bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,560.03 4.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,108.12 4.46%
bnb
BNB (BNB) $ 550.50 4.45%
solana
Solana (SOL) $ 137.77 10.78%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498929 3.13%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473681 3.85%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157088 4.99%

İstanbul Blockchain Women Röportajları – Gökçe Philips

istanbul blockchain women roportajlari gokce philips

Paribu ana sponsorluğunda başladığımız ve İstanbul Blockchain Women ekibinin gerçekleştirdiği İstanbul Blockchain Women Röportajları, Gökçe Philips ile devam ediyor. Gökçe Philips, Türkiye’nin dijital dönüşümü, yürüttüğü projeler, Blockchain teknolojileri, kriptoparalar ve Blockchain teknolojilerinin kullanım alanları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Oldukça yoğun bir kariyer geçmişiniz var. Hangi noktada blockchain ile yollarınız kesişti?

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği sonrası, 15 yıl boyunca İngiltere, İsviçre, Yeni Zelanda, Dubai ve Abu Dhabi’de üniversitede ve endüstride farklı pozisyonlarda çalıştım. İkinci kızımın dünyaya gelmesi sonrası bir süre için Türkiye’de yaşama kararı aldık. Türkiye’de geçen 4 yılımızda kendi şirketimizi kurduk ve özellikle yazılım alanında hizmet vermeye başladık. Blockchain ile 2017 yılında tanıştım ve arkasında yatan düşünceye, kitlelere sunduğu, kendi değerini üretme şansına ve merkeziyetsizliğine kaptırdım kendimi. Bu teknolojiyle tanıştıktan sonraki ilk 3 ayda o sırada online olan Andreas Andreopoulos’un kitaplarıyla birlikte 85 tane whitepaper okudum, İspanya’da 2.5 günlük bir workshop + hackathon’un organizasyonunda yer aldım ve böylece kendimi bu dünya için ve bu dünya içinde bir şeyler yapmak isterken buldum.

Şu an ODTÜ Teknokent’te kurucu ortaklığını ve CEO’luğunu yürüttüğünüz Projesium isimli bir start-up’ınız bulunuyor. Bu girişiminiz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Faaliyet konusu nedir şirketinizin?

Şirketimiz özellikle Fintech ve Blockchain alanında çalışmalar yapmaktadır. Son 2 yıldır, Blockchain alanında eğitimler ve workshoplar vermekteyiz. Blockchain ile ilgili test ettiğimiz ya da Proof Of Concept’i üzerinde çalıştığımız proje fikirlerimiz var, ancak şu anki önceliğimiz Crypto-Fintech alanında faaliyete geçen ve Tübitak 1501 desteği ile yola devam eden CryptoIndexSeries adlı projemiz. Bu projemizin, Türkiye ile birlikte Globale açılmasını ve Kripto Para Piyasalarında standartların henüz oluşmaya başladığı şu günlerde ana veri sağlayıcıları, kripto borsalar ve son kullanıcı için güvenilir ve bütünsel veri anlamında referans noktası olmasını hedefliyoruz.

Pandemi Süreci içinde bulunduğunuz sektörü nasıl etkiledi?

Yazılım Sektöründe çalışan firmalar sanıyorum Pandemi sürecinden nispeten daha az etkilenen firmalar oldular. Fiziksel olarak birlikte olma zorunluğunun olmaması ve çıktının dijital olması bizler için büyük bir avantaj. Ancak, tabii ki dünya üzerinde değişen dinamikler ve dikkatlerin haklı olarak Sağlık alanına kayması eminim her şirket için önceliklerini gözden geçirme fırsatı yaratmıştır.

Kripto Para Piyasaları özelinde ise, içinde bulunduğumuz şartlar, kripto paralara olan ilgiyi artırdı diyebiliriz. Şubat ayında 162 milyar dolar civarlarında olan Kripto Para Piyasası günlük hacmi, şu an 181 milyar dolar seviyelerinde. Bunun yanında, COVID-19 ile birlikte ülkelerde artan işsizlik ve devletlerin vatandaşlara destek sağlamak için para basıyor olması fiat paraların değerlerinde düşüşler olmasına yol açabiliyor. Bunun yanında, kripto paralarda Mart ayında yaşanan değer düşüşlerinin kendini toparlaması da insanlardaki güveni artırdı. Dolayısıyla normalde volatilite ve dayanıklılık anlamında sorgulanan dijital paralara daha açık yüreklilikle bakılıyor şu an.

Pandemi Süreci sizi ve süreçlerinizi nasıl etkiledi? Uzaktan çalışma modeline hızlı adapte olabildiniz mi? Öncelikleriniz değişti mi?

Biz 16 Mart’tan bu yana uzaktan çalışıyoruz. Takımımızla hafta içi genellikle 2 kere online toplantı yapıyoruz. Proje Yönetim araçları kullandığımız için herkesin alması gereken aksiyonları ve nerede olduğumuzu takip etmek çok zor olmuyor.

Pandemi öncesi Mart’ta Londra, Nisan’da İstanbul, Mayıs’ta Katar ve Dubai’de iş geliştirme toplantıları ve mini lansmanlar planlamıştık. Hatta 9 Mart günü Londra’ya uçuyorduk. 6 Mart’ta İngilitere’de vaka sayısının birden artmasıyla birlikte planlarımızı iptal etme kararı aldık. Haliyle Nisan ve Mayıs’taki planlarımız da bu süreçten etkilendi. Şu andaki önceliğimiz çözüm ortaklıkları ve işbirliklerine yoğunlaşmak ve arkada yazılım sürecimizi devam ettirmek yönünde.

Ekosistem için oldukça faydalı değerler üretiyorsunuz. 2018 yılında BTK ile yaptığınız etkinlik hem çok kapsamlı, hem de oldukça geniş bir kitleye hitap etmiş olması açısından ilgi çekiciydi. Yakın zamanda benzer bir organizasyon planlıyor musunuz? Gerçi şu dönem Covid19 nedeniyle artık farklı normalleri konuşuyoruz, ancak Consensus’un her yıl New York’ta gerçekleştirdiği konferansı bu sene Distributed konsepti ile online’a aldığını gördük. Böyle bir organizasyon planlarınızda var mı?

Teşekkür ederim nazik sözleriniz için. Girişimlerin tek başlarına var olamayacağının ve ekosistem büyüdükçe girişimlerin de daha hızlı büyüyebileceğinin bilincindeyiz.

2018 yılında BTK ile işbirliği halinde düzenlediğimiz Blockchain Turkey Summit’in hem ekosistemdeki paydaşları bir araya getirme noktasında hem de devletin ilgili kurumlarında Blockchain ve Kripto paralara olan ilginin artması yönünde katkıları olduğu görüşündeyim.

Bu etkinlik sonrasında, Ankara’da Blockchain ve Kripto paralar hakkındaki farkındalığı artırmak ve fikirlerin konuşulup, paylaşılabileceği bir ortam oluşturmak adına ODTÜ Teknokent’te CoZone’un sponsorluğunda aylık ücretsiz Projesium Blockchain Meet & Greet etkinliklerimizi düzenlemeye başladık. Bu buluşmalarda hem kendimiz küçük eğitimler verdik, hem de sektördeki MenaPay, Paratica, Further Networks gibi değerli projeleri, akademisyenleri ve uzmanları ağırladık. Bu etkinliklere, pandemi sonrasında da devam etmek istiyoruz.

Bunun yanında, ekosisteme en büyük katkımızın CryptoIndexSeries’i büyütmek ve yaymak olacağını düşünüyorum. Kripto paralar hakkında bütünsel bilgiye (sektörel dağılımı, asset tipleri, teknik özellikleri, mevzuatsal özellikleri, ekonomik modeli, vb.) tek yerden ulaşılması, analiz edilmesi , analizin anlamlaştırılması hem kripto para piyasalarında aktif rol alan tekil ve kurumsal yatırımcılar için, hem veri sağlayıcıları için, hem de mevzuat yapıcı aktörler için büyük önem arz ediyor.

Sizi İstanbul Blockchain Women Use-Case Series Nisan buluşmasında dinledik. Lanse ettiğiniz ürününüze gelmeden önce İstanbul Blockchain Women ile yollarınız nasıl kesişti?

Blockchain Turkey Summit’in hazırlıklarını yaptığımız süreçte İsviçre’de yaşayan İngiliz bir dostum beni Crypto Valley’deki ekosistemi yakından tanıyan Engin Çağlar Bey ile tanıştırdı. Engin Bey, İstanbul Blockchain Women’ın ününü daha o zaman duymuştu ve o sayede Ebru Hanım’la ve sizlerle tanışma fırsatı buldum. Hatta, 2018 Temmuz ayındaki ilk toplantılarınızdan birine Londra’dan online katılmış ve Blockchain Turkey Summit’e daveti sizlere o şekilde iletmiştim. O günden beri birçok kere yollarımız kesişti.

Açıkçası İstanbul Blockchain Women’ın Türkiye’de Blockchain ekosistemi için, farkındalığı artırma, işbirliği fırsatlarını yüzeye çıkarma, hayata geçen projeleri yayma, iletişimi güçlendirme gibi birçok alanda çok faydalı işler yürüttüğüne ve başta kurduğu misyon dahilinde emin adımlarla yürüdüğüne inanıyorum. Ben de bu topluluğun gurur duyan bir üyesi olarak katkı sağlayabiliyorsam ne mutlu bana.

Online webinarda anlattığınız CryptoIndexSeries platformunuz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Özellikle ekosistemin çok ihtiyaç duyduğu, bir token veya coin ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz  her türlü dataya tek bir noktadan ulaşabileceğimiz kapsamlı bir ürün. Bu platformun yaygınlaştırılması ile ilgili hedef ve stratejileriniz nelerdir?

ISTBCW’nin konuğu olarak Nisan ayında Kripto Paralar, Token Ekonomisi ve ürünümüz CryptoIndexSeries’den kısaca bahsetmiştim.

Aynı zamanda Tübitak 1501 desteği de alan CryptoIndexSeries, Kripto Para Piyasaları için, yapay zeka tabanlı veri analizi ve alım-satım platformudur. Kripto Borsalar’dan en büyük farkımız, biz hali hazırda  herhangi bir borsada alım-satımı yapılan 1904 adet kripto parayı, hem birçok fiat para karşılığıyla gösteriyor, hem de kendi kurguladığımız Taksonomi dahilinde yapay zeka algoritmalarıyla sınıflandırıyoruz ve borsalardan çektiğimiz verilerle harmanlayıp analiz edilmesi için birçok farklı indikatör yaratıyoruz. Aslında bu şekilde, Kripto Para Piyasalarında devam eden standardizasyon çalışmalarına da olağanüstü katkılar sağlıyoruz.

Örneğin, Finans alanında faaliyete geçecek olan bir kripto parayı Eğlence sektöründeki bir para ile karşılaştırmak yerine, her kripto paranın kendi sektöründeki paralarla kıyaslanması ve hatta o sektörün performansını gösteren bir Endeks ile kıyaslanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında 40’tan fazla haber kaynağından toplandığımız kripto haberleri analiz ediyor, ve haberlerin olumlu/olumsuz oranında fiyata nasıl etkileri olabileceğini gösteriyoruz. Dolayısıyla kripto para verileri, sektörel dağılımlar, performans endeksleri ve haberler konusunda olan veriyi analiz edilebilir ve yorumlanabilir hale getiriyoruz.

Yakın zamanda, platformumuz kullanıcıları, yukarıda sözü geçen analizler yanında hali hazırda farklı borsalarda olan cüzdanlarına da bizim platformumuz üzerinden ulaşıp alım-satım yapabilecekler. İlk olarak entegrasyonunu tamamladığımız Binance, Coinbase ve Huobi’deki cüzdanlarına bizim platformumuz üzerinden ulaşabilecek ve karşılaştırmalı analiz sonucu verdikleri alım-satım kararlarını başka bir platforma gitmeden CryptoIndexSeries üzerinden gerçekleştiriyor olacaklar.

Bunun yanında iki ana hizmetimiz daha var:

  • Kripto Para Borsalarına White Label Exchange API hizmeti sağlıyor olacağız.
  • Hem Kripto Para Borsalarına hem de veri sağlayıcılarına ‘institutional-grade’ veri sağlıyor olacağız. Bu veri içerisinde bizim kendi ürettiğimiz veriler de var (endeks bilgileri, sektörel bilgiler, Kripto Para sınıflandırmaları, haber ‘duygu’ analizleri, vb.)

Şimdiye kadar son kullanıcıya organik yollarla ulaştık. Önümüzdeki aylarda dijital stratejimiz doğrultusunda daha aktif adımlar atmaya başlayacağız. Buna paralel olarak, Kripto Borsalar ve stratejik çözüm ortaklarımızla işbirlikleri kuruyoruz. Buna ilaveten, CryptoIndexSeries dahilinde oluşturduğumuz ‘framework’un Thomson Reuters (yeni adıyla Refinitiv) ya da Bloomberg gibi firmaların kısa dönem planlarında yerini alması için gerekli bağlantılar üzerinde çalışıyoruz. Geleneksel Piyasaların Kripto paraları entegre ettiği bir dönemde Kripto Para Kimliği, Kripto Performans ve Sektör Endeks’leri gibi  sınıflandırma ve indikatörleri de kendi sistemlerine katmalarının an meselesi olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye’deki blockchain çalışmaları ile ilgili görüşünüz nedir? Genel olarak kripto trading odaklı bir topluluk gözlemliyoruz, ancak bu topluluğun da çok büyük kısmı aslında yatırım yaptıkları coin veya token’ların arkasındaki teknolojiye itibar etmeden, neyi vaat ettiğini bilmeden, sadece bahis veya foreks mantığında bir yaklaşımla kısa vadede para kazanma güdüsü ile hareket ettiğini görüyoruz. Sizce TR Blockchain alanında bir gelişim vaat ediyor mu?

Türkiye, kripto para cüzdan sayısı bakımından dünyada ilk 5’te yer alan ülkeler arasında yer alıyor. Hatta bu nedenle birçok Kripto Para Borsası’nın ve Kripto para girişiminin de Türkiye’ye giriş yaptığını gözlemliyoruz. Hatta, bununla ilgili yabancı firmalardan İş Geliştirme partneri olmamız yönünde teklifler alıyoruz, ancak şu an CryptoIndexSeries projesinin pozisyonlanması açısından nötr bir yerde durmanın önemine inanıyoruz.

Kripto paralar henüz bir fiil hayatımıza geçmediği için, diğer bir deyişle günlük hizmet ya da mal alımı, varlık devri, ödeme gibi işlerimizi kripto para ile ödeyebileceğimiz noktalar çok sınırlı olduğundan son kullanıcı için kripto paraların -şimdilik- sadece bir yatırım aracı olarak kalmasını normal karşılıyorum.

Kripto Paralar, kendi projelerinde yazdıkları sektörlerde faaliyete geçtikçe, bu durumun değişeceğini öngörüyorum. Diğer bir deyişle, kahvemizi KahveCoin ile, uçak biletimizi, UçakCoin ile alıyor, reklam verirken ReklamCoin olarak ödeme yapıyor ve İstanbulKule’nin milyonda bir hissesini 1 KuleCoin ile alıyor olduğumuzda kripto paraların sadece finansal bir yatırım aracından çok daha fazla anlam ifade edeceğini düşünüyorum bütün kullanıcılara. Hatta biraz daha ileri giderek, şu anki finansal dinamiklerin de değişeceğini söyleyebilirim: Şu an Bitcoin’in hareketiyle iniş, çıkışlar yaşayan diğer kripto paralar kendi kimlikleri olduğunda (kendi faaliyet alanlarında hizmet verdiklerinde) kendi dinamiklerini oluşturacaklardır. Bu noktada CryptoIndexSeries’in gerçek değeri daha da ortaya çıkacaktır.

TR’deki ekosistemin gelişmesi için – hem nitelik, hem nicelik açısından – neler yapılması gerekiyor, veya nasıl bir ortam olması lazım? Özellikle proje geliştirmek isteyen, fikir sahibi olan girişimci adaylarına önerileriniz ne olur?

Şu an makro düzeyde, önemli olanın farkındalık uyandırılması, bilgi edinilecek doğru kaynaklara yönlendirilmesi ve insanların finansal okur-yazarlığının artırılması olduğu kanaatindeyim. Bu sayede kripto paralar hayatımıza daha aktif bir şekilde girdiği zaman adaptasyon anlamında daha verimli adımlarla ilerleyebiliriz.

Teknolojik anlamda Türkiye, bu sektöre ne katabilir ya da adaptasyon sürecinde hangi teknolojiler daha ön plana çıkar sorusuna ise 3 başlık halinde cevap vermek isterim:

  • Günlük Hayata Geçişi Kolaylaştırıcı Araçlar: Şu an marketten yaptığımız alışverişlerde kullanılan teknolojinin kripto paralara adapte edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda ilk aklıma gelen örnek POS makineleri. 2018 yılında Blockchain Turkey Summit’te DASH yöneticileri ile konuk ettiğimiz Salamantex adlı bir firma bu yönde daha o zaman adımlar atmıştı. Bunun mevzuatsal yanı olduğunun da farkındayım (nasıl vergilendirilecek gibi) ancak bu teknolojinin yakın zamanda hayatımıza girmesiyle adaptasyonun logaritmik ivmeleneceğini düşünüyorum.
  • Yatırım Araçları: Yatırım Araçları, her zamanki gibi popülerliğini koruyacak. Algoritmik trading, Kripto Para Derivative’lerinin hesaplanması satılması gibi projelere veri alt yapısı anlamında biz de her türlü desteği vermeye açığız.
  • Dijital Araçlar: Şu an dijital ortamda kullandığımız fiat paranın olduğu her ortam kripto para dünyasına kayabilir. Kripto paraların iş modeline göre reklam alıp verme, üretilen içerik için ödeme alma, doldurulan anketler için ödeme yapma, mal alıp/satma gibi birçok süreç dijital ortamda kripto paralar tarafından yapılır hale gelecek. Bu bağlamda bunu destekleyici alt yapısal sistemlerin oluşturuluyor olması kaçınılmaz. Bu alandaki girişimlerin de başarılı olacağını düşünüyorum.

Son olarak, ISTBCW’ye nazik davetleri için tekrar teşekkür ediyor ve ileride yine güzel işbirlikleri ile yola devam edeceğimize inanıyorum.

 

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Blockchain Women

Istanbul Blockchain Women, kadınlara teknoloji ve Blockchain özelinde pozitif ayrımcılık sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri üreten ve bu projeler sayesinde bilişim sektöründe kadın istihdamını artırarak kadınların üretim ekonomisinde daha çok yer almalarını sağlamayı misyon edinmiştir.
https://istanbulblockchainwomen.org/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala