bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,102.71 0.16%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,186.43 0.69%
bnb
BNB (BNB) $ 605.81 1.04%
solana
Solana (SOL) $ 154.58 0.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544659 1.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.513709 0.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.158585 1.24%

The Economist Bildiğiniz Gibi

The Economist Bildiginiz Gibi

Dünyada ve Türkiye’de birçok komplo teorisyeni Bitcoin’in arkasında yıllarca Rothschildleri ya da daha genel ifade ile dünya uluslararası finans-kapitalini aradı. Ancak Rothschild’lerin adeta resmi yayın organı olan the Economist dergisi Bitcoin’i desteklemedi, aksine her fırsatta Bitcoin’i kötüledi, nasıl çöktüğünü vs. anlattı.

The Economist’in 1988 yılında yayımladığı 2018’de tek dünya parasını işaret eden kapağı yaygın olarak Bitcoin’e gönderme olarak tanıtıldı. Oysa Bitcoin 2018’de değil 2009’da doğdu. 2018’de ortaya çıkan küresel dijital para, Bitcoin değil IMF-Dünya Bankası ortak projesi olan ‘Learning Coin’di. Ancak sınırlı ve merkeziyetsiz Bitcoin’in tersine merkezi ve sınırsız para üretimine dayanan bu çok önemli IMF-Dünya Bankası ortak deneyi fazla gündem olmadı. Çok dikkat çekmesi istenmedi.

Daha önce Türkiye’de de bir dönem çok rağbet gören ‘Bitcoin’i bırak Blockchain’e bak” söylemi de the Economist tarafından ortaya atılmıştı. Blockchain’i ön planan çıkartıp Bitcoin’i öldürme yolunu seçmişlerdi herhalde ama olmadı. Bitcoin öldü denilen her seferde geri dönemeyi başardı. Üstelik eskisinden daha güçlü şekilde.

Şimdi the Economist’in son kapağı ile karşı karşıyayız: “Govcoins: The digital currencies that will transform finance” Yani “Hükümet coinleri: Finansı dönüştürecek dijital paralar”.

The Economist bu söylemi ile bağımsız kriptoparalara karşı açtığı cepheyi genişletmiş oluyor. “Bitcoin’i bırak Blockchain’e bak” yerine artık “Bitcoin, Ethereum, De-Fi vs’yi bırak; hükümet coin’lerine bak” demiş oluyor.

Finans alanında büyük dönüşüm zaten;

  • değer saklama alanında Bitcoin,
  • akıllı kontrat platformlarında Ethereum ve sayısız alternatifleri
  • ve merkeziyetsiz bankacılık, kredi temini ve finansal hizmetlerde de De-Fi ile

çoktan başladı.

Hükümetlerin çıkaracağı coin’lerin ya da dijital paraların da;

  • nokta atışı para politikası uygulanması
  • daha etkin vergi politikaları vb.

alanlarda tabi ki çok önemli faydaları olacak.

Ancak Bitcoin, Ethereum, De-Fi vs ile hükümet coinleri birbirlerini tamamlayacaktır. Yoksa the Economist’in söylemeye çalıştığı gibi hükümet dijital paraları bu büyük dönüşümü tek başlarına yapacak değil.

The Economist ya da ABD Hazine Bakanı Yellen veya Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde çeşitli aynı tarzda açıklamalarla Bitcoin, Ethereum ve De-Fi vb’nden oluşan bağımsız kriptoparalara karşı adeta bir mücadele yürütüyor. Elbette bugüne kadar dünyayı sınırsız dolar basarak enflasyon vs. ile istedikleri gibi kontrol eden bu aktörler kendi konumlarını korumak isteyecek bu doğal.

Eski ve yeni küresel merkez bankası başkanları ya da onların arkasında yer alan merkeziyetçi uluslararası finans-kapital yayın organları tabi ki Bitcoin’i desteklemeyecek. Onların Bitcoin, Ethereum, De-Fi ekosistemini desteklemesini beklemek 20. yüzyıl başında at arabası ya da fayton sahiplerinin yeni çıkan otomobil teknolojisini desteklemesini beklemek gibi bir durum olur.

Merkeziyetçi uluslararası finans kapitalin özel bankacılık alanı, birkaç yıl öncesine kadar bağımsız kriptopara ekosistemine en ağır hakaretlerle saldırıyordu. Ancak yoğun müşteri talebi nedeniyle başta Bitcoin olmak üzere kripto varlıklara kapılarını açmak zorunda kaldılar. Aynı süreci önümüzdeki dönemde muhtemelen kamu bankacılığı alanında da göreceğiz.

Eski IMF Başkanı şimdilerin ECB Başkanı Christine Lagarde Şubat ayı başında yine the Economist’e yaptığı açıklamada merkez bankalarının Bitcoin alması hakkında “söz konusu dahi değil” ifadelerini kullanmıştı. Dünya üzerindeki yüzlerce bağımsız devletin merkez bankaları adına konuşma yetkisini nereden aldığı belli olmayan Madam Lagarde yanıldığını, büyük ihtimal yakında, anlayacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala