bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,717.88 1.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,284.83 3.31%
bnb
BNB (BNB) $ 612.91 1.35%
solana
Solana (SOL) $ 159.24 3.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545003 0.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.497893 3.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.162591 2.89%

2022 Yılında En Güvenilir Kripto Para Siteleri ve Borsaları

guvenilir kripto para borsalari

“Not Your Keys, Not Your Coins. It’s That Simple.”

Eğer anahtarı sende değilse coin’ler de senin sayılmaz. İşte her şey bu kadar basit.

En güvenli kripto para borsaları başlıklı bir içeriğe en iyi bu şekilde giriş yapılabilir. Bitcoin’in 2009’da kullanıma sunulmasından bu yana birçok birçok kripto para dev kripto para borsanının ne yazık ki hack’lendiğine (Mt.Gox), iflas ettiğine (FTX), kullanıcı fonlarıyla kaçtığına (Thodex) veya çeşitli nedenlerden ötürü kullanıcılarını mağdur ettiğine (QuadrigaCX) şahit olduk.

Kısa bir süre önce bu listede yer alan işlem hacmine göre en büyük üçüncü kripto para borsası FTX, kullanıcılarına ait milyarlarca dolarlık fonu kendi çıkarları için kullanmış ve sonrasında işlerin yolunda gitmemesi sonucu likidite kriziyle karşı karşıya kalarak iflas etmişti. Bu nedenle BTCHaber okuyucuları başta olmak üzere tüm kripto para topluluğuna merkezi borsaların yalnızca alım satım gibi temel işlevler için kullanılması ve sonrasında fonların kripto paraların misyonuna ve vizyonuna uygun olarak gözetimsiz cüzdanlarda saklanması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Şimdi hazırsak CoinGecko tarafından çeşitli kriterlere göre derlenen en güvenli kripto para borsaları (Bitcoin siteleri) sıralamasına göz atabiliriz.

BorsaSiber Güvenlik PuanıZiyaretçi Sayısı (SmilarWeb)
BinanceAAA 72,7 Milyon
CoinbaseAAA 37,6 Milyon
Gate.ioAAA 6,7 Milyon
OKX6,3 Milyon
KuCoin8,7 Milyon
BybitBBB 16,9 Milyon
HuobiAAA 6,4 Milyon
CryptoComAAA 5,1 Milyon
Bitfinex1,2 Milyon
Poloniex1,6 Milyon
GeminiAAA 2,4 Milyon
BitgetBBB 7,1 Milyon
KrakenAAA 4,7 Milyon
Ascendex906 Bin
MEXC10,5 Milyon
LBank10,3 Milyon
Bitmart5,5 Milyon
UpbitBB 6,2 Milyon
BithumbDD 3,1 Milyon
BtcTurk1,2 Milyon
ParibuDDD 906 Bin

En iyi kripto para borsaları, yatırım yapmak isteyenlerin ve halihazırda yatırım yapmış kişilerin merak konusudur. Bunun sebebi, güvenliğin kripto para ekosisteminde en önemli unsurların başında gelmesidir. En iyi kripto para borsaları hangileridir? Güvenilir borsalar nelerdir? Gelin hep birlikte göz atalım…

En İyi Kripto Para Borsaları

Son dönemlerde birçok ihtiyaç artık dijital ortamdan karşılanmaktadır. Herhangi bir zaman harcamadan ya da mesafe gidilmesine gerek kalmadan tek bir tuş ile tüm işlemler halledilebilir hale gelmiştir. Geleneksel finans sektörü de dijital ortama ayak uydurmaya başlamış ve işlemler artık online olarak gerçekleşebilmektedir. Kripto para ekosistemi ise bir devrin başlangıcı sayılan bir teknoloji ile hayatlarımıza girmiştir.

Satoshi Nakamoto’nun yaratıcısı olduğu Bitcoin ile serüven başlamış ve günümüzde birçok çeşit coin ile devam etmektedir. Çeşitli coinlerin oluşturulması ile yatırımcıları da çoğalmıştır. Dünyanın dört bir yanından yatırımcılar, kripto para ekosisteminde yer almaktadır. Yaklaşık sayıları 13.000’i bulan çeşitli coin’ler de farklı borsalarda listelenmektedir.

Borsalar, kripto para birimlerinin ilki Bitcoin başta olmak üzere, kripto para alım satımı yapılan platformlardır. Kripto para birimlerinin sayılarının artması sebebi ile ticaretinin yapılacağı farklı platformlar da zamanla ortaya çıkmıştır. Ancak kripto para ekosisteminde en önemli unsurların başında güvenlik gelmektedir. Bu sebeple, yatırımcılar için en güvenilir ve işlem hacmi büyük borsalar daha çok tercih edilmektedir. Oluşturulan çeşiti kripto para birimlerini listeleyen farklı borsaları sıralayacak olursak;

Binance

Binance

En büyük kripto para borsası Binance, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından yatırımcılar tarafından tercih edilen en büyük kripto para borsası olarak bilinmektedir. 2017 yılında Changpeng Zhao tarafından kurulmuştur. Çin asıllı Zhao, bir yazılımcıdır ve Binance’ın kısa sürede büyümesini sağlamıştır. En iyi kripto para borsaları arasında yerini bulan Binance, listelediği yaklaşık 400 kripto para birimine ev sahipliği yapmaktadır.

Binance, çeşitli kripto para birimleri ve yüksek hacmi ile yatırımcıların dikkatlini çekmektedir. Yüksek hacmi sayesinde yatırımcılar, bir kripto parayı hızlı bir şekilde istenilen fiyattan satabilmektedir. Türkiye’de de Binance kullanıcısı oldukça fazla. Bu sebeple Binance TR adında yerli bir borsası da oluşturulmuştur.

Alım satım yapmak isteyen Binance TR kullanıcıları, Binance ana platformuna geçiş yapmak isterse, banka kanalı ile Binance TR’ye aktarıp ardından Binance’a transfer edebilmektedir. Platformda Türk Lirası ya da dolara karşılık gelen USDT, USDC üzerinden alım satım yapmak da mümkündür. Az bilinen altcoin’lere yatırım yapan kişiler için Binance uygun bir platformdur. Ayrıca Binance, diğer borsalardan daha gelişmiş grafiklere sahiptir.

BNB Coin, Binance platformunun hizmet token’ıdır. BNB Coin 2017 yılında ERC-20 standardında çıkarılmıştır. 2019 ve 2020 yıllarında BNB Beacon Coin ve BNB Smart Chain’in hayata geçmesi ile ekosistemi oluşmuştur.

Avantajları

  • Binance, düşük işlem ücretleri sunmaktadır. Bu da yatırımcıların, kazançlarının daha fazlasını elinde tutmasını sağlar.
  • Kripto para çeşitliliği yönünden zengin bir platformdur. Yatırımcılar için birçok seçenek sunulmaktadır.
  • Diğer borsalara göre ileri düzey grafiklere sahiptir.
  • Türkçe destek ve arayüz seçeneği’nin bulunması, Türkiye’de tercih edilmesinde önemli bir etkendir.
  • Launchpad ile ön satışlara katılma imkanı sağlamaktadır. Bu sayede, yatırımcılar gelecek vaad ettiğini düşündükleri projelere erken bir dönemde yatırım yapma imkanı bulmaktadır.

Dezavantajları

  • Binance’ın ABD sürümü olan Binance US daha sınırlıdır. Yalnızca 44 eyalette mevcuttur.
  • Yerleşik cüzdanı bulunmamaktadır. Yalnızca sınırlı destek sağlayan Trust Wallet kullanılmaktadır.
  • Kurumsal yapısı çok şeffaf değildir.
gatei.o nedir

Gate.io

Kripto para brimi popüler borsalarından biri de Gate.io‘dur. Gate Technology Firması altında hizmet vermektedir. 2013 yılında kurulmuş ancak hizmet vermeye 2017 yılında tam anlamıyla başlamıştır. Gate.io borsası Çin‘de faaliyet göstermektedir ve kayıtlı adresi ABD, Virginia’da yer almaktadır. 1.500 kripto paranın listelendiği Gate.io borsasında 3000’e yakın işlem çifti de bulunmaktadır. Çoklu dil desteği ile hizmet veren platform, kullanıcıların kolay al-sat işlemlerini hızlıca gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Lansmanı yapılan bir kripto para biriminin ilk listelendiği platformlardan biri Gate.io’dur.

Güvenlik konusuna oldukça önem vermektedir. Kullanıcıların güçlü parolalar kullanmasını ve iki faktörlü kimlik doğrulama yapmasını önermektedir. Kulanımı kolay olan Gate.io platformu kullanıcılara, varlıklarını kolayca saklamasını ve haklarında bilgi sahibi olmasını da sağlamaktadır. Gate.io yeni projeleri listeleyerek yatırımcılara inovatif bir ekosistem oluşturmayı amaçlamaktadır. Milyonlarca kişinin kullandığı Gate.io, 100’den fazla ülkede yatırımcılar ile buluşmaktadır. Gate Ekosistemi’nde, Gate.io, Wallet.io, HipoDeFi ve Gatechain yer almaktadır.

Gate.io borsasının yerel token’ı GateToken‘dır. Halka açık bir blokzinciri olan GateChain üzerine inşa edilmiştir. Ağdaki tüm işlem ücretlerini ödemek ve oluşan çeşitli maliyetler için kullanılmaktadır. GateChain ağındaki merkeziyetsiz uygulama geliştiricilerinin işlem gerçekleştirebilmesi için GateToken sahibi olması gerekmektedir. GateToken (GT), GateChain’de staking amaçlı da kullanılabilmektedir.

Avantajları

  • Verimli müşteri destek hizmetleri, kapsamlı bir SSS bölümü ve diğer kılavuzlarla birlikte 7/24 mevcuttur.
  • Dünya çapında 1000’den fazla kripto para birimi seçeneği mevcuttur.
  • Güvenli değişime sahiptir.
  • Uygulamadan kullanılabilen IEO platformu.
  • Türkçe destek ve arayüz bulunmaktadır.
  • Düşük ücretler sunar.

Dezavantajları

  • İtibari (fiat) para kanalı bulunmamaktadır.
  • Yeni başlayanlar için karmaşık bir arayüze sahiptir, yeni yatırım yapacaklar için düşündürücü olabilir.
OKX

OKX

OKX 2014 yılında kurulmuş kripto para borsalarından biridir. Araştırmalara göre Malta merkezli olan OKX, işlem hacmi açısından ilk 5 borsa içerisindedir. OKX aslında Hong Kong‘da başlatılmıştır ancak sonrasında Malta Hükümeti’nin dostane yaklaşımı sebebyle, faaliyetleri Malta’ya genişletilmiştir. OKX borsası yıllarca önde gelen risk yatırımcılarından ve birçok yatırım şirketinden destek almıştır ve mevcutta bulunduğu konuma ulaşmasına yardımcı olmuştur.

OKX 350’den fazla kripto para birimini listelemekte ve 500’den fazla işlem çiftine sahiptir. OKX aslında profesyonel kripto yatırımcılarını hedef alan daha basit bir kripto borsası olan kardeş şirketi OKCoin‘den doğmuştur. OKCoin yalnızca kripto para ticareti (alış ve satış) ve ICO token’larına odaklanırken OKX, yalnızca kripto para birimleri dışında spotlar, opsiyonlar, türevler ve kaldıraç ticareti gibi diğer finansal menkul kıymetler için daha sofistike bir platform sunmaktadır.

OKX, 2018’de kendi hizmet token’ı olan OKB Coin‘i sunmuştur. OKB Coin, OKX platformunda işlem ücretlerini ödemek veya müşteri destek hizmetleri ve gelişmiş API oranları dahil olmak üzere özel hizmetler için ödeme yapmak için kullanılabilmektedir. Güvenliğe öncelik veren OKX, dağıtılmış sunucu kümelerini ve daha birçok gelişmiş teknolojiyi kullanarak; web arayüzü ve mobil uygulama aracılığıyla dijital varlık işlemleri için emniyetli, istikrarlı ve güvenilir bir ortam sağlamaktadır.

Avantajları

  • Düşük işlem ücretlerine sahiptir.
  • OKX’e para yatırma ücreti yoktur.
  • Birden çok ödeme yöntemini kabul etmektedir.
  • Çeşitli kripto para birimlerine ev sahipliği yapmaktadır.
  • Ayrı bir mobil uygulama ile kolay bir arayüze sahiptir

Dezavantajları

  • Fiat para yatırmaya izin verilmez, bu nedenle yatırımcılar kripto para birimleri kullanarak ticaret yapar
  • ABD vatandaşlarına izin verilmemektedir.
  • Demo hesabı mevcut değildir.
kucoin

KuCoin

KuCoin, 2017 yılında kurulan kripto para borsalarından biridir. Milyonlarca kullanıcısı bulunan platformda 700’den fazla kripto para listelenmektedir. Merkez adresi Şeyseller‘e kayıtlıdır. KuCoin, yeni yatırımcılar için kullanıcı dostu bir deneyim sunmaktadır. Piyasaya yeni katılan kişiler kolaylıkla alım satım işlemleri gerçekleştirebilmektedir. KuCoin, kripto para sektöründe en az işlem ücreti talep eden platformlardan biridir. 2021 yılında Forbes tarafından başarılı kripto para platformlarından biri olarak seçilmiştir. Yatırımcıların işlemlerini kolaylaştırmak için KuCoin üzerinde al-sat için kullanılan bir bot geliştirilmiştir. Platformun al-sat botunun geliştirilme sebebi, KuCoin borsasının 7 gün 24 saat ve 365 gün açık olmasından kaynaklanmaktadır. KuCoin platformunun token’ı KCS’dir. Arzı sınırlı olan ve ödül dağıtan KCS, oldukça popüler bir kripto para birimidir.

Avantajları

  • Düşük ücretlere sahiptir.
  • Güçlü kullanıcı tabanı bulunur.
  • Birçok kripto para birimi bulunur.
  • Gelişmiş ticaret özellikleri bulunur.
  • Müşteri destek sistemi gelişmiştir.

Dezavantajları

  • Sınırlı ödeme yöntemleri bulunmaktadır.
  • Yeni yatırımcılar için karmaşık olabilir.
  • Yoğun trafik anlarında sistem aksaklıkları görülebilmektedir.
bybit

Bybit

2018 yılında kurulan Bybit, kripto para borsalarından biridir. Kısa zamanda 10 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan Bybit, sadece borsa değil, kripto para sektörünün farklı alanlarında da faaliyet yürütmektedir. Bybit’in kurucu ortaklarından biri, Çinli Ben Zhou’dur.

Sponsorluk anlaşmaları ile dikkat çeken Bybit, Formula 1 takımı Red Bull ile 2022 yılında 150 Milyon dolarlık anlaşma yapmıştır. Ayrıca Bybit, Alman futbol takımı Borussia Dortmund ve Arjantin Milli Futbol Takımının da sponsorluğunda yer almaktadır. 250’den fazla kripto para birimini listelemekte ve 300’den fazla işlem çiftine sahiptir.

Bybit, kripto paralarla kaldıraçlı işlem imkanı sağlama işlemi ile başlamış ve aynı zamanda spot işlemleri de kullanıma sunmuştur. Saniyede 100.000’e kadar işlem yapılabilmektedir.

Avantajları

  • İki faktörlü kimlik doğrulama, SSL sertifikaları ve gelişmiş işaret ve dizin fiyatlandırması ile sağlam güvenlik yönetimi sağlar.
  • Düşük işlem ücretleri sunan, yüksek işlem hacmine sahiptir.
  • Türkçe destek ve arayüze sahiptir.
  • Risk almadan deneme imkanı bulunmaktadır.
  • Sık düzenlenen kampanyalarla ek fırsatlar sunulmaktadır.

Dezavantajları

  • Arayüzü başlangıçta karışık gelebilir. Yeni başlayan yatırımcılar için düşündürücü olabilmektedir.
  • Regüle edilmemiş bir platformdur.
huobi nedir

Huobi

Huobi, global bir kripto para alım satım platformu olarak kripto para borsalarının arasında bulunmaktadır. 650’den fazla kripto para birimi listelemekte ve 950’den fazla işlem çiftine sahiptir. 2013 yılında Çin‘de kurulan Huobi’nin ana merkezi, Şeyseller‘de bulunmaktadır. Kurulduktan sonra Huobi, Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve ABD’de ofis açmıştır. 2018 yılında şirket hissesi oalrak Hong Kong’da listelenmiştir.

Türkiye’de de Huobi Türkiye adında bir yerel borsa kurulmuştur. Farklı işlem çifti seçenekleri ile birçok kripto para birimi alınıp satılabilmektedir. 190’dan fazla ülkede milyonlarca kullanıcısı bulunmaktadır. Ayrıca Huobi, 60 farklı ödeme yöntemi ile itibari parayı kripto para birimlerine dönüştürmeyi mümkün kılmaktadır. Huobi, bir DAO sistemine sahiptir. Huobi havuzu sayesinde kripto paraları kilitlemek ve stake işlemlere dahil olunabilmektedir.

Huobi kripto para borsasının Huobi Token adında bir kripto para birimi mevcuttur. Geliştirilen Huobi Token, kullanıcıların Huobi üzerindeki işlemlerde kullanabileceği bir kripto para birimidir.

Avantajları

  • Hem SMS hem de Authenticator uygulamalarında kullanılabilen 2 faktörlü kimlik doğrulama gibi, kullanıcıların hesaplarını korumak için birden fazla güvenlik mekanizması sağlar.
  • Huobi, müşteri sorunlarına anında yanıt verir. Müşteri hizmetleri ekibiyle iletişime geçmek de çok kolaydır. Müşteri destek ekibi, herhangi bir ticaret sorununu bir saat içinde anında yanıtlar.
  • Geniş kripto para birimi yelpazesi bulunmaktadır.

Dezavantajları

  • Yeni başlayan yatırımcılar için karışık bir arayüze sahiptir.
  • Fiat para yatırma ve çekme işlemlerini desteklememektedir.
  • Doğrulama süreci biraz uzun sürmektedir.
kraken

Kraken

En eski kripto para borsalarından biri olan Kraken, 2011 yılında kurulmuştur. 2013 yılında operasyonlarını başlatan Kraken, Jesse Powell isimli kurucu ortağı tarafından yönetilmektedir. Kraken, farklı türde itibari paralar ile, kripto para birimi alıp satmaya olanak tanımaktadır. Bu fiat paralara; ABD Doları, Kanada Doları, Euro ve Japon Yeni örnek verilebilir. 200’den fazla kripto para birimi listelemekte ve 650’den fazla işlem çiftine sahiptir. Kraken kullanıcıları bağlandıkları banka hesaparına kolaylıkla transfer işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Cüzdanlara aktarım da basit bir şekilde yapılabilmektedir.

Avantajları

  • En eski borsalardan biridir.
  • İleri düzey grafiklere sahiptir
  • Türkçe arayüze sahiptir ve daha önce hiç hack’lenmemiştir.

Dezavantajları

  • Telefon ile müşteri desteği bulunmamaktadır.
  • Yeni başlayan yatırımcılar için, kullanımı karışık gelebilir.
bitfinex

Bitfinex

Kraken’den sonra en eski kripto para borsalarından biri de Bitfinex’dir. 2012 yılında kurulmuş dijital varlık alım satım yapılabilen öncü bir platform olarak tanınmaktadır. Hong Kong merkezli Bitfinex, iFinex Inc şirketi tarafından yönetilmektedir. Yasal merkezi, Virjin Adaları olarak bilinmektedir. Bitfinex, eşlerarası Bitcoin borsası olarak kurulmuştur.

Mevcut durumda 200’e yakın kripto para birimini listelemekte ve 300’den fazla işlem çiftine sahiptir. Dünyanın her yerinden yatırımcılar tarafından kullanılmaktadır. Bitfinex borsası üzerinde P2P vadeli borç verme işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Bitfinex, blokzinciri teknolojisini esas alarak geliştirilmiş alım satım araçlarına sahiptir. Kullanıcılara kolay bir alım-satım tecrübesi sağlamayı amaçlamaktadır. Müşteri servisi bakımından diğer borsalara göre çok daha başarılıdır. Kurumsal yatırımcılara özel bir OTC marketi bulunmaktadır. Böylece kurumsal firmalar için yatırım ve alım satım hizmeti sunulmuş olmaktadır.

LEO, Bitfinex’in an şirketlerinden olan iFinex’in geliştirdiği token’dır. Bitfinex’te LEO, topluluğu güçlendirmek ve platform üzerindeki operasyonları optimize etmek için kullanılmaktadır.

Avantajları

  • Müşteri güvenliğine öncelik verilir. Bitfinex, müşteri fonlarını güvende tutmak için kullanıcı fonlarının %99,5’ini yine coğrafi olarak yayılmış ve multisig özelliği kullanan bir soğuk depolama sisteminde saklamaktadır.
  • Yüksek likiditeye sahiptir.
  • Yatırımcıların oturum açma ve para çekme işlemlerinde 2 seviyeli bir kimlik doğrulama sürecinden geçmesi gerekir. Birinci güvenlik seviyesi İki faktörlü kimlik doğrulama katmanıdır.
  • Profesyonel ticaret ve deneyimli yatırımcılar için uygundur.
  • Çeşitli kripto para birimini destekler.

Dezavantajları

  • Yüksek işlem ücretleri bulunmaktadır.
  • Regüle edilmemiştir.
  • Müşteri destek ekibi ile sadece e-postayla iletişime geçilebilir.
  • Herhangi bir banka/kredi kartı veya e-cüzdan ile para yatırma işlemine izin vermemektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala