bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,927.13 5.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,304.18 7.50%
bnb
BNB (BNB) $ 518.93 8.34%
solana
Solana (SOL) $ 181.70 8.65%
xrp
XRP (XRP) $ 0.590829 3.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.616022 8.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130684 10.70%

Paylaş

Neden Twitter Değil de Çin?

çin kripto para1

Bence günün sorusu şu: Bitcoin neden Twitter haberine ciddi olumlu bir tepki vermezken, defalarca benzeri tekrarlanmış Çin kaynaklı korku haberlerine çok sert olumsuz tepki gösterdi?

Perşembe günü sosyal medya devi Twitter Bitcoin ile anında bahşiş yani para transferi özelliğini aktif hale getirdiğini duyurdu. Şimdilik sadece IOS sistemlerde geçerli olan uygulama sosyal medya ve ödemeler alanında tam bir devrim.

Nisan 2021 verilerine göre Dünya çapında 200 milyona yakın kullanıcısı olan Twitter, Bitcoini adeta kendi resmi para birimi haline getirdi. Artık yüzlerce milyon Twitter kullanıcısı, Twitter’da içerik üreten hesap sahiplerine anında düşük ücretlerle Bitcoin gönderebilecek. Yine Strike ve Lightning altyapısı ile çalışan yeni uygulama ile bahşiş adı altında yüzlerce milyon insan birbirlerine sınır ötesi çok hızlı ve neredeyse bedava şekilde para yani Bitcoin gönderebilecek.

Bu Bitcoin için daha önce var olmayan iki büyük talep alanı daha açılması demek. Piyasadan 100 milyonlarca kullanıcının ekstradan Bitcoin alması demek. Ancak Bitcoin bu kadar önemli bir habere çok ciddi bir yukarı tepki göstermedi.

Bugün ise Çin devleti artık sayısını unuttuğumuz saçma Bitcoin korkutma açıklamalarından iki tane daha yaptı. İlk önce madencilik faaliyetlerine elektrik verilmeyeceğini açıkladılar. Sonra da her türlü Bitcoin finansal işleminin yasak olduğunu bildirdiler. Bunlar zaten bilinen şeyler. Madencilik zaten Çin’de yasaklandı. Milyarlarca dolar yatırım Çin’den kaçtı. Bitcoini Çin’in kaç defa yasakladığını artık yatırımcı unuttu. Sayamıyoruz.

Peki ne oldu? Aslında hiçbiri tam olarak yeni bile olmayan bu açıklamaların ardından Bitcoin de sert satışlar geldi. İyi ama neden?

Gerçek sebebin 7 Eylül sert satışlarına neden olan gizli faktör ile aynı olduğunu düşünüyorum. O gün 53.000 $ direncine çok yaklaşan Bitcoinde ani ve çok sert satış gelmişti. Bitcoinin yakın geçmişinde bile bu derece büyük düşüşler elbette vardı ama hepsinde düşüşe neden olan bir olay söz konusuydu. Oysa 7 Eylül’de görünürde düşüş oluşturabilecek hiçbir haber yoktu.

7 Eylül’ün sebebi neyse, bugünkü tuhaf durumun nedeni de o: Evergrande…

7 Eylül sert satışında da altta yatan sebebin Çin emlak sektöründeki büyük balon ve Evergrande isimli dev emlak şirketinin artık görünür hale gelen muhtemel çöküşü olduğunu belirtmiştim.

Çin’de ve özellikle Evergrande’in çok yoğun ilişkilerinin bulunduğu Hong Kong’ta çok sayıda büyük ve küçük piyasa oyuncusunun Bitcoin vb kriptoparalara önemli yatırımları var. Evergrande bu haftayı kıl payı atlattı ancak yoğun nakit ihtiyacı sürüyor. Evergrande ödemelerini yapamayınca onunla iş yapan bir sürü banka, firma hatta birey kendi ödemelerini yapamıyor. Bu insanların portföylerinde şu anda en yüksek şekilde karda olan varlık sınıfı kriptoparalar. Kriz boyutuna yaklaşan nakit ihtiyacı devam ettikçe ellerindeki kriptovarlıkları satarak nakit bulmaya çalışıyorlar.

İşte bu nedenle Çin kaynaklı riskler kriptopara piyasalarını bir süre daha etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala