bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,770.82 1.74%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,162.93 5.34%
bnb
BNB (BNB) $ 589.48 2.72%
solana
Solana (SOL) $ 133.95 6.48%
xrp
XRP (XRP) $ 0.514521 1.24%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452647 3.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.140418 6.77%

Bazı İnsanların Bitcoin ile İmtihanı

Bazi Insanlarin Bitcoin ile Imtihani

Değişik bir insan kategorisi var: Bitcoin ile para kazandıkları, ya da kazanmaya çalıştıkları halde, Bitcoin hakkında yalan yanlış karalamalar yapanlar. Bunlardan Türkiye’de de dünyada da bol miktarda mevcut.

Bazıları ismini açıklayamayan bankacı ya da fon yöneticileri. Havalı nick’lerle sosyal medyada arzıendam ediyorlar. Onlara göre Bitcoin hiçbir zaman doğal olarak gerçek taleple yükselmedi. 2013’te bot yazılımlar vardı 2017’de ise sınırsız basılan dolara sabit kriptopara USDT (Tether). Botların etkili olmadığı yönünde çalışmalar ya da USDT’nin tek yönlü işlemediği, Bitcoin talebinin de USDT basılmasına yol açtığı gerçeklerini görmezden geldiler. Tether davası neredeyse boşa çıktı ama hâlâ konuşacaklarına eminim. Mevcut finans sisteminin Tether’den bile kötü olduğunu da elbette hiçbir zaman görmediler. Ama tüm bunları söyleyip Bitcoin’den ya da Bitcoin yükselmesi ile değer kazanan altcoin’lerden para kazanmaya çalışmakta da sorun görmüyorlar.

Başka bazı aklıevvel meraklılar var. ABD merkez bankası Fed’in para basmasıyla Bitcoinin yükseldiğine inanmıyorlar ama Tether’in basmasıyla yükseldiğine inanıyorlar. O zaman insana sormazlar mı madem sadece manipülasyon var ve yalnızca haksız şekilde Bitcoin değeri arttırılıyor, sen niye alıp satıyorsun bu mereti?

Bir tarafta da bazı komplo teorisyenleri var. Bitcoin hakkında gerekli teknik bilgiye sahip değiller. En iyi yaptıkları işi yapıp insanlara korku pompalıyorlar. Yok efendim kuantum bilgisayarlar Bitcoin’i bitirecekmiş, yok Çin neredeyse tüm madencilerin sahibiymiş istediği gibi Bitcoin’i oynatırmış. Tabi bu korkuların tek yararı kendi takipçi sayılarını artırmak. Televizyonda, Twitter’da, YouTube’da anlaşılması zor bir konuda korku pompalayarak sosyal medyada takipçi topluyorlar. Korku çok kuvvetli bir duygu olduğu için de elbette bilim ve akıl ile olayları anlatanlardan daha fazla izleyene ulaşıyorlar.

Ama bu arkadaşlara bakıyoruz Bitcoin ticaretinden de geri kalmıyorlar. Bazıları hem Bitcoine hem de yeni bazı dünyaca meşhur fonların çıkaracağı kripto paralara giriyor. Bitcoin batarsa o kripto paraların ayakta kalacağını falan zannediyorlar herhalde. Hem Bitcoin şöyle kötü böyle güvenilmez hem de Bitcoinin de en iyisini yine biz biliriz diyorlar. Kendilerince, nerede düşüp nerede çıkacağını söylüyorlar. Bir de büyük girmişler. Vallahi pes! Madem bu kadar güvenilmezdi, bilinçli yatırımcı bile uzak durmalıydı, siz niye buralardasınız işlem yapıyorsunuz? En temel teknolojik bilgilerden bile yoksunken, kriptoparaların tarihini vs bilmezken, bu işten nasıl para kazanacaksınız onu da merak ediyoruz…

Bazı medya patronları ise bu komplo teorisyenlerinin neredeyse tamamını ekranlarına çıkarıp korku pompalayıp reyting kazanıyor. Ama kendileri de Bitcoin işine giriyor. Üstelik beceremeyip kaybediyorlar. Ne diyelim ilahî adalet.

Bir başka tür ise finansal piramidin tepesinde oturuyor. Dünyaya fildişi kulelerden bakıyor. Mecazi değil gerçekten gökdelenlerde çalışıyor bu arkadaşlar. Onlara göre merkez bankalarının para basması ile altın gümüş ve Bitcoin’in yukarı gitmesi arasında bir bağlantı yok. Hatta merkez bankaları para bile basmıyor aslında. Ne bekliyordunuz ki? Merkez Bankaları 2008 Krizi ile para basmaya neden başladı? İşte bu finansal piramidin tepesinde oturan uluslararası ya da yerli bankacı, fon yöneticisi, not şirketi çalışanı, ekonomist ve onlara ‘iliştirilmiş’ bazı televizyoncu ve gazeteci vs’yi kurtarmak için. Para basılmasaydı bu arkadaşların hepsi işsizdi. Aşırı risk aldılar ya da alınan risklerin üzerini örttüler. Aslında suçlular ama para basılması ile ceza değil bir de ödül aldılar.

Bitcoin’e tam da bu sınırsız para basma işine karşı olduğu için gıcık oluyorlar. Ama açık açık bunu söyleyemiyorlar. Onlara göre Bitcoin sadece spekülatif bir araç. Merkez Bankalarının para basması ile yükselmesinin hiçbir alakası yok. Elbette kendileri de bu spekülatif araçta oynamakta hiçbir sakınca görmüyorlar. Teknik analiz yapıyorlar. Alıp satıyorlar. Hatta Bitcoin’e rakip olabilecek kriptoparaları ön plana çıkarmaktan da geri kalmıyorlar.

Sorsanız bu arkadaşlara, tarihte örneği yokken merkez bankaları neden 200 yılda bastıkları rezerv paranın 6,5 katını birden son yıllarda bastı? Ya da binlerce yıllık insanlık geçmişinde en tuhaf distopya da bile olmayan negatif faiz nereden ve nasıl çıktı? Yanıt yok. Bu inanılmaz tuhaflıkları insanlara normal gibi gösteriyorlar. Böylece suçlarını arttırıyorlar. Yatacak yerleri yok hâlâ konuşuyorlar.

Bu kategorideki insanlar dünyada ve Türkiye’de Bitcoin ile adeta bir sınava girmiş durumdalar. Ne kadar çocuk gibi ne kadar tutarsız ne kadar iki yüzlü göründüklerinin farkında bile değiller. Bu sınavın sonunda nereye varacaklarını öğrenmek isterlerse Roger Ver’in ibretlik hikayesine bir göz atabilirler…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala