yazılımcı Markus, Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paraların kötü itibarından kurtarmak ve kripto paraların daha iyi tanıtımını gerçekleştirmek için bir kripto para oluşturmak istedi. Bu kripto paranın özelliklerinin herhangi bir özelliği olmaksızın sadece hafif ve şaka amaçlı oluşturulması gerektiğine inandığı için bu yoldan gitmeyi kararlaştırdı. Sonrasında Palmer’la online ortamda danışan Markus, kendi fikrini anlatıp Dogecoin’in büyük bir proje olacağını inandığını söyledikten sonra kripto paraların sadece yasa dışı işlemlerde kullanılmayacağını da söyledi. 

Palmer ve Markus hayallerini gerçekleştirmek için çalışmalarını gerçekleştirirken, Markus yazılımla uğraşırken Palmer da dogecoin.com sitesinin domain’ini satın alıp siteyi sıfırdan oluşturdu. İkili siteyi oluşturup Dogecoin’i piyasaya sürdükten birkaç ay sonra milyonlarca dolarlık piyasa değerine erişti.

dogecoin nasil alinir

Dogecoin Ne Zaman Çıktı?

En popüler kripto paralardan biri olan Dogecoin Ɖ sembolü ile ifade edilir. Dogecoin’in kısaltması ise DOGE’dir. Dogecoin 6 Aralık 2013 tarihinde IBM’de yazılım mühendisi olarak çalışan Billy Markus ve Adobe yazılım mühendisi Jackson Palmer tarafından geliştirildi. İlk olarak şaka amacıyla çıkarılan Dogecoin (DOGE), özellikle güçlü topluluğu ve Elon Musk ile Reddit’ten gelen desteklerle birlikte çok ciddi bir fiyatlanma yaşadı.

Dogecoin’in Özellikleri Nelerdir?

Toplam Arzının Olmaması

Dogecoin, kripto para piyasasında belirlenmiş herhangi bir arza sahip olmayan ilk kripto para birimidir. Bu özellik şu an sık karşılaşılan bir durum olsa da, kripto para piyasalarında özellikle toplam arz sınırının olduğu kripto paralarda Dogecoin’in arzının olmaması kripto para piyasasında önemli bir gelişme oldu ve birçok kripto para için ayarlanabilir arz gerçekleşti.

Teknik Özelliklerinin Sınırlı Olması

Dogecoin’in özelliklerinin neredeyse tamamı birçok kripto para ile benzerdir. Ama Dogecoin ayrıca şaka ve tanıtım amaçlı oluşturulduğu için üzerinde uygulamalar inşa edilemez ve piyasadaki en büyük kripto paralarla birçok alanda yarışması mümkün değildir. Onun yerine pazarlama ve tanıtım aktiviteleri ile Dogecoin geliştirilir.

Dogecoin Topluluğu Nedir?

Bir grup Dogecoin hayranı insan tarafından oluşturulan topluluk, zaman içinde başta Dogecoin olmak üzere, kripto paraların tanıtımında önemli bir rol oynadı. Genellikle yardımseverlikleri ile bilinen topluluk, belli başlı tanıtım aktiviteleri ile birlikte kripto para topluluğunda önemli bir konuma erişti. Yine Dogecoin gibi şaka amaçlı oluşturulan topluluk, Jamaika Kış Sporları Takımı Sochi Olimpiyatlarına seçilse de yeterli fona sahip olamadıkları için gidemediklerini öğrendikleri zaman, topluluk Jamaika’ya yardım etmek için kampanya yürüttü ve kısa bir süre içinde 30.000 dolarlık fonu toplayarak Jamaika’nın Sochi Kış Olimpiyatlarında temsilini sağladı. Tabi Dogecoin topluluğu Jamaika’ya yardım ettikten sonra, Kenya’da Dogecoin4Water insiyatifini kurarak 50.000 dolardan fazla fon yaratarak Kenya’nın farklı yerlerinde su kuyularının açılmasına yardımcı oldular. Ama Dogecoin yardımseverlik çalışmaları yürütürken medyada bahsedilmesi NASCAR yarışmaları esnasında gerçekleşti. NASCAR yarışçısı John Wise ile anlaşan topluluk, kendisine 50.000 dolar ödeyince Wise, arabasını Dogecoin ile donattı ve medyada çok konuşulan bir kripto para oldu. Bu yarıştan uzun bir süre sonra Tesla’nın CEO’su Elon Musk, şaka amaçlı Dogecoin’i övdükten sonra, Dogecoin Topluluğu kendisini şaka amaçlı CEO ilan etti. Son olarak Mark Cuban ve sosyal medyadaki tanıtımlar ve ilgi sonucunda Dogecoin, kripto para piyasasının en güçlü topluluklarından biri oldu.

Dogecoin Fiyatı

Dogecoin Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Dogecoin 4,59 TL TL‘den işlem görüyor. Dogecoin fiyatı son 24 saat içerisinde -4.05% değişim gösterdi. Dogecoin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 2,220,712,313 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 20,150,402,098 dolar seviyesinde.

Dogecoin Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Dogecoin $ 0.141253 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Dogecoin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 0.739 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 0.00245 dolarla belirledi.

Dogecoin Yorumları

dogecoin

Dogecoin bu senenin başında yüz güldüren getiriler sağlasa da, Charles Hoskinson’ın başında olduğu bazı önemli kişiler Dogecoin’in değerinin neredeyse tamamını kaybedeceğinden bahsediyor. Ama Dogecoin’in arkasında güçlü bir topluluğun ve birçok milyarderin desteğiyle birlikte geliştirme önerilerinin çıkması ve uygulanmaya çalışması ile birlikte kripto para topluluğunda ciddi bir heyecan oluştu. Ayrıca tanıtım ve pazarlama taktiklerinin etkin bir şekilde kullanılması ile birlikte Dogecoin’in piyasa değeri en yüksek 10 kripto para arasına girdi. Ama yine de eleştirilerin odağında olan Dogecoin, özellikle Charles Hoskinson’ın, Dogecoin’in değerinin tamamının gideceğinin söylemesi ve ondan dolayı uzak durulması gerektiğini söylemesi bazı kişileri çekindirse de, küçük yatırımcıların çok dinlememesi ile birlikte piyasa değerinin korunması için önemli rol oynuyor. Eğer Dogecoin geliştirilip güçlü bir platform haline dönerse gelecekte çok daha etkin bir konumda olabilir.

Dogecoin Nasıl Çalışmaktadır?

Dogecoin, Bitcoin ve Ethereum’a benzer şekilde blockchain teknolojisi üzerinde çalışan bir kripto para birimidir. Diğer kripto para birimleri gibi, Dogecoin’in blockchain ağı da tüm işlemleri güvende tutmak için kriptografi kullanır. Madenciler, işlemleri doğrulamak ve bunları “Proof-of-Work” konsensüs algoritması olarak adlandırılan Dogecoin blockchain’ine kaydetmek için karmaşık matematiksel denklemleri çözmek için bilgisayarları kullanır. Madenciler Dogecoin ağına sağladıkları katkı nedeniyle Dogecoin kazanırlar.

Dogecoin ödemeler ve satın alımlar için kullanılabilir, ancak çok etkili bir değer saklama aracı değildir. Bunun başlıca nedeni, madencilik yoluyla yaratılabilecek Dogecoin sayısının sınırsız olmasıdır. Bu, Dogecoin’in yapısı gereği oldukça enflasyonist olduğu anlamına geliyor. Her gün binlerce Dogecoin üretiliyor, arzın artmasıyla birlikte fiyatın zaman içerisinde kararlılık göstermesi zorlaşıyor.

Dogecoin Nasıl Satın Alınır?

Dogecoin satın almak için Binance, Gemini ve diğer kripto para borsalarında hesap açıp ardından kimliğinizi doğruladıktan sonra borsaların sunduğu işlem çiftleri üzerinden kredi kartı veya EFT/Havale ile gerçekleştirebilirsiniz. Rehber içeriğimizin bu bölümünde Kredi kartıyla Dogecoin (DOGE) satın alma, EFT/Havale işlemleri ile Dogecoin satın alma yöntemlerine yakından bakacağız.

Kredi Kartıyla Dogecoin (DOGE) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar DOGE alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa Dogecoin alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havala İşlemleri ile Dogecoin Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla Dogecoin satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

Dogecoin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dogecoin açık kaynaklı mıdır?

Diğer birçok kripto para biriminde olduğu gibi Dogecoin de açık kaynaklı bir yazılım kullanır. Dogecoin kullanıcıları istedikleri zaman yazılımı inceleyebilirler. Dogecoin kaynak kodlarına GitHub üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Dogecoin’in Bitcoin’den fork’lanarak üretildiği biliniyor.

Dogecoin kimler tarafından kurulmuştur?

images 19 1 1200x720 1

En popüler kripto para projelerinden biri olan Dogecoin 6 Aralık 2013 tarihinde iki arkadaş tarafından geliştirildi. O günlerde IBM’de yazılım mühendisi olarak çalışan Billy Markus ve Adobe yazılım mühendisi Jackson Palmer şaka amacıyla Dogecoin’i geliştirerek piyasaya sürdü.

Dogecoin nasıl üretilir?

Dogecoin, iş ispatı (PoW) kullanarak madencilik ile gerçekleştirilir. Dogecoin madenciliği yapmak için ilk olarak bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olmanız gerekir. Ardından gibip Dogecoin cüzdanlarından olan Multidoge, Dogecoin Core, TrustWallet ve Dogecoin Wallet yükleyerek Dogecoin yazılımını yüklemeniz gerekir. Sonrasında tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra Dogecoin madenciliğine başlayabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala