bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,764.74 1.91%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,987.32 2.95%
bnb
BNB (BNB) $ 561.36 2.22%
solana
Solana (SOL) $ 137.22 11.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516543 4.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453758 3.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.131621 4.96%

Merkeziyetsiz yapay zekâ için düğmeye basıldı

yapay zeka

Yapay zekâ platformu Ritual, teknolojinin büyük şirketlerin tekelinden kurtulmasını amaçlıyor.

Platform, merkeziyetsiz yapay zekâ projesini geliştirme amacıyla, Archetype liderliğinde düzenlenen, Accomplice ve Robot Ventures’ın da katkı sağladığı finansman turunda 25 milyon dolar topladı.

Tekelleşme, sektör için tehlikeli olabilir

Ritual, “birkaç güçlü şirketin elinde olan” yapay zekâ inovasyonunun merkezinde yer alan altyapının herkese açık hale gelmesini amaçladığını dile getirdi.

OpenAI tarafından piyasaya sürülen ChatGPT-4’ün başarısı, yapay zekânın blockchain teknolojisiyle birlikte kullanımını da gündeme getirdi.

Ritual’in kurucu ortaklarından Niraj Pant, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Yapay zekânın, güçlü şirketlerden oluşan küçük bir grubun elinde yer alması, teknolojinin geleceği için önemli bir tehdit oluşturuyor.
Ekosistemin, azınlık şirketlere karşı bağımlılığını sona erdirmek, bu teknolojiye kolayca ulaşmak ve yapay zekâ oluşturmanın geleceğini garanti altına almak için Ritual’i kurdu. Ritual, ekosistemin ihtiyaç duyduğu merkeziyetsiz bir ağdır.”

Pant, Akilesh Potti ile birlikte Ritual’i kurmadan önce blockchain odaklı yatırım şirketi Polychain Capital’de üç yıl boyunca beraber çalıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala