bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,314.84 0.87%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,565.77 1.45%
bnb
BNB (BNB) $ 609.14 3.69%
solana
Solana (SOL) $ 187.65 2.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62075 1.46%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.647485 0.61%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.213722 8.34%

Paranın Yerine Kripto Para mı Geliyor?

paranin yerine kripto para mi geliyor

Bu soruya bugün itibarıyla cevap vermek kolay değil. Ancak iki yıl öncesine göre “evet-belki-hayır” üçlemesinde soldan sağa doğru kaymakta olduğumuz bir gerçek.

Her şeyden önce, paranın yerini alacak olan bir değerin, paranın fonksiyonlarını taşıyor olması gerekir. Hatta “en az” paranın fonksiyonlarının taşıyor olması gerekir diyorum. Aksi takdirde dünyanın şu anki düzeninde değişiklik olmayacak.

Paranın en önemli Fonksiyonlarını hatırlayalım:

  • Değiş tokuş aracı olması. Başkasına verip alabilme kabiliyetine sahip olması. Borç olarak verilebilmesi ya da borç olarak alınabilmesi.
  • Ortak değer ölçüsü olabilmesi. Yani herkes varlığını, borcunu, alacağını, zenginliğini ve mal varlığını bu değerle de anlatabilmesi.
  • Taşınabilir olması. Her yerde kullanılabilecek bir özellikte olması.
  • Bölünebilir olması. Yani sadece 1 değerde değil, az ya da çok parçaya bölünerek fonksiyonlarını yerine getirmesi.
  • Tasarruf aracı olarak kullanılabilmesi. Yani emeğin ya da çabanın karşısında elde edilen değerin bir kısmı tasarruf edilebilmesi, saklanabilmesi. İlerde yapılacak yatırımlar için kaynak oluşturabilmesi.
  • Ekonomi ve Para Politikası aracı olarak kullanılabilmesi. Yani Maliye, Sanayi, Ticaret, Dış Ticaret politikalarının aracı olarak da değerlendirilebilmesi.

Yukarıda saydıklarıma eklenecek başka fonksiyonlar da olabilir elbette. Farkındaysanız “Para Politikası” dedim. Merkez Bankası Politikası demedim. Çünkü dünyanın gittiği yerde para otoriteleri olacak ama Merkez Bankalarının var olmaya devam edip etmeyeceklerine dair bazı kuşkularım var.

Kripto Paralar yukarıdaki fonksiyonları tek tek icra etmeye başladıktan sonra bir “para otoritesi” gerekliliği kalmayacağı gibi, blockchain teknolojisiyle birçok kurumun tarihe karışacağını söyleyebilirim.

Yine de yukarıda bahsettiğim paranın fonksiyonları dikkatli bir gözle incelenirse, kripto paraların önünde daha uzun bir yol olduğunu, şimdilik al-sat heyecanından daha fazla bir şey önermediği söylenebilir. Ancak bir gecede çok şeyin değiştiği bir dünyada yaşadığımızı unutmayalım. Bazı gelişmeler kripto paraların kullanımını herkes için mecbur hale getirebilir.

E-mail çıktığında “bu tutmaz” diyenleri hatırlıyorum. Bugün kripto paralar için de aynı sözleri sarf edenleri görüyor ve tebessüm ediyorum.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.
https://emrealkin.com/tr/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala