bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,356.24 1.00%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,099.81 0.92%
bnb
BNB (BNB) $ 560.14 1.68%
solana
Solana (SOL) $ 144.47 2.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.507557 0.87%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472266 3.26%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154195 0.53%

Paribu Sponsorluğundaki #KriptoVeteran Buluşmalarının On Altıncısı Gerçekleşti

KriptoVeteran’ın bu bölümünde, kripto para ve blok zinciri dünyasının önemli isimlerinden Erkan Öz, Cemil Şinasi Türün ve İsmail Hakkı Polat gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz hafta yaşanan önemli gelişmeler hakkında konuşuldu.

Konu başlıkları şu şekilde;

  • El Salvador’un BTC kararı, 
  • IMF’nin ve kamuoyunun El Salvador’a tepkisi,
  • Basel Komitesinin bankalar için kripto para önerileri, bunun altın ile bağlantısı,
  • Çin’in MB eski başkanı ile Rus Dışişleri bakanı Lavrov’un kriptoparalarla ilgili açıklamaları.
  • Tüm bu gelişmelerin Bitcoin ve Altcoin’ler üzerinde etkisi,
  • Vitalik Buterin’in Ethereum’un vizyonu ve geleceği üzerine fikirlerini paylaştığı 3 saatlik görüşmeden satır başları.

Neler Konuşuldu?

Haziran aynının başında yeniden gündeme gelen ve uzun zamandan beri konuşulan devletlerin Bitcoin ile ilişkisinin nasıl olacağı konusunu ve El Salvador’un resmi olarak Bitcoin’i tanımasıyla ilgili gelişmeleri dile getiren İsmail Hakkı Polat sözü Erkan Öz’e bıraktı. Öz, konuyla alakalı olarak şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum benim uzun süredir beklediğim bir olaydı. Kripto para dünyasının çok önem vermediği ve beklemediği bir olay olarak değerlendiriyorum. Kripto para içerisinde olanlar genel olarak özel kullanımıyla ilgileniyorlar. Devletlerin kullanabileceğini çok fazla özellikle Türkiye’de değerlendirmiyorlardı. El Salvador 150 milyon dolar fon kuruyor ve artık Bitcoin’e yatırım yapıyor hemde bitcoin’i geçerli ödeme aracı yapıyor yani El Salvador’da herhangi bir ödeme işleminde, borç alacak ilişkisinde ödemesi gereken taraf ben Bitcoin ile ödeme yapıyorum dediği anda devlet dâhil hiç kimse ben bitcoin kabul etmiyorum diyemez. Bu durum dünya para taihi açısından çok önemli bir gelişme ve kripto paralar tarihi açısından da çok önemli bir durum.”

İsmail Hakkı Polat; El Salvador’un resmi olarak Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesi hakkında görüşlerini dinlemek üzere Cemil Şinasi Türün’e söz verdi:

“El Salvador Bitcoin için uzun bir kanun hazırlamış. O kanun maddelerinde halka iki seçenek sunulmuş bunlardan ilki Lighning Network başka bir tanesi ise uzun süre tutmak için bir Wallet olarak sunmuşlar. Lighning Network mesela gerçekten bir teste tabi olacak gibi duruyor. El Salvador’un kullandılığı resmi parası dolardı ve artık yanına Bitcoin’i de koydular ve reddedilemez bir hal aldı.”

İsmail Hakkı Polat, genel anlamda Bitcoin’i bir ülkenin resmi para birimi olarak kabul etmesini değerlendirdiğini ve Bukele’nin özellikle genç olması ve El Salvadorun içinde bulunduğu durumu ve dünya çapından gelen tepkileri değerlendirmesi üzerine Erkan Öz’e “El Salvador’a dünya çapında birçok kurum ve kuruluşlardan gelen tepkileri nasıl değerlendiriyorsun?” şeklinde soru yöneltti. Öz, şöyle cevap verdi:

“Bukele gerçekten cesaret isteyen bir iş yaptı. Elbetteki bu durum ile ilgili bir tepki geleceği çok açık. Klasik finansal mimariden bir tepki gelmesi normal ve hemen de zaten IMF’den tepki geldi ve sonra sorun yaratacağını söylediler. Bu durumda çok doğal. IMF gibi kuruluşlar bu tip ülkeleri hizada tutma araçlarıdır. Bu tip kuruluşlar genellikle ülkelerin kendi sahalarından çıkmalarını istemez. Bununla birlikte altını gümüşü de sevmezler sınırlı paranın hiç birini sevmezler ama IMF’nin kendi bilançosunda bin ton altın vardır.”

İsmail Hakkı Polat, “Vitalik Buterin’in bir açıklaması oldu ve orada Ethereum’un önümüzdeki dönemle ilgili oldukça önemli satır başları var bu konuda ne düşünüyorsun ve Ethereum’un önümüzdeki günlerde güncellemesi var temmuz ayında olduğu düşünülen. Konuyu ona bağladığın zaman kısa vadeden uzun vadeye Ethereum’u nasıl görüyorsun?” sorusunu Cemil Şinasi Türün’e yöneltti. Türün, şunları söyledi:

“Vitalik’in 3 saatlik konuşması vardı. Orada Vitalik önemli şeyler söyledi. Ethereum 2.0 daki bu sharding’e çok güveniyor. Ethereum’un ölçeklenebilir olmasına çok ciddi katkıda bulunacağını düşünüyor o noktaya gelene kadar madencilerin istemediği şeyler var orada önerilmiş olan bir yandan da layer iki çözümleri de hızlı gelişiyor. Vitalik önemli bir şey söyledi orada bu blokzinciri kalkışımı halkın ekonomik ayaklanmasıdır dedi. İsmail Hakkı bir tweet’inde sosyal demokrat geçinenler blockchain’i anlamıyorlar demiştin. Vitalik’in halkın ekonomik ayaklanması başkaldırışı cümlesini önemli buluyorum. Sonra Twitter’da sanal kişilik ya da bot oluşturarak trend topic yapabiliyorsun diyor. Twitter gibi sosyal networklerde de bunların engellenmesi ve önüne gelenin milyonlarca botla tren topic yaratmaları saçma, bunların önünün alınması lazım diyor. Bu da önemli bir açıklama.”

İsmail Hakkı Polat “önümüzdeki dönemde Bitcoin ve altcoinlerin durumunu nasıl görüyorsunuz tüm bu gelişmeler çerçevesinde” sorusunu Öz’e yöneltti. Öz, şunları söyledi:

“Bitcoin de El Salvador’u takip eden ülkeler çıkarsa ki bu Microstrategy de öyle oldu yani Microstrategy El Salvador gibi bir şirketti yani kimsenin adını duymadığı bir şirketi. Birdenbire çıktı ben Bitcoin’i alıyorum dedi. Bir devrim başlattı onun arkasından çok önemli firmalar geldi. Bu devletler konusunda da böyle olursa Fransa’da kampanya var. Dilekçe yazıp parlamentoda kanun haline getirmek için imza kampanyası başlattılar. Fransa’da bu mümkün gerekli imzayı toplarsanız. Bu gündeme gelebiliyor. Eylül ayında nihayete ulaşacak. Fransa gibi bir ülke ben merkez bankama Bitcoin alma yetkisi tanıyacağım derse bunun çok büyük etkisi olur. Şu an da El Salvador, Venezuela, İran, Çin vs. konuştuk izleyicilerimiz bunlar hep batı dışı diye düşünmüş olabilirler. Norveç gibi standartları çok yüksek olan bir ülke bugün dolaylı olarak Bitcoin’e yatırım yapmış durumda. Bu tarz standartları yüksek Avustralya, Singapur, Kanada gibi devlet olarak Bitcoin’e yatırım yapacağını açıklarsa bu çok önemli olur.”

Yayına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala