bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,287.96 7.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,257.44 9.52%
bnb
BNB (BNB) $ 511.27 10.82%
solana
Solana (SOL) $ 177.92 12.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.581983 5.68%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.605356 11.19%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.128134 13.39%

Paylaş

Stellar Development Foundation ile Özel Röportaj

rprtj bt yenideneme 222

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ &  Cem Arcan, Ekosistem ekibi, Stellar Development Foundation

Blokzincir teknolojisi üzerinde çalışanlar Stellar projesini bilirler. Ben bu yazımda arka planla ekosisteme, hem geliştirici hem de girişimciler odaklı çok önemli faydaları olan Stellar Development Foundation (SDF) ile gerçekleşirdiğim sohbeti paylaşmak istiyorum. Kar amacı gütmeyen bir vakıf olan SDF, tamamen topluluk odaklı ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor. Dünya Ekonomik Forumu, Global Blockchain İş Konseyi ve  benzer platformlar ile çok yakın çalışan SDF,  Türkiye’deki birçok projeye de hali hazırda destek veriyor.  SDF Ekosistem ekibinden Cem Arcan ile gerçekleştirdiğim sohbet ile, Türkiye’deki girişimciler ve geliştiriciler için açık bir çağrıya aracılık ediyor olmaktan dolayı da çok mutluyum.

Bu röportajın hazırlanmasında destek veren Carolyn Yi ve Anke Baas’a desteklerinden ve ilgilerinden dolayı özel bir teşekkürü ayrıca paylaşmak isterim. Keyifli okumalar..

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Stellar Development Foundation ve misyonundan kısaca bahseder misiniz?

Cem ARCAN: Stellar Development Foundation’ın (SDF) misyonu, herkes için küresel finansal sisteme adil erişim sağlamaktır. Bunu, dünyanın finansal altyapısını birbirine bağlayan merkezi olmayan, açık bir ağ olan Stellar’ın büyümesini ve gelişimini destekleyerek yapıyoruz. SDF, temelde Stellar’ın kod tabanını yönetmeye ve sürdürmeye yardımcı olur. Stellar çevresindeki teknik toplulukları ve iş dünyasını destekleyerek düzenleyiciler ve kurumlar ile sürekli etkileşimde olan ortaktır. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak SDF’nin hissedarı, temettüleri ve kâr amacı yoktur. SDF’ın Stellar ağının sahibi olmadığını, işletmediğini veya kontrol etmediğini de belirtmek önemlidir.

Herkes Stellar’ı kullanabilir veya geliştirebilir; bunu yapmak için SDF’nin veya başka bir tarafın iznine ihtiyaçları yoktur.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Sürdürülebilir bir gelecek ve blockchain (kripto para birimleri) hakkında yorumlarınız var mı?

Cem Arcan: Sürdürülebilirlik tartışmasının sektörümüzde bir odak noktası haline geldiğini görmekten dolayı çok memnun olduğumu söyleyebilirim. Bu, bizim için her zaman önemli olmuştur ve sürdürülebilirlik Stellar ağının önemli bir avantajıdır.

Verimli fikir birliği protokolleri, enerji tüketimi açısından verimli bir blokzincir ağını mümkün kıldığı için, sürdürülebilirlik için protokolün çalışma şekli kritiktir. (Bağlam olarak, bir blok zinciri konsensüs protokolü, ağın, defterin tüm kopyalarının eşleştiğinden emin olmak için kullandığı kuralları ifade eder, yani birbirleriyle fikir birliğini korur). Tüm blokzincirler aynı şekilde çalışmamaktadır ve bazı fikir birliği protokolleri oldukça yüksek seviyelerde enerji tüketmektedir. Örneğin, iş kanıtına dayalı  protokoller, madencilerin karmaşık matematik problemlerini çözerek işlem bloklarını kapatması ve onaylaması için yüksek miktarda bilgi işlem gücü kullanmasını gerektirir. Buna karşılık, Stellar Consensus Protocol (SCP) , dağınık doğrulayıcılar arasında işlemler hakkında ileri geri bir dizi mesaj yoluyla fikir birliği sağlayan federe bir Bizans anlaşma sistemi olarak bilinen yönteme dayalı çalışır. Madencilik gerektirmediğinden Stellar ağında bir doğrulayıcı düğümü çalıştırmak yalnızca bir sunucuyu çalıştırmak için gereken enerjiyi gerektirir.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Sürdürülebilir kalkınma / sosyal etki bağlamında kriptoyu nasıl tartışıyorsunuz?

Cem Arcan: Misyon odaklı bir kuruluş olarak, çalışmalarımız aracılığıyla olumlu sosyal etki yaratmak temel hedeflerimizden birisi. SDF’nin Stellar’ın büyümesini ve gelişmesini desteklemek için yaptığı her şey, küresel finansal sisteme adil erişim sağlama misyonumuz odağında yönlendiriliyor. Bizim için bu, blokzincir teknolojisinin ve dijital varlıkların gerçek insanların neler yapmasını sağlayabildiğiyle ilgili. Bu nedenle pratikte yani gündelik hayatta kullanım durumları çok önemlidir. Stellar, gerçek dünyadaki uç noktalara bağlanır, böylece insanlar dijital para temsillerini gerçekten harcayabilecekleri, takas edebilecekleri veya biriktirebilecekleri bir şeye dönüştürebilirler. Stellar teknolojisinin uygulamaları mikro ödemeler, sınır ötesi ödemeler, havaleler, varlık ihracı ve eşler arası ödemelerden oluşur. Çok çeşitli bireylerin ve işletmelerin gerçek dünya varlıkları ve dijital varlıklar arasında sınırlar arasında sorunsuz bir şekilde işlem yapmalarını sağlar. Tüm bunlar, ekonomik fırsatların yaratılmasına sağlar ve bu da küresel olarak kapsayıcılığı artırır.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Stellar Topluluğu ve projelerinin yanı sıra, genel olarak Blockchain Ekosistemi için girişimleriniz nelerdir?

Cem Arcan: SDF, mevcut finansal sistemi geliştirmek için blokzincir teknolojisinden yararlanmaya inanıyor. Burada amacımızın mevcut finansal sistemin yerini almak olmadığını belirtmek isterim. Bu nedenle, birlikte çalışabilir bir küresel finansal sistem vizyonumuzu tanımaya bizi yaklaştıran işbirliklerini teşvik etmeye öncelik veriyoruz. Bu, Ukrayna’da yaptığımız gibi blokzincir teknolojisinin yeni ve anlamlı projeler sunabileceğini keşfetmek isteyen kurumları desteklemek için orada olmak anlamına geliyor. Blokzincir endüstrisinin geleceğinden bahseden konuşmalara ve savunuculuğa sesimizi ve uzmanlığımızı sunmakta bizim için önemlidir. SDF, Blockchain Derneği ve Dünya Ekonomik Forumu’nda liderlik rollerinde hizmet vermektedir. Ayrıca Dijital Ticaret Odası ve Global Blockchain İş Konseyi gibi endüstri gruplarının da aktif üyesiyiz.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: SDG’nin desteklediği eğitim girişimlerinden bahseder misiniz?

Cem Arcan: Eğitim, Stellar’ın insanların bildiği ve güvendiği blokzincir protokolü olmasını sağlamada önemli bir rol oynar. SDF, yarının iş liderlerinin ve geliştiricilerin blokzincir üzerinde büyümesini ve gelişmesini teşvik etmek için Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi üniversiteler ve diğer akademik kuruluşlarla dünyanın dört bir yanından öğrencilerin blokzincir hakkında bilgi edinmelerini ve blokzincir ile etkileşim kurmalarını sağlamak ve teşvik etmek için işbirliği yapmaktadır. SDF, üniversitelerle işbirliği yaparken, öğrencilerinin ihtiyaçlarına uygun özel destek sağlar; bunlara misafir konuşmacı olarak dersler vermek, öğrencilerin Stellar’da projeler oluşturmalarına yardımcı olmak ve müfredatlarına blokzincir (ve özellikle Stellar) içeriği eklemeye yardımcı olmak gibi çok farklı çalışmalar dahildir.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Şu anda desteklenen/başlatılan ve sizi en çok heyecanlandıran projeler nelerdir?

Cem Arcan: Stellar ağındaki çok çeşitli sabit kripto para ihracı konusunda heyecanlıyım. Stellar, herhangi bir varlığın tokenlaştırılmasına ve dünya çapında aktarılmasına izin veren açık bir finansal ağdır. Stellar, sabit kripto paraların ihraç edilmesini kolaylaştırmak ve ağın küresel erişiminden, neredeyse anında işlem sürelerinden ve ultra düşük maliyetlerden yararlanmak için genelleştirilmiş bir araç seti sunuyor. Sadece birkaç satır kodla Stellar, sabit kripto para çıkarmayı mümkün kılıyor. Herhangi bir para birimi veya varlık temsil edilebilir ve sabit paralar, Stellar ağının gücünü fiat para birimlerini temsil eden güvenilir dijital varlıklarla birleştirir. Örneğin, Amerikan Doları veya Euro hareket edebilir ve Türk Lirası da dahil olmak üzere bir dizi para birimine dönüşebilir.

Günümüzün finansal altyapısı maalesef modası geçmiş ve onlarca yıldır değişmeyen modellerde çalışıyor. Hatta bu sistem yavaş, hantal ve yüksek işlem ücretleri gerektiriyor. En kötüsü, milyonlarca insanı bir kenara itiyor veya marjinalleştiriyor. Türkiye dahil birçok ülke, anında ve 7/24 yurt içi ödeme sistemlerini çoktan hayata geçirdi. Ancak geriye kalan zorluk, yerel ödeme altyapısının sınırlar arasında birlikte çalışabilirliğidir. Tempo tarafından verilen Euro sabit kripto para veya ClickPesa tarafından verilen Kenya Şilini sabit kripto para gibi Stellar ağındaki sabit kripto paraların yardımcı olabileceği yer burasıdır. Stellar’daki sabit kripto paralar yerel ödeme yolları ve altyapı arasında köprü kurarak bu para birimlerinin küresel birlikte çalışabilirliğini sağlar.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: SDF herhangi bir Türk şirketi, STK veya projeyle işbirliği yaptı mı? *Türkiye çok büyük bir kripto pazarına ve ekosistemine sahip (Statista araştırmasına göre 2021 Avrupa’da 1, küresel olarak 4 numara)

Cem Arcan: SDG, birden fazla Türk şirketi ile bir dizi girişim üzerinde çalışıyor. Bu projelerden bazıları yalnızca sınır ötesi ödemelere odaklanırken, diğerleri yerel ödemelere, ticari hizmetlere ve tokenlaştırmaya odaklanıyor. Türkiye’de daha fazla şirket ve STK ile çalışmak istiyoruz. Okuyucularınızdan herhangi biri Stellar üzerine inşa ediyorsa veya Stellar üzerine inşa etmekle ilgileniyorsa, onlarla konuşmayı çok isterim!

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Türkiye’deki okuyuculara ve topluluğunuza neler söylemek istersiniz? Belki bir tavsiye veya proje çağrısı?

Cem Arcan: Dünya Bankası’nın işçi dövizi verilerine göre Türkiye, en yüksek enflasyon oranına sahip 5., havale gönderme maliyeti en yüksek 5. ve havale alma maliyeti en yüksek 10. ülkedir. Ayrıca Türkiye, güçlü bir dijital varlık pazarına ve teknolojiye aşina genç ve eğitimli bir nüfusa sahiptir. Yüksek enflasyon, yüksek havale hacmi ve yüksek maliyetler nedeniyle Stellar teknolojisinin Türkiye’de bir fark yaratabileceğine ve yerel finansal sisteme daha adil erişim sağlanmasına ve Türk halkı ile küresel finansal sistem arasında bir köprü kurulmasına yardımcı olabileceğine inanıyorum.

Ödemeleri daha verimli hale getirmek, havaleleri daha uygun maliyetli hale getirmek veya kullanıcılara değeri korumak için fırsatlar sunmak isteyen tüm projeler olağanüstü bir potansiyel pazar konumundadır. Açık kaynaklı bir projenin güzelliği, başlamak için davetiyeye ihtiyacınız olmamasıdır. Bununla birlikte, bizi okuyan ve Stellar üzerine geliştirme yapmak isteyen herkes ile konuşmayı ve yolculuklarında onları desteklemeyi çok isterim.

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ: Great Place To Work ödülünden biraz bahseder misiniz? Bunu nasıl başardığınızı düşünüyorsunuz? Covid-19 pandemisinin zorluklarını göz önünde bulundurarak, iş yerindeki önceliklerinizden bahseder misiniz?

Cem Arcan: SDF’nin bu yıl ilk kez Great Place to Work® sertifikası alması çok heyecan vericiydi. Ama bizim için içsel olarak sürpriz olmadı! Kuruluşumuz sağlıklı ve kapsayıcı bir kültüre öncelik veriyor (ve altı ayda bir yapılan personel anketleri bunu yansıtıyordu) ve bu bize Great Place to Work sertifikasına başvurmak için güven verdi. Bu ödül, destekleyici ve adil bir çalışma ortamını teşvik etme taahhüdümüzün bir başka doğrulaması oldu diyebilirim.

Pandemi boyunca ekibimizi başarıya hazırlayan bir ortam sağlamaya devam ettik. Bu süre boyunca bağlı hissetmenin ne kadar önemli olduğunun bilinci ile, sanal ekiplerimizin bağlarına öncelik vererek işbirliğini güçlendirmeye yardımcı olacak fırsatlar yaratmaya çalıştık. Misyon odaklı bir organizasyon olmak da bize enerji veriyor. Küresel finansal sistemdeki eşitsizlikleri çözme fırsatına bağlıyız. Bizler bu fırsatla motive oluyoruz ve hepimiz bu işe bireysel bakış açılarımızı ve yeteneklerimizi getiriyoruz.

btchaber bh logo

Çağla Gül Şenkardeş

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ Kadıkoy Anadolu Lisesi'nin ardından Yıldız Teknik Universitesi'nde Makine Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Stockholm School of Economics eğitim kurumlarında İşletme Yüksek Lisans eğitimi ve sosyal bilimler alanlarında çeşitli eğitimler alan Gül Şenkardeş, İletişim üzerine Doktora eğitimini Bilgi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 20 yılı aşkın profesyonel tecrübesinin yanısıra Bahçeşehir Üniversitesi'nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak uzun yıllardır eğitim vermektedir. Blockchain tabanlı teknoloji şirketi olan MenaPay'in, Durugörü platformunun kurucu ortaklarından ve Yönetim Kurulu üyesidir. İstanbul Blockchain Women Derneği'nin kurucu üyelerinden ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Gül Şenkardeş, kadınların güçlenmesi odaklı faaliyet gösteren çeşitli platform ve derneklerde gönüllü toplumsal destek calışmaları yürütmekte ve bu alanda akademik çalışmalar yapmaktadır. Evli ve iki cocuk annesi olan Gül Şenkardeş, spor ve müzik ile ilgilenmektedir.
https://www.caglagulsenkardes.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala