bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,049.16 3.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,058.99 2.08%
bnb
BNB (BNB) $ 561.18 3.27%
solana
Solana (SOL) $ 143.24 3.69%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512284 5.84%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.491801 11.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155422 5.71%

2023 Yılında En İyi 8 Çapraz Zincir Köprüsü (Cross-Chain Bridge)

capraz zincir kopruleri cross chain bridge nedir

Bu yazımızda 2023 yılında kullanabileceğiniz en iyi 8 çapraz zincir köprüsüne yer vereceğiz. “Blockchain köprüleri” olarak adlandırılan bu protokoller, daha ucuz işlem ücretleri, daha yüksek ağ verimliliği gibi avantajlar sunuyor.

İlginç bir şekilde, 125’ten fazla blockchain ağı var ve bu ağlar birbirleriyle iletişim kuramıyor. Yani her bir blockchain’i girişi ve çıkışı olmayan kapalı bir kutu olarak düşünebiliriz. İşlemler sadece bu kutuların içerisinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla bir token ya da coin’i, örneğin Bitcoin’i, bir blockchain’den diğerine taşımanın en etkili yolu, çapraz zincir köprülerini kullanmaktır.

Çapraz zincir köprüleri, farklı blockchain’lerdeki merkezsiz uygulamaların (dApp) kullanılmasını kolaylaştırırlar. Piyasada çok sayıda çapraz zincir köprüsü var. Biz bu yazımızda öne çıkan 8 çapraz zincir köprüsünü tanıtacağız.

8. Multichain Bridge

Multichain Bridge nedir
Multichain Bridge

Multichain Bridge daha öncesinde Fantom Anyswap olarak biliniyordu. Köprü, Arbitrum, Astar Network, Avalanche, BNB Chain, Bitcoin, Blocknet, Boba Network, Celo, Clover, ColossusXT, Optimism, Polygon, REI, Shiden Network, Syscoin NEVM, Terra, Velas ve diğerleri gibi blockchain ağlarını destekliyor.

Multichain köprüsü transfer limiti minimum 12 USDT ve maksimum 20.000.000 USDT seviyesinde. İşlem süresi ise yaklaşık 10 ile 30 dakika arasında değişiyor. Multichain Bridge’in çapraz zincir ücreti ise %0,01’dir.

7. Arbitrum Bridge

Arbitrum Bridge Nedir?
Arbitrum Bridge Nedir?

Arbitrum 2021 yılında Off-Chain Labs tarafından geliştirildi. Arbitrum, Ethereum ağı için geliştirilen katman-2 ölçeklendirme çözümüdür.

Arbitrum, Ethereum’un katman-1 blockchain’indeki işlemleri kolaylaştırmak için bir ölçeklendirme çözümü olarak geliştirildi.

Uniswap, Curve ve SushiSwap gibi DeFi alanındaki en büyük oyuncular da Arbitrum kervanına atladı. Katman-2 çözümü Arbitrum, gas ücretlerini düşürmek için Optimistic Rollup’ı kullanıyor. Optimistic Rollup, zincir dışı işlemleri kümeler halinde toplayan akıllı sözleşmelerdir. İşlemler gruplanır ve Ethereum ağında tek bir işlem olarak kaydedilir. Böylelikle hem ağdaki işlem yoğunluğunun önüne geçilmiş olur hem de gas ücretleri önemli ölçüde azaltılır.

Arbitrum Bridge, YFI, USDT, ETH, WETH, Ethereum varlıkları, UNI, SUSHI, CRV, USDC, COMP, Dai ve WBTC’yi desteklemektedir. Arbitrum Bridge’ı kullanabilmek için öncelikle bir Web3 cüzdanıyla protokole bağlanmanız gerekiyor.

Bu yazının hazırlandığı 2023 yılının Mart ayı itibariyle Arbitrum Bridge, 3,45 milyar doların üzerinde kilitli toplam değere (TVL) sahipti.

6. Polygon Bridge

Polygon Bridge Nedir?
Polygon Bridge Nedir?

Polygon Bridge, kullanıcıların ERC token’lerini ve NFT’lerini Polygon yan zincirine hızlı bir şekilde aktarmasına olanak sağlar.

Polygon’da iki ana köprü vardır: Proof of Stake (PoS) Bridge ve Plasma Bridge. Her ikisi de Ethereum ile Polygon arasında çift yönlü varlık köprülenmesine imkan tanıyor. Ancak bu iki köprü de farklı güvenlik yöntemlerini benimsiyor.

PoS Bridge, ağı güvence altına almak için Proof of Stake (PoS) konsensüs algoritmasını kullanıyor. Ether (ETH) ve çoğu ERC token’inin transferini destekliyor. Plasma Bridge ise daha yüksek güvenliği ihtiyaç duyan geliştiriciler için tasarlanmıştır. Plasma Bridge, MATIC, ETH, ERC-20 ve ERC-721 token’lerinin transferini destekliyor.

Polygon Bridge’in en önemli avantajlarından biri sunduğu düşük gas ücretleridir. Polygon Bridge ile işlemler üçüncü taraf protokollere ihtiyaç duyulmaksızın gerçekleştirilir ve tamamen merkezsizdir. Polygon Bridge’in işlem ücretleri de ana ağa kıyasla oldukça düşüktür.

5. Synapse Bridge

Synapse Bridge Nedir?
Synapse Bridge Nedir?

Synapse Bridge, DeFi’de çapraz zincirler arası birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmayı amaçlayan bir protokoldür. Protokol iki temel bileşenden oluşur: Synapse Bridge ve Synapse AMM.

Synapse, varlıkları, akıllı sözleşme çağrılarını ve daha fazlasını destekleyen genişletilebilir bir zincirler arası mesajlaşma protokolüyle blockchain ağlarını birbirine bağlar. Synapse’in çapraz zincir köprüsü, kripto varlıkların Arbitrum, Avalanche, Boba, BNB Smart Chain, Ethereum, Fantom, Harmony ve Polygon dahil olmak üzere birçok blockchain ağı arasında sorunsuz bir şekilde transfer edilmesine olanak tanır.

Synapse Bridge aynı zamanda stabilcoin’lerin de çapraz zincirler arasında transferine olanak sağlıyor.

Henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen Synapse Bridge, bu yazının yazıldığı tarih itibariyle 211,8 milyon dolarlık toplam kilitli değere (TVL) sahipti.

4. Tezos Wrap Protocol Bridge

Tezos Wrap Protocol Nedir?
Tezos Wrap Protocol Nedir?

DeFi geliştirme firması Bender Labs tarafından geliştirilen Tezos Wrap Protocol, Ethereum ve Tezos ağları arasında izinsiz, merkezsiz, çift yönlü bir köprüdür. Protokol, kullanıcıların ERC-20’lerini Tezos ekosisteminde kullanılabilecek FA2 token’lere dönüştürmelerine olanak tanır. ERC-20 token sahipleri wrap protokolünü kullanarak yüksek ağ hızlarından, uygun işlem maliyetlerinden ve Tezos’un ölçeklenebilirliğinden faydalanabilir.

Protokol ayrıca ERC-721 token’larının wrapped versiyonlarını da desteklemektedir. Bu da kullanıcıların NFT’lerini ağlar arasında kolaylıkla taşıyabileceği anlamına geliyor.

3.  Portal Token Bridge (Wormhole)

Portal Token Bridge
Portal Token Bridge Nedir?

Portal Token Bridge, sektördeki en popüler çapraz zincir köprülerinden bir tanesi. Portal Token Bridge ilk olarak Solana ve Ethereum arasında çift yönlü token transferleri için Solana ağı üzerinde geliştirildi.

Portal Token Bridge şimdi ise DeFi sektörünün %88’ini oluşturan Solana, Ethereum, BSC, Polygon, Terra, Avalanche ve Oasis dahil olmak üzere önde gelen yedi blockchain ağını destekliyor.

Portal, kullanıcılara en iyi deneyimini sunmak için Guardians adı verilen özel doğrulayıcı node’lar kullanıyor. Guardian’lar köprü üzerindeki aktiviteyi izliyor ve kullanıcı taleplerini doğruluyor.

Portal Token Bridge’in işlem ücretleri de oldukça düşük. Öyle ki platform işlem başına 0,0001 dolar işlem ücreti alıyor. Kullanıcı dostu arayüzü de nispeten acemi kullanıcıların Portal Token Bridge’i tercih etmelerindeki bir diğer etmen.

2.  Avalanche Bridge

Avalanche Bridge Nedir?
Avalanche Bridge Nedir?

Avalanche Bridge, Avalanche ve Ethereum ağları arasında çift yönlü bir çapraz zincir köprüsüdür.

Avalanche Bridge, ChainSafe’in ChainBridge’ini kullanıyor ve hem kripto tokenlerin hem de NFT’lerin iki yönlü transferini kolaylaştırıyor. Zincirler arası varlık transferi gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, için varlıklarını ChainBridge Akıllı Sözleşmesine yatırabilir ve kilitleyebilir.

Teknik dökümanda yer alan bilgilere göre Avalanche Bridge’de Avalanche işlemleri birkaç saniye içerisinde gerçekleştirilirken Ethereum işlemleri ise 15 dakikaya kadar sürebiliyor.

1. Binance Bridge

8 Best Cross-Chain Bridges That Connect Multiple Blockchains | Dailycoin.com

Listenin birinci sırasında Ethereum ile BNB Smart Chain ağları arasında varlık transferine olanak sağlayan Binance Bridge yer alıyor.

Şu anda Binance Bridge, ERC-20 token’lerinin yanı sıra XRP, LINK, ATOM, DOT, XTZ ve ONT dahil olmak üzere diğer ağlardaki birkaç coin’in çapraz zincirler arasında transferini destekliyor.

Binance Bridge ile sadece birkaç dakika içerisinde çapraz zincirler arasında varlık köprüleme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Üstelik Binance Bridge işlem ücreti almıyor. Kullanıcıların yalnızca yerel ve hedef zincirlerde gas ücretini ödemesi gerekiyor..

Binance Bridge, Binance hesabı olmayan kullanıcılara da açık ve Ethereum’dan BNB Smart Chain’e varlık köprülemek isteyen kullanıcıların favori köprü protokollerinden biri konumunda.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala