bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,041.77 0.43%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,532.56 1.09%
bnb
BNB (BNB) $ 608.20 2.99%
solana
Solana (SOL) $ 184.79 1.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.612522 1.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.640479 1.66%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.211605 5.88%

Kazakistan Bitcoin’de Maden Buldu

kazakistan1

Kazakistan Orta Asya’da 19 milyon nüfuslu bir Türki Cumhuriyet. Ülkenin geniş toprakları, zengin petrol ve maden yatakları var.

Kazakistan’ın dev sınır komşusu Çin, tarihi bir hata yaparak topraklarında Bitcoin madenciliğini yasakladı. Başka ülkelere taşınmak isteyen Çinli madenciler için coğrafi olarak en yakın alternatiflerden biri de doğal olarak Kazakistan oldu. Taşınmayıp ekipmanlarını satanlar da Kazakistan’dan müşteri buluyor. Çünkü Bitcoin madenciliğinde en önemli maliyet enerji ve bol kaynakları ile Kazakistan enerjinin nispeten çok ucuz olduğu bir yer.

Caspian Policy Center araştırmasına göre Aralık 2020’de iş yerleri için 1 kwh elektiriğin fiyatı ABD’de 11 cent, Çin’de 10 cent ve Rusya’da 9 cent’ken Kazakistan’da sadece 5 cent’ti.

Bu durum şimdiden istatistiklere de yansıdı. Cambridge Üniversitesi’nin meşhur araştırmasına göre Bitcoin madenciliğinde Eylül 2019’da Çin’in payı %75, Kazakistan’ın payı da sadece %1,4’tü. Üniversitenin en son yayınladığı Nisan 2021 verilerine göre ise Çin %46’ya gerilerken Kazakistan 6 kat artışla %8,2’ye tırmandı. Çin’in asıl yasakları Haziran ayında başlattığını düşünürsek Kazakistan’da çok daha büyük artış gerçekleştiğini tahmin etmek güç değil. Kazakistan Nisan ayında bile %16,8 payı olan ABD’nin ardından dünyanın 3. büyük Bitcoin madencisi haline gelmişti.

Bitcoin madenciliği tesisleri aslında bilgisayarlardan oluşan fabrikalar. Bir ülkeye dışarıdan madenci gelmesi, 100 milyonlarca dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı, yeni istihdam sahaları ve devlet için ek vergi gelirleri demek.

Kazakistan yönetimi Bitcoin’deki bu ‘madeni’ keşfetmiş olacak ki hem yatırımları teşvik ediyor hem de ülkede kriptopara alım-satımını yasal hale getirme hazırlıkları yapıyor. Madencilerin Kazakistan’a akmasının en önemli nedenlerinden biri ülkenin madencilik ekipmanı ithalatında gümrük vergisi almaması. Astana Times gazetesinin 27 Temmuz tarihli haberine göre ise Kazakistan, vatandaşlarına banka hesaplarını kullanarak resmi onaylı kriptopara alım-satım platformlarında işlem yapma imkanı sunmaya hazırlanıyor. Elbette böylece başta Bitcoin olmak üzere bir çok kriptopara için 100 binlerce yeni yatırımcı piyasaya girmiş olacak.

İzlanda, Rusya, Belarus, İran, Venezuela, Ukrayna, El Salvador hatta Amerika bile Bitcoin ve kriptovarlıklardan bir şekilde para kazanmak için çeşitli yöntemler uyguluyor. Görünen o ki Kazakistan da pastadan payını almak için harekete geçmiş. Türkiye’nin bir an önce tüm bu deneyleri yakından inceleyerek kendine has bir strateji belirlemesi gerek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala