bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,476.01 0.80%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,114.30 1.11%
bnb
BNB (BNB) $ 599.11 1.82%
solana
Solana (SOL) $ 142.60 3.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520502 0.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465885 1.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14807 2.13%

19 Mayıs

19 mayis

19 Mayıs 1919, Memleketin şehirleri işgal edilmiş, tersanelerine girilmiş orduları dağıtılmış.

19 Mayıs 2021, Bitcoin’de Elon Musk ortalığı karıştırmış, tüm destekler kırılmış, altcoinler mahvolmuş, akla hayale gelmeyen dip seviyeler konuşulur olmuş.

1919’da Tüm ‘akıllı’ kanaat önderleri İngiltere, Fransa, ABD ile mücadele edilemeyeceğini, yıllarca sürmüş savaştan sonra bir daha savaş olamayacağını söylüyordu. Oysa Mustafa Kemal önderliğinde bir avuç subay ve askerin düşüncesi böyle değildi. Stratejileri doğruydu. İngiltere, Fransa, ABD 1. Dünya Savaş’ında yorulmuştu. Hakim görünmelerine rağmen mücadele güçleri yoktu. Sovyetler ve Hint Müslümanları ile ittifaklar, itilaf devletlerini bölmek ve ayrı ayrı anlaşmalar yapmak doğru stratejilerdi. 5 yıl önce Osmanlıyı Almanya yanında savaşa sürükleyenlerin stratejisi ise Mustafa Kemal’in önceden uyardığı gibi yanlıştı. Almanya tek başına henüz hasar almamış o devlerin hepsini aynı anda yenemezdi.

Stratejisi doğru olan muharebe kaybetse de sonunda savaşı kazanır. Bugün de Elon Musk, balinalar ve sınırsız para basan merkez bankaları güçlü görünüyor. Oysa içleri boş. Musk’ın Tesla’sı borsada inanılmaz şişmiş bir balon. Merkez Bankaları son 200 yılın en büyük para basma operasyonlarını hâlâ yapıyor, balinalar da kendilerini akıllı sanıyor.

Bitcoin (Altın ve Gümüş’ün) yani üretimi sınırlı parasal varlıkların stratejisi hâlâ doğru. Merkez bankaları para basmaktan vazgeçemez. Bunun hayal olduğunu 2018-20 döneminde gördük. Eninde sonunda kazanan Bitcoin, Altın ve Gümüş olacak.

1919’da yapmayın kazanamazsınız diyenler çoğunluktaydı. Mustafa Kemal Çanakkale’de kahramandı ama Filistin’de Suriye’de dağıldı dediler. İngiliz ya da Amerikan himayesinden başka çare yok dediler. Bugün de Bitcoin iyi güzel ama balon, çok enerji harcıyor, daha iyi teknolojiler var, Bitcoin-Altın-Gümüş hakkında yazanlar yanlış vs vs diyorlar, diyecekler.

1919’da Mücadele hemen zaferle mi sonuçlandı? Elbette hayır. Sakarya’ya kadar çekildik. Ankara da düşebilirdi. Meclisi tekrar Kayseri’de kurmak üzere tedbirler bile alındı. Gerekiyorsa şimdi Bitcoin mücadelesinde de geri çekiliriz.

Bitcoin 38 bin $’dan döner diyen teknik analist de vardı, 32 bin $’ın altını görmez diyen de. Hepsi bir günde kırıldı. Şimdi 30 bin $’dan döner diyen de var 20 bin $’ları 10 bin $’ları konuşan da. Stratejist en kötü senaryoya karşı da hazırlık yapar.

2013’te Bitcoin Mart-Nisan döneminde birkaç hafta içinde %70 düşüp 60-70 $ bandına inmişti. Sene sonunda ise 1000 $’ları görmüştü. En kötü senaryo Bitcoin 64800 $’dan %80 düşse 13000 $’lara çakılır. O zaman bile yükseliş sezonu 2013 senaryosunu tekrarlayıp 2021 ikinci yarısında tekrar geri gelebilir. Diyelim ki bu en kötü senaryoda Bitcoin 2021’de bir daha yükseliş sezonuna da girmedi: O zaman da birkaç yıl sonra yine yükseliş sezonu yaşayacaktır.

Bu en kötü senaryolara karşı tedbir ne olabilir? Tabii ki %70-80 düşüşe kendi araştırmalarınız ve teknik analistleri incelemeniz sonucunda kesin emin olduysanız herhangi bir seviyeden satıp bu riski hiç almayabilirsiniz. Ama emin olamıyorsanız, bir yerlerden Bitcoin’in döneceğine ya da bu yıl yükselişin tekrar başlayacağına inanıyorsanız o zaman beklediğiniz dipler oluşunca nakit varlığınızın bir kısmı ile alımlar yapabilirsiniz. Hatta bir miktar satış yapıp en dipler gelmeden nakit varlığınızı güçlendirebilirsiniz. Beklediğiniz dipler oluşunca nakit varlığınızın bir kısmı ile alımlar yapabilirsiniz. Çok iyi teknik analiz öğrendiyseniz ya da çok iyi teknik analistleri takip ediyorsanız ve tabi vaktiniz de varsa, elbette tüm bu süreçte tüm düşüş ve yükselişlerden ayrı ayrı kar etmeye de çalışabilirsiniz.

1919’da 1. ve 2. İnönü Zaferleri ile orduya katılımlar yükselmişti. Ama Kütahya-Eskişehir muharebelerinde yenilgiler gelince firarlar da hızla arttı. Askerler birliklerinden kaçmaya başladı. Bu durum ancak Sakarya Zaferi ile tersine çevrilebildi. Bu yıl Bitcoin son aylarda zaferler kazanırken elbette katılımlar artıyordu. Şimdi ise hızlı kaçışlar başladı. Bitcoin bunu tersine çevirecek bir meydan muharebesi kazanabilecek mi bunu göreceğiz. Meydan Muharebesi kazanılırsa ardından “Büyük Taarruz” yani yeni bir büyük yükseliş de gelebilir.

Dünyanın en riskli ve zor piyasası olan kriptopara dünyasında her şey mümkün. Bitcoin bir anda sağlam bir destek bulup yükselişine kaldığı yerden devam da edebilir. Tersi durumda ise en kötü senaryolar devreye girdiğinde yukarıda belirttiğim çeşitli yöntemlerle alınabilecek tedbirler var.

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ünlü sözlerinden biri ile bitirelim:

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala