bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,516.02 0.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.61 1.12%
bnb
BNB (BNB) $ 599.78 1.84%
solana
Solana (SOL) $ 143.23 2.67%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519766 0.80%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466487 1.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147937 1.94%

Japonya Merkez Bankası, CBDC Denemelerine Başladı

japonya merkez bankasi cbdc denemelerine basladi

Japonya merkez bankası, dijital para birimi denemelerine başladı. 

Japonya merkez bankası olan Japonya Bankası (BoJ), Pazartesi günü yaptığı duyuruda dijital para birimi denemelerinin (CBDC) 1. aşamasına başladığını açıkladı. Mart 2022’ye kadar sürmesi planlanan bu aşamada, CBDC’lerin ödeme, düzenleme ve dağıtım gibi temel işlevleri test edilecek. 

Merkez bankası, daha sonra dijital para biriminin daha ayrıntılı işlevlerini test etmek üzere 2. aşamaya geçecek. İhtiyaç duyulduğu takdirde, özel işletmelerin ve son kullanıcıların da katılacağı bir 3. aşama testi gerçekleştirilecek. 

Japonya Merkez Bankası Başkanı Shinichi Uchida, geçtiğimiz haftalarda dijital para birimleri hakkında bir açıklama yapmıştı. Bankanın şu anda bir dijital para birimi piyasaya sürme planı olmadığından bahseden Uchida, gelecekte ihtiyaç duyulması halinde hazırlıklı olmak istediklerini belirtmişti. Başkan şu ifadeleri kullandı:

“Bu aşamada denemelere başlamanın gerekli bir adım olduğuna inanıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışındaki teknolojik gelişmeler de dahil olmak üzere mevcut etkenler göz önüne alındığında, CBDC’nin bir ödeme ve çözüm aracı sağlaması ve bu tür sistemlerin küresel standartlar haline gelmesi için makul bir olasılık bulunuyor.”

Birçok ülke, kendi dijital para birimlerini çıkarmak üzere bir takım çalışmalarda bulunuyor. Ancak Çin, 6 yılı aşkın araştırma ve geliştirme çalışmasıyla bir dijital para birimi piyasaya sürmeye en yakın ülke durumunda yer alıyor. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala