bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,629.05 6.46%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,265.01 8.75%
bnb
BNB (BNB) $ 511.00 9.62%
solana
Solana (SOL) $ 176.04 14.34%
xrp
XRP (XRP) $ 0.586017 4.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.608139 10.26%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.129036 11.81%

Paylaş

2020 Krizi ve Sınırlı Varlıklar

2020 krizi ve sinirli varliklar

2013 Yılında yazdığım “2020 Büyük Kriz Müthiş Fırsat” adlı kitabımda 7 yıl önce ayrıntılarını anlattığım tarihin en büyük ekonomik krizi başladı.

Dünya para ve finans sistemi zaten ağır hastaydı. Covid-19 virüsü aşırı şişmiş balonların patlaması için adeta iğne görevi gördü.

Finans sisteminde sorun sınırsız üretilen dolar ve benzeri paraların, kredilerde gerçek ekonomi ile ilgisi olmayan aşırı büyüme oluşturmuş olması. Sınırsız üretilen doların alternatifi ise üretimleri sınırlı olan parasal varlıklar yani altın, gümüş ve Bitcoin.

Birçok Kişi İçin Sürpriz Dolar Atağı

Kriz başladığında sorunu oluşturan dolara atak yapılması ve alternatif sınırlı paralar altın gümüş ve Bitcoin’in düşmesi birçokları için sürpriz oldu. Bu paraların güvenli liman özelliklerini kaybettiği hatta Bitcoin’in bu özelliğinin hiç olmadığı iddia edildi.

Oysa ben bu konuları çeşitli mecralarda yazdığım yazılarda ve YouTube kanalımda senelerce işledim. Kriz başladığında ilk etapta dolara atak olacağını, sınırlı paraların düşeceğini tarihi ve teknik sebepleri ile tek tek anlattım. Beni doğru dürüst takip edenler için bu konular hiç sürpriz olmadı.

Güvenli Liman Dolar mı?

Şu anda aslında krizin sebebi olan dolar artıyor ve güvenli limanmış gibi gözüküyor. Oysa bu çok yanıltıcı. Küresel finans sistemi öyle hastalandı ki doların değerlenmesini kaldıramaz. Kıymetli dolar zaten dolar borçlarını ödemekte zorlanan ekonomik aktörler için çok daha büyük bir yıkım demektir. Sistemin borçluluk oranları tarihi yüksek seviyelerde. Değerlenen dolar ya da yükselen faizler sistemin aslında ölüm fermanıdır.

Bu nedenle merkez bankaları ve devletler başta ABD olmak üzere doları zayıflatmak için ellerinden geleni yapacaklar. Şimdiden merkez bankaları ve hükümetler tarihte görülmemiş kurtarma paketleri ve taahhütler açıkladı. Yani piyasa görülmemiş miktarlarda dolar ve benzeri paralar sürüyorlar ki dolar ucuzlasın ve dolara atak dursun.

Bu açıklamaların ardından borsalarda satışlar durdu, dolar biraz zayıfladı ve sınırlı paralar ciddi değer kayıplarının ardından tekrar yükselmeye başladı. Bitcoin yeniden 7000 doların üzerini gördü.

Yeni Satış Dalgaları Mümkün

Kripto para piyasalarında şimdilik mutluluk hâkim. Ancak tarihin en büyük küresel finans krizine girdiğimizi unutmamak lazım. Dünya hisse senedi piyasalarında hala zaman zaman sert satışlar oluyor. İlk zamanki kadar sert olmamakla birlikte hala dolarda zaman zaman yukarı ataklar görülüyor.

2008 Krizi’nde de senenin başında Bear Sterns battığında FED çok daha dar kapsamlı olmakla birlikte bugün açıklananlara benzeyen önlemler almıştı ve piyasalar sakinleşmişti. Ancak son baharda durum daha da kötüleşti ve Lehman Brothers’ın batışı ile panik zirveye ulaştı.

Bugün içinde bulunduğumuz kriz 2008’den çok daha derin ve çok daha karmaşık. Ortada hem bir finans krizi hem reel ekonomide üretim şoku hem de bir halk sağlığı krizi var.

Bu nedenle bugün mutlu olsak da altın, gümüş ve Bitcoin’de her an yeni satış dalgaları görülebilir.

Bu satış dalgaları görülmezse bir sorun yok. Zaten sınırlı paralar yukarı gider ve yatırımcısına hem para kazandırır hem dekoruma sağlar.

Altın, Gümüş ve Bitcoin’in Avantajı

Yeni satış dalgaları ortaya çıkar ise (kimse için yatırım tavsiyesi değildir) şahsen ben panik yapmayacağım ve elimdeki sınırlı varlıkları koruyacağım. Hatta yedek cephanesi olanlar için diplerde yakalayabilenler için alım fırsatları da doğacaktır.

Çünkü dediğim gibi küresel finans sisteminin bu kadar büyük borç yüküyle aşırı değerli doları ya da yükselen faizleri kaldıramayacağını düşünüyorum. Eninde sonunda doları değersizleştirmek ve faizleri (piyasa faizleri dahil) sıfıra çekmek zorundalar.

2008 Krizi’nde de önce altın %25 gümüş ise %50 değer kaybetmişti. Ancak hemen sonra altın Ağustos 2011’e kadar %185; gümüş ise Nisan 2011’e kadar %400 değer kazandı.

Sorun sınırsız basılan paralar olduğu için sınırlı varlıklar eninde sonunda bu mücadeleden galip çıkacaktır diye düşünüyorum.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala