bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,652.93 1.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,579.19 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 588.71 2.10%
solana
Solana (SOL) $ 187.06 0.81%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622207 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.650041 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.201985 10.07%

Paylaş

2023’te Göreceğimiz 6 Web 3.0 Trendi

fintech sirketi plaid web3 urunu piyasaya surduer

Evlerimizde ve ofislerimizde durmadan Web 3.0 ve onun geleceği hakkında konuşuyoruz.

Derin makine öğrenimi yeteneklerinin, yapay zekanın (AI) ve merkeziyetsizliğin tanıtımı, Web 3.0’ın daha büyük temellerini oluşturmaya yardımcı olan yapı taşlarının bir parçasıdır.

Üçüncü nesil internetin çoğu hala yapım aşamasında. Küçük ölçekli girişimler ve teknoloji devleri, tüketicilerin ve özel kuruluşların bu imkanları daha özgürce kullanmalarına olanak tanıyan gelişmiş Web 3.0 teknolojilerini ticarileştirmeye çalışacak araçların ve kaynakların gelişimini hızla takip ediyor.

Web 3.0’ın hayatımıza tam olarak girdiğini görmeden önce hala öğrenecek çok şeyimiz olsa da, önümüzdeki yıllarda internet bir multimedya iletişim yeri olmaktan çok, kullanıcı deneyiminin bir sonraki aşamasını oluşturmaya yardımcı olacak diğer benzer teknolojileri kullanan sanal bir dünyaya dönüşecek.

Bu hızlı modernleşmenin arkasında aşırı tüketim ve sürdürülebilirlikle ilgili var olan sorunlar, çevre örgütlerinin Web 3.0’ın bulunduğu ideolojiye karşı geri adım atmasına neden oldu.

Enerji tüketimi, Web 3.0 ve Blockchain meraklıları için en büyük baş ağrısı olmuştur. Bu alandaki söz sahibi isimler, bir Blockchain ağı kritik sayıda düğüme (node) ulaştığında, madencilik faaliyetinin keskin bir şekilde yükselme eğiliminde olduğunu ve enerji tüketiminde bir artış olduğunu tahmin ediyor.

Bitcoin Blockchain’i, her yıl yaklaşık 204,5 TWh elektrik kullanır. Bu, Tayland büyüklüğünde bir ülkenin toplam elektrik tüketimiyle karşılaştırılabilir bir miktardır.

Bunun yanı sıra, birçok soruyu yanıtsız bırakan güvenlik sorunları da bulunuyor. Son yıllarda siber suçların yükselişi, önümüzdeki yıllarda Web 3.0’ın yaygın başarısını tehdit eden dijital bir salgının meydana gelmesine sebep oldu.

İlerleme her ne kadar beklenen seviyede gerçekleşmese de önümüzdeki yıl, “Nesnelerin İnterneti”ni günümüze adapte etmeye yardımcı olacak bir dizi heyecan verici gelişme sunulacak gibi görünüyor.

İşte 2023 için heyecanlanmaya değer Web 3.0 trendlerine bir bakış.

1. Etkileşimli 3D Web Teknolojisi

web 3 0 abstract sign with blockchain 3d illustration 1 1024x683 1

Üç boyutlu tasarım ve 3D kullanıcı deneyimi, yeni nesil internetin uzun süredir devam eden bir ürünü olmuştur. Ancak bu kez teknoloji şirketleri, bu unsurları e-ticaret, bilgisayar oyunları da dahil olmak üzere internetin farklı yönleriyle birleştirmeye yardımcı olmak için bir adım daha ileri gidiyorlar.

3D’nin daha iyi geliştirilmesi, işletmelere ve tüketicilere daha kaliteli imkanlar sağlar. Ayrıca bu şekilde Web 3.0 ekosistemi içinde hem sanal kimlikler, hem de etkileşimler oluşturulmasına olanak tanır.

Bu alanda bir miktar ilerleme kaydedilmiş olsa da, önümüzdeki yıl interaktif 3D oyun pazarında daha da heyecan verici gelişmeler yaşanacak.

2. Merkezi Olmayan Sosyal Ağlardaki İlerlemeler

1

Sosyal medya holdingleri son birkaç yılda çokça kez inceleme altına alındı. Bunun nedeni ise, insanların bu şirketlerin tüketicilerin özel verilerine ve bilgilerine sahip oldukları erişim düzeyi konusunda endişeli olmalarıydı.

Web 3.0, bir sonraki sosyal medya ve sosyal ağlar çağını bu sefer tamamen merkezi olmayan bir şekilde hayata geçirmeyi vaat ediyor.

Örneğin Project Liberty, 2022 yılı boyunca Merkezi Olmayan Sosyal Ağ Protokollerini (DSNP) kullanan küresel bir sosyal ağ geliştirmede belirli bir ilerleme kaydetmiştir.

Yöneticiler tarafından yapılan en son duyuruda, 20 milyon üyeli bir sosyal ağ olan MeWe’ye, Project Liberty’nin DSNP’yi entegre etmeyi ve kullanmayı planladığı öğrenildi.

Olumlu ilerlemelere rağmen Meta gibi sosyal medya devleri, tüketicinin ilgisini çekme umuduyla birlikte Metaverse ve merkezi olmayan sistemlerden tamamen yararlanmak için Project Liberty’nin bünyesine katılmaya çalışıyor.

3. Hizmet Odaklı Markalar

Web 3.0, işletmelerin ve markaların, daha iyi marka farkındalığını sağlamak için pazarlama stratejilerini şekillendirmelerine izin verdi.

Bulut tabanlı teknolojiler ve ilgili hizmet odaklı markaların çabaları, şirketlerin müşterilere Blockchain ile çalışma ve dijital ürünler oluşturma esnekliği veren ürünler ve hizmetler sunmalarını sağladı.

Bu şekilde işletmeler müşteri etkileşimini artırabilecek, çeşitli hizmetler sunabilecek ve aynı zamanda müşterilere hem Web 3.0’ı hem de Blockchain’i kullanmak için ihtiyaç duydukları doğru araçlara ve kaynaklara daha iyi erişim sağlayabilecektir.

4. Sürdürülebilirlik Çalışmaları

PGWTABD7KZBE3DZMBCZFBVB3AY

Önümüzdeki yıl, Web 3.0 geliştiricilerinin ve meraklılarının internet geliştikçe yeşillendirme çabalarında bir iyileştirmeye doğru gittiğini göreceğiz.

Geliştirme süreci boyunca birkaç iklim savunuculuğu grubu ve bazı tanınmış Web 3.0 meraklıları, Web 3.0 ve Blockchain teknolojisinin sahip olduğu çevresel etkiyi azaltmak için ağırlıklı olarak enerji meselesine odaklandı.

Belki de en son dikkate değer yeşil çaba, Blockchain’in Proof-of-Work’ten Proof-of-Stake’e geçtiği Ethereum Merge idi.

Önümüzdeki yıl, Web 3.0 devrimini sürdürürken girişimlerden ve kurumsal devlerden daha fazla çevre ve iklim çabası görmeyi umuyoruz.

5. Düşük Kodlu Uygulama Yazılımı

Önümüzdeki günlerde Web 3.0’ın, karmaşık kodlama programlarına olan ihtiyacı en aza indirdiğini, sıradan kullanıcıların ve deneyimsiz kodlayıcıların sürükle ve bırak komutlarıyla uygulamaları daha hızlı oluşturmasına olanak tanıdığını görebiliriz.

İnsanların kendi başlarına web sitesi oluşturmasına yardımcı olan birçok yazılımda gördüğümüz gibi bu bugün zaten mevcut olsa da, Web 3.0 yalnızca mevcut sistemlerin iyileştirilmesine, kullanıcı arayüzünün ve genel kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

6. Web 3.0 Dostu Ülkeler

What is Web 3.0 and What Does it Have to Do With Democracy

Web 3.0’ın varlığının daha belirgin hale gelmesiyle, hükümetlerin ve ulusal yetkililerin dünyanın çeşitli yerlerinde Web 3.0 dostu ülkeler oluşturmaya yardımcı olabilecek politikalar veya düzenlemeler geliştirmeye daha fazla ilgi gösterdiğini görebiliyoruz.

Bu Web 3.0’ı modern iletişimin merkezine getirmek için küresel bir çaba olsa da, ülkeler entegre yazılım araçlarının daha geniş kabulüne izin vermek için yerel yasal düzenlemeleri yönetecek.

Birkaç ülkenin Web 3.0’ın, Blockchain’in ve kripto para birimlerinin getirdiği imkanları tanıdığını ve dijital para birimleri, daha güvenli merkezi olmayan finansal sistemler gibi yenilikleri teşvik etmeye yardımcı olabilecek geliştirme programlarını başlattığını görüyoruz.

Hükümetlerin hareket etmek istediği yöne bakılmaksızın, Web 3.0’ın temeli, küresel bir kullanıcı sistemi genelinde tüm tüketiciler için adil, eşitlikçi ve esnek erişim sağlamaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu. Dijital medyayı da yakından takip ediyordu ve hobi olarak, ileride büyük bir tecrübeye dönüşeceğini bilmeden, YouTube kanallarını bilgi içerikli videolar yükleyerek büyütüp, satıyordu. “Satmak” demişken… Kahramanımız aynı zamanda, ailesinden alıp alıp biriktirdiği harçlıklar ile, oynadığı basketbol kulübündeki takım arkadaşları için yurtdışından ürün getirtip gelir elde edecek kadar paradan para kazanmaya takıntılıydı. Bu da onu elbet önce kripto paralarla, sonra da Blockchain teknolojisi ile tanıştırdı. 2018’de bu dünyaya adım attığında, hayatının geri kalanının önceden planladığı gibi gerçekleşmeyeceğinin bilincinde değildi. Zaman içerisinde bir tutku daha edinmişti. Yine küçüklüğündeki gibi bir karar aldı ve iki hobisini birleştirmeye karar verdi, “Ben Blockchain’e odaklanan bir medya şirketi kuracağım!” dedi. Ancak bu planı bir süre gerçekleşmeyecekti… 2019’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi bölümünü kazandı. Bilerek bir yıl hazırlığa kalıp, vaktini kendisini bu alanda eğitmek için harcayan Sinancan; kendini fakültedeki ilk yılı bitmeden üniversitesinin Blockchain kulübünün başkanı olması için teklif alacak seviyeye getirmişti. Düşündü, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi medya odaklı bir üniversitede, hayalini kurduğu Blockchain girişimini gerçekleştirmeye yaklaşabilir miydi? Denemeye değerdi. “Bir nevi demo olur,” dedi ve işe ilk olarak, birinci sınıfın sonunda temel bilgilerini edindiği Ekonomi bölümünü bırakıp, yöneticilik ve planlama becerilerini geliştirmek için İşletme bölümüne geçmekle başladı. Her zaman hayal ettiği üzere, çokça dile getirdiği “Bir kulüpten daha fazlası” mottosunu hiç bozmadı. Kendisiyle birlikte kulübünü de geliştirdi. 2022 yılının Ekim ayında ise, edindiği bilgi ve tecrübelerini resmiyette de pratiğe dökmek istediğinden dolayı iş hayatına atıldı ve Kriptomeda bünyesinde görev almaya başladı. O günden beri Sinancan, günlük kahve tüketimini %80 oranında artırdı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala