Yatırım şirketi Franklin Templeton tarafından yayımlanan 2025 kripto görünümü raporunda piyasanın yakın geleceğine ilişkin iyimser öngörüler dikkat çekti.
“2025 yılında kripto piyasasının yasal düzenlemelerde netlik, kurumsal benimsenme ve teknolojik evrimle önemli değişimlere sahne olacağı” ifadelerinin yer aldığı raporda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) atıfta bulunuldu: “SEC gibi ABD’li düzenleyici kurumların kripto ETF’leri ya da tokenize menkul kıymet ürünleri gibi çok daha çeşitli finansal veya yatırım ürünlerin önünü açacağını düşünüyoruz.”
“ABD kripto inovasyonunda tekrar merkez olabilir”
Raporda, ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ın seçim vaatlerine benzer bir ton taşıyan regülasyonlara ilişkin madde dikkat çekti: “Elverişli regülasyonlar, ABD’nin kripto inovasyonunda yeniden global bir merkez olmasını sağlayacaktır.” Franklin Templeton raporunda yer alan bu ifadenin Trump’ın “ABD’yi kriptonun merkezi yapacağız” vaadine adeta göz kırptığını söylemek rahatlıkla mümkün.
“Büyük geleneksel finans şirketleriyle kripto altyapısının yollarının kesişmeye başladığını göreceğiz” ifadelerinin yer aldığı raporda, 2025 yılında yürürlüğe konması beklenen stablecoin yönetmeliğiyle büyük kurumların kendi stablecoin’lerini çıkarabilmesinin mümkün kılınacağı belirtildi. Keza merkeziyetsiz finans (DeFi) tarafındaki büyümenin tokenize ürünler ve stablecoin benimsenmesiyle tetikleneceği öngörüldü.
“BTC’yi stratejik rezerv ilan eden ülke sayısı artacak”
Bitcoin’in (BTC) ulusal rezerv olarak kullanılma tartışmalarına da değinilen raporda, devletlerin ve kurumların BTC’ye ilgisinin devam edeceği belirtildi. Bitcoin’in “Dijital bir değer deposu olarak küresel finansal varlıklar arasında konumunu sağlamlaştıracağı” belirtilen raporda, “Birkaç ülkeden BTC’yi stratejik rezerv olarak eklemesini bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Franklin Templeton raporunda 2024’ün trend kategorilerinden merkeziyetsiz fiziki altyapılarına (DePIN) da vurgu yapıldı. Lojistik ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi gerçek dünya uygulamalarıyla sektörlerin hem merkeziyetsiz hem de etkili çözümlere öncelik verdiği belirtilen raporda, bu bağlamda DePIN’e talep artışı beklendiği belirtildi.
Yapay zekâ asistanları yine başrolde
Raporda geçtiğimiz yılın trend konularından yapay zekânın kriptoyla bağlarını güçlendireceği ifade edildi. Yapay zekâ asistanlarına da ayrıca bir madde ayıran raporda “Dijital içerik ve sosyal medyayı zincir üzeri faaliyetlerle birleştirmesine” vurgu yapıldı. Nitekim bilindiği üzere Terminal of Truths gibi yapay zekâ asistanları sosyal medyada kesintisiz bir şekilde mizah içerikleri (bazen argoya da kaçabilecek) paylaşırken, aynı zamanda FARTCOIN gibi yüksek piyasa değerine erişen birçok memecoin piyasaya sürmüş durumda.
“Kriptonun global finans ve operasyonel sistemleriyle entegrasyonuyla, kriptonun temel teknolojilerinin 2025 yılı itibarıyla spekülasyondan faydaya evrileceği” ifade edilen raporda yatırımcıların takip etmeleri gereken konu başlıkları ise şöyle sıralandı: “Düzenleyiciler kaynaklı değişimler, kurumsal hamleler, yapay zekâ ve kriptonun bir araya geldiği gelişmeler.”