Tarihte ilk kez borsada işlem gören bir şirketin bilançosuna Bitcoin alması ile ünlenen Michael Saylor dün “Bitcoin Türkiye için Umuttur” dedi. Açıklama hem bizde hem bütün dünyada ses getirdi.
Saylor’un tweeti üzerine Avalanche (AVAX) projesinin Türk lideri Cornell Üniversitesi’nden Prof. Emin Gün Sirer de Twitter’da yorumlar yaptı. Merkez Bankaları için sadece Bitcoin’in değil AVAX dahil başka kriptovarlıkların da uzun vadede faydalı değer saklama aracı olabileceklerini anlattı.
Bunun üzerine ben de (başka yerde görmedim herhalde yine tarihte ilk kez) bir öneri getirdim: Hem Saylor’a hem de Emin Hoca’ya merkez bankalarının Bitcoin ya da AVAX almasını beklemek yerine örneğin Türkiye merkez bankasına mesela 5 yıl satmama koşulu ile kendi kriptovarlıklarından bağışlamalarını teklif ettim. Yani kendilerini tanıtmak ve yaygınlaştırmak için çeşitli kriptoparalar nasıl bireylere ‘airdrop’ yapıyorsa; neden merkez bankalarına, bankalara ya da şirketlere de airdrop yapmasınlar?
Benim mesajım da oldukça ilgi çekti. Birçok arkadaşımız sosyal medyada fikri mantıklı bulduğunu ifade etti. Ben de bu yazıda sözkonusu öneriyi daha da açmak istiyorum. Haydi “Bir kriptopara projesi kurumsal airdrop yaparsa neler olabilir?” diye eğlenceli bir düşünce deneyi yapalım.
Her türlü kriptovarlık bu tip airdroplar yapabilir. Mesajıma Emin Hoca’nın tweetleri ilham verdiği için AVAX örneği üzerinden hareket edelim:
Avalanche projesinde toplam 720 milyon AVAX coinin %5’i ‘Stratejik Ortaklar’a ayrılmış durumda. Yani bu coinler zaten Avalanche projesi üzerinde uygulama geliştirecek önemli oluşumlar, kurumlar vb’ne dağıtılmak üzere ayrılmış. Bu AVAX’ların değeri şu an 2,33 milyar dolar. Ve verildikleri zaman 4 yıl satmama koşulu taşıyorlar. Aslında doğrudan Airdrop’lar için ayrılmış 1,17 milyar dolarlık AVAX daha var. Ama bunun ne kadarı şimdiye kadar dağıtıldı bilmiyorum. O nedenle bu miktarı dışarıda bırakalım.
2,33 Milyar doların örneğin 900 Milyon dolarını yani %38,6’sını ‘Merkez Bankaları Airdrop’u için ayıralım. Avalanche tarihte ilk kez merkeziyetsiz blockchainlerin ve kriptovarlıkların faydalarını, uygulamalı olarak göstermek için merkez bankalarına 900 milyon dolarlık airdrop yapacağını açıklayabilir.
Sadece bu açıklama bile dünya medyasında en büyük kanallarda günlerce konuşulur. Çok büyük bir tanıtım yapılmış olur. Adeta yerküre üzerinde AVAX markasını duymayan kalmaz.
Daha sonra Ava Labs bir başvuru süreci başlatabilir. Tarihte bir ilk olan bu airdropa hangi ülkelerin merkez bankaları başvurdu? Kimler şartları yerine getirebilecek? Vs. sorular ile haber haftalarca daha gündemde kalır.
Düşünsenize teklif açıldığında, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Hong Kong, Singapur, Finlandiya vb yüksek profilli merkez bankalarından bir tanesi bile başvursa başta Bloomberg, CNBC olmak üzere tüm dünya medyasında haber nasıl dalga dalga yayılır.
Bugün finans alanında en büyük sorunlardan bir tanesi ülkeler arasında para göndermek. El Salvador bile yurtdışında yaşayan vatandaşlarının ülkeye gönderdikleri paraları bankalar yerine Bitcoin – Lightning üzerine kaydırarak 100 milyonlarca dolar tasarruf sağlamayı amaçlıyor. AVAX’ın Stratejik Ortaklar programında Avalanche ağı üzerinde çalışacak proje geliştirme zorunluluğu var. Ülkeler arası para gönderimlerinde günlerce süren uzun bekleme sürelerini ve fahiş komisyonları ortadan kaldıracak bir proje Avalanche ağı üzerinde başlatılabilir. Airdropa katılmak isteyen merkez bankaları bu projeye dahil edilebilir. Elbette başka başka projeler de söz konusu olabilir.
Haberler bu şekilde haftalarca aylarca gündem oluştururken bir yandan yapılacak airdropun değerinde de zaman içinde mutlaka değişiklikler olacaktır. Örneğin diyelim AVAX bu yükseliş sezonunda 100 dolar ve katlarını görürse airdropa katılan merkez bankalarının nasıl 2 kat 3 kat vs kazanç elde ettikleri konuşulacaktır. Bir sonraki yükseliş sezonunda AVAX fiyatı 1000 dolar ve katlarını da görebilir. Coinleri dört yıl satmama şartı olduğu için her merkez bankası AirDrop’tan 10 milyon dolar bile almış olsa, kazancı milyar dolarlara ulaşabilir. Bu da hem o ülkelerin medyasında hem de bütün dünyada sürekli çok ilgi çekici haber olarak gündemde kalır. Kötü senaryo: Bu olasılıklar meydana gelmezse kimse niye bu projeye katıldık da havadan 10 milyon dolarlık AVAX aldık demez.
Örnek proje AVAX coine talep oluşturur. Ayrıca airdropa katılan ülkelerin vatandaşları yurt dışı para gönderim ve alımlarında Avalanche’ın nasıl rahatlık, hız ve ucuzluk sağladığını yaşayarak görür.
Böylece AVAX bir sonraki sezona kadar sadece blockchain – kriptoparalar camiasında değil neredeyse tüm dünyada tanınan bir marka haline gelir.
AVAX veya herhangi bir proje aynı mantıkla çok büyük, marka şirketlere de airdrop yapabilir. Kurumsal airdrop açtığınızda mesela Tesla’nın ya da Twitter’ın başvurduğunu bir düşünsenize.
Şu an tamamen eldeki bilgilerle senaryolar kurdum. Proje sahipleri çok daha ayrıntılı, stratejik planlar yapabilir. Başta bu düşünceye ilham veren Emin Hoca ve ekibi olmak üzere bir şeyler yapmak isteyen tüm blokchain ve kriptovarlık projelerinin kurumsal airdropları değerlendirmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum.
Tabii Avalanche ya da başka ekipler kurumsal airdropları çoktan düşünüyor da olabilir…