bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,143.19 1.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,161.03 0.83%
bnb
BNB (BNB) $ 611.89 2.03%
solana
Solana (SOL) $ 147.83 2.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52521 0.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473622 0.75%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151635 1.28%

Türkiye Bitcoin ile Rezerv Tutmalıdır

turkiye bitcoin ile rezerv tutmalidir

11 Yıllık macerasına rağmen günümüzde hala dünyada ve Türkiye’de geniş kesimlerde Bitcoine bazı gençlerin köşeyi dönme aracı, hatta çiftlik bank ya da titan zinciri gözüyle bakılıyor.

Oysa Bitcoin sağlam yani üretimi sınırlı bir paradır. Bu özelliği ile çok kuvvetli bir finansal araçtır. Gelin bu durumu Türkiye üzerinden bir örnek ile görelim:

Reuters’ın 16 Temmuz 2020 tarihli haberine göre Türkiye $/TL kurunu 6,85’lerde savunmak için o tarihte sadece altı haftada yaklaşık 60 milyar $ harcadı. 2019 yılında yapılan dolar satışları da eklendiğinde bu rakam 90 ila 100 milyar $’a ulaşıyordu.

Yine 2016 Yıl sonunda TCMB döviz rezervi 92 milyar $ düzeyindeydi. Tam 2017 yıl başında ise Bitcoin fiyatı 1000 $ civarındaydı. O dönemde Türkiye döviz rezervinin sadece %2,72’sini Bitcoine çevirseydi yani 2,5 milyar $ ödeyip 2,5 milyon adet Bitcoin satın alsaydı neler olurdu?

Yalnızca 3 yılda 2,5 milyar dolarlık yatırım (Bitcoin fiyatını 24.000 $ kabul edersek) 60 milyar dolara yükselirdi. Bugün merkez bankasının döviz rezervi diye çok ciddi bir sorunu kalmazdı.

Bu arada Citibank 2021 sonunda Bitcoin fiyatını 318.000 $ olarak tahmin etti. Citi’nin bu öngörüsü gerçekleşirse Türkiye’nin 2,5 milyar $’lık Bitcoin rezervi 4 yılda 318 kat artışla 795 milyar $’a tırmanırdı!

795 Milyar $’a neler yapılmaz ki?

Bu para ile:

Her biri Silikon Vadisi modelinde tanesi 5 milyar $’dan

-Blockchain

-Yapay Zeka

-Uzun Yaşam

-Robotik

ve

-Temiz Enerji

Alanlarında, Anadolunun farklı şehirlerinde üniversitelerle entegre bilim-teknoloji kentleri toplam 25 milyar $’a kurulabilir.

İstanbul şehir içinde en uzak mesafeyi 6 ila 24 dk’ya indirip trafiği tamamen bitirecek, Ankara-İstanbul’u 25 dk, Ankara-İzmir’i 30 dk, Ankara-Kayseri’yi 16 dk, Ankara-Kars’ı 55 dk, Ankara-Hakkari’yi 70 dk, Samsun-Antalya’yı 45 dk ve Trabzon-Mersin’i 45 dk’ya indirip bağlayacak dünyanın yük ve yolcu taşımacılığında en hızlı, en çevreci ve en az enerji tüketen hyperloop ulaşım altyapısı km başına 40 milyon $ ortalama maliyetle yaklaşık 235 milyar $’a inşa edilebilir.

Her biri yine farklı şehirlerde, tanesi 4 milyar $’a 5 adet elektrikli otomobil fabrikası ve tanesi 3 milyar $’a 5 adet akıllı telefon fabrikası, toplamda 35 milyar $’a kurulabilir. Ayrıca Anadolunun her yerinde 65 milyar $ yatırımla robotik, savunma sanayi, otonom uçan araçlar, nano teknoloji vb alanlarda da üretim tesisleri oluşturulabilir.

TEİAŞ verilerine göre Temmuz 2020 İtibari ile Türkiye’nin enerji üretimi toplam kurulu gücü yaklaşık 93.000 MW’tır. Bunun 46200 MW’ı doğalgaz, kömür vb fosil yakıtlarla çalışan  santrallerdir. Üstelik bu santrallerin çoğu çevreyi kirletir ve kirli yakıtlarının büyük miktarı yurtdışından $’la satın alınır.

Tanesi 3,5 Milyon $’a 2 MW kapasiteli 12 bin adet rüzgar türbini 42 milyar $’a inşa edilebilir. Bu miktar Türkiye toplam rüzgar üretim kapasitesinin yarısıdır. Yine tanesi 1 milyar $’a 1000 MW’lık güneş santrallerinden de 48 adet 48 milyar $ maliyetle kurulabilir. Böylece toplam 90 milyar $ yatırım ile Türkiye’nin yıllık 30 milyar $ civarındaki cari açığı tamamen kapatılır, dolar-döviz-kur diye bir sorunumuz kalmaz ve ülke çevreyi kirleten fosil yakıtlı santrallerden sonsuza dek kurtulur. Türkiye enerji ithalatçısı olmaktan çıkar enerji ihracatçısı konumuna yükselir.

Ayrıca Aralık ayında 1 milyar $’a satılan Boston Dynamics gibi 20 yüksek teknoloji şirketi ve 1,8 milyar $’a satılan Volvo vb 10 büyük dünya markasını satın almak mümkündür.

Özetleyeyim:

Bilim kentleri 25 milyar $

Fabrikalar 100 milyar $

Hyperloop 235 milyar $

Enerji 90 milyar $

Satın Almalar 38 milyar $

Toplam: 488 milyar $

Ve bütün bu devrim niteliğinde işler yapıldıktan sonra geriye elimizde hala 795-488=307 milyar $ döviz rezervi kalır.

İyi ama Bitcoin fiyatı Citibank’ın dediği fiyatlara gerçekten çıkabilir mi? Bitcoin blockchain teknoloji sayesinde dünyanın ilk dijital tarafsız, bağlantısız Merkez Bankası olarak ortaya çıkmıştır.

Dünyanın fiziksel alanda bu görevi yapan Doğal Merkez Bankası altındır. Bugün altının toplam piyasa değeri 12 trilyon $ civarındadır. Bitcoin piyasa değeri ise sadece 0,44 trilyon $ düzeyindedir. Yani Bitcoin fiyatı ancak 650.000 $’lara tırmanırsa Altın ile aynı piyasa değerine ulaşacaktır. Dünyanın en önemli yatırım şirketlerinden Guggenheim’ın resmi açıklamasına göre ise bir Bitcoin’in ağ değeri bakımından olması gereken değeri 400.000 $ civarındadır.

Bitcoin bu sezonda bu fiyatlara ulaşacak diye bir garanti elbette yoktur. Ancak profesyonel yatırım şirketlerinin yaptıkları değerlendirmelere göre Bitcoinin 24.000 $’da bile aslında çok ucuz olduğu ortadadır. Bir devletin bugün Bitcoin alması ilk ortaya çıktığında Apple’dan ya da Tesla’dan hisse senedi satın alması gibi olacaktır. Bu açıdan Türkiye treni kaçırmamalıdır. Merkez Bankası rezervlerinin mutlaka küçük de olsa bir bölümü Bitcoine çevrilmelidir. Elbette her yatırımda risk vardır ama kuru savunmak için harcadığımız 90 milyar $’lara bakınca bu küçük riski almak gayet mantıklıdır.

“İyi ama paramız mı var ki alalım?” diye düşünenler olabilir. Bugün ‘eksi’de olan net rezervlerimizdir; brüt rezervlerimiz hala artıdadır.

“Daha önce Bitcoin almış Merkez Bankası mı var?” derseniz: Venezuela’nın Türkiye ve İran gibi ülkelerle yaptığı dış ticarette Bitcoin kullandığına dair haberler basında yer aldı. Ayrıca İran verdiği teşvikler ile Bitcoin madenciliğini geliştirdi. Bugün Dünya Bitcoin üretiminin %3’ten fazlası İranda yapılıyor ve İran Merkez Bankası üretilen tüm bu Bitcoinleri satın alıyor.

Televizyonlarda Bitcoini sadece komplo teorileri ile açıklamaya çalışan bilgisiz yorumcuları lütfen kapatın. Türkiye’nin küçük bir miktar bile rezervini Bitcoine çevirmesi hatta Varlık Fonunda altcoinler dahil profesyonellerin yönettiği bir kriptopara yatırım fonu kurması, 4-5 yıl içerisinde inanılmaz faydalar sağlayacak bir politika olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala