bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,619.31 5.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,358.83 7.28%
bnb
BNB (BNB) $ 525.55 10.01%
solana
Solana (SOL) $ 183.30 8.83%
xrp
XRP (XRP) $ 0.594855 4.39%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.614099 10.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130077 13.23%

Paylaş

Istanbul Blockchain Women Röportajları – Ayşegül Şensoy

istanbul blockchain women roportajlari aysegul sensoy

Paribu ana sponsorluğunda başladığımız İstanbul Blockchain Women Röporajlarının ikincisini İstanbul Blockchain Women ekibinden Ayşe Gönen Anaeli, XYZ Teknoloji, İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Şensoy’la gerçekleştirdi. Ayşegül Şensoy, yürütmekte olduğu projeleri, Blockchain dünyası ve tüm dünyayı etkileyen koronavirüsün etkilerini anlattı.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Blockchain teknolojisi ile ne zaman tanıştınız, İstanbul Blockchain Women ile yollarınız nasıl kesişti?

Ankara doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Ekonomi mezunuyum. Eş zamanlı olarak Turizm Yöneticiliği bölümünü bitirdim. Ardından Galatasaray Üniversitesinde Pazarlama İletişimi Yönetimi yüksek lisansımı tamamladım. Şimdi de Özyeğin Üniversitesinde Executive MBA programına devam ediyorum.

Uzun yıllar birçok ulusal ve uluslararası kurumda yöneticilik, pazarlama müdürlüğü, ülke direktörlüğü gibi görevlerde bulunduktan sonra yaklaşık 1,5 sene önce blockchain teknolojisi ve ardından XYZ ile yolum kesişti. Blockchain teknolojisinin beni büyülemesiyle ekibe katıldım. Şu anda XYZ Teknoloji’de İş geliştirme ve pazarlama direktörü olarak görev alıyorum.

XYZ geleneksel finans, işletme ve mühendislik geçmişine sahip bir girişimci grubu olarak bu teknolojinin gerçek hayata değen noktalarda neyi çözebileceğine odaklandı. Hikâyenin başında çoğunlukla kripto paralar ile anılan Blockchain teknolojisinin kripto paralar haricinde neleri çözebildiği, özellikle dönüşen, dijitalleşen geleneksel finans sektöründe nasıl fayda sağlayacağı üzerine kafa yorduk ve Regtech Fintech alanında nasıl bir fark yaratabiliriz sorusundan yola çıkarak XYZ teknolojiyi hayata geçirdik.

Bu süreçte birazdan bahsedeceğim üzerinde çalıştığımız ürünler ve bunların iş birlikleri için yoğun görüşmeler yaptığım bir taraftan da sektördeki erkek dominasyonunun gözle görülür halinden huzursuz olduğum bir dönemde Blockchain Woman ile tanıştım. Hukuk danışmanımız aynı zamanda yakın dostum Ece (Ildır) bana gruptan ve yaptıkları harika çalışmalardan bahsetti ve tanışmama vesile oldu. Başak (Burcu Yiğit )ve Ebru (Güven) ile tanışıp projelerini ve grubun bir araya gelme amacını duyunca bu vizyoner hareketin aktif bir parçası olmak istedim. O günden bu yana da yapılan çalışmalar hem şahsi hem ekip olarak çok kısa sürede yarattığı etki alanı ve çıktı kalitesi bakımından takdirle izliyor içinde bulunmaktan da büyük keyif alıyorum.

Blockchain Woman çok kısa zaman içinde uluslararası arenada da yapmayı planladığı ve bununla ilgili ciddi çalışmalar ve adımlar attığı alanlarda da ciddi bir ses getirecek. Umuyorum benim de hem firmam hem şahsım adına bunun bir parçası olmaya devam ederim.

XYZ Teknoloji’den bahseder misiniz?

XYZ teknoloji başta blockchain ve fintech alanlarında çalışan bir teknoloji yazılım geliştirme firması. Geleneksel finans sektörünün, dijitalleşme çağında yeni ihtiyaçlara ve yeni çözümlere ihtiyaç duyacağı, bu çözümlerin de blockchain teknolojisinin sağladıklarını kullanarak, geliştirilebilecek olanların büyük fark yaratabileceğine inanıyoruz.

Halihazırda Blockchain, Fintech ve Regtech alanlarında ürünlerimiz ve geliştirmelerimiz bulunuyor.

Blockchain tabanlı ilk projemizin Kitlesel Fonlama Platformu olmasına karar verdik. Kararımızı etkileyen en önemli sebep finans alanında dijitalleşmenin büyük önem kazandığı bu dönemde şirket varlıklarının dijitalleştirilerek alım-satımına olanak sağlayan yapının kitlesel fonlama platformlarında uygulanabilir olmasıydı.  ICO benzeri fakat ‘asset backed token’ dediğimiz; karşılığında bir varlığın, hissenin, menkul kıymetin dijital karşılığı olan Security Tokenlar dünyada öncü olan birçok borsada yakın dönemde işlem görmeye başlayacak. Biz finansal piyasaların geleceğini, merkeziyetçi sınırların büyük oranda kalktığı, hızlı, güvenli, yüksek komisyon masraflarının azaldığı ve merkezi otoritelerin de teknolojiden faydalanarak varlık göstermeye çalıştığı bir yöne doğru gittiğini okuyarak bu alanda geniş kitlelerce kullanılabilir bir ürün tasarladık.

Yukarıda da belirttiğim gibi şu anda Türkiye’de de ilk fazı yasalaşan Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama Platformu ile halka arz sürecinin dijitalleştirilmesi, finansmana erişimi kısıtlı olan ya da olmayan girişimcilik ekosistemindeki firmaların kalabalık kitlelerce fonlanmasına bir platform üzerinden olanak sağlayan Türkiye’nin ilk regülasyona tam uyumlu çözümünü ürettik.

Bunun yanında kripto para borsalarında kara para aklama aktivitelerinin oldukça fazla olduğu ve giderek büyüyen bu piyasalarda, AML/KYC dediğimiz kullanıcıların tanınması ve işlemlerin risk bazlı bir yaklaşımla tanımlanarak terörizmin finansmanı, kara para aklama ya da illegal aktivitelerin tespit edilmesi için; regülatörler ve kripto para borsalarının işlem kontrolünde daha güvenli bir ekosistem yaratmak adına KRİPTO PARA BORSALARI İÇİN KARA PARA AKLAMAYI ÖNLEYİCİ bir yazılım geliştirdik.

Bu ürünümüzle de Bahreyn Merkez Bankası kabulü alarak körfez bölgesindeki tek regulatory sandboxa giren ilk Türk Fintech firması olduk. Crypto AML ürünümüz Bahreyn merkez bankası ile yapacağımız düzenlemeler ile bölgedeki tek onaylı Crypto AML ürünü olacak.

Yukarıda kitlesel fonlama platformundan bahsettiniz. Burada Blockchain’i nerede kullandınız? Türkiye’de nasıl bir karşılık buldu?

Biz blockchain tabanlı kitlesel fonlama platformu yazmaya başladığımızda Türkiye’de bu konu farklı mecralarda konuşuluyordu fakat bir tebliğ taslağı dahi yoktu. Biz tamamen yurtdışı, başta İsviçre olmak üzere bu regülasyonlara yakın pazarları hedefledik. Bizler ürün geliştirme safhasındayken tebliğ taslağı yayınlandı, biz de rotamızı Türkiye pazarı için regülasyona tam uyumlu bir platform hazırlamaya çevirdik.

Hisse bazlı kitlesel fonlama platformunda erken aşama girişimlerin maliyetsiz finansmana ulaşması, kitlelerin ise inandıkları bir fikre ya da şirkete kolaylıkla ve halka arz prosedürlerinin karmaşıklığından uzak saniyeler içinde ortak olabilmesine imkân sağlayan bir yapı mevcut. Platform lisansına sahip olacak olan kurumlar ise alternatif finansın bu yeni ve gelecek vadeden yapısından onlara sağladığımız hazır platform çözümümüz ile en önde yer alabilecekler. Hep konuşulan finans kurumlarının fintech firmaları ile çalışmalarına da bir örnek teşkil ediyoruz.

Blockchain teknolojisi kitlesel fonlamada hisselerin dijitalleştirilmesi, daha geniş tabiri ile menkule dayalı varlıkların dijitalleştirilmesi bu sayede teknolojinin sağladığı altyapı avantajları ile bu hisselerin çok daha hızlı daha az maliyetli ve geniş kitlelerce işlem görebilmesini sağlıyor özetleyecek olursak.

Bunun yanında blockchain teknolojisini bu platformun ikincil pazarında, dağıtılan hisselerin akıllı kontratlar ile dijitalleştirilerek aracısız, maliyetsiz ve çok daha hızlı biçimde alınıp satılabileceği yani likiditeye ve birçok farklı pazara çok daha kolay ulaşılabileceği alanda kullanılıyor. Türkiye’de henüz bu anlamda regülasyon olgunlaşmamış olsa da dünyada örnekleri mevcut.

Kitlesel fonlama yazılımlarınızın Türkiye için ilk olduğunu düşünüyorum, daha önce bu tarz bir girişim duymamıştım. Doğru mu acaba?

Doğru, Türkiye’de regülasyona tam uyumlu uçtan uca hazır çözüm olarak bildiğim kadarıyla ilkiz. Hatta henüz Türkiye’de regülasyonu bulunmayan ama yakın zamanda ihtiyaç duyulacağını ve bu alanda hızlı gelişmeler olacağını düşündüğümüz ikincil Pazar ve hisse dijitalleştirme çözümlerimiz de mevcut. Burada hem teknik platform sağlayıcı hem de danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Bizim arzumuz blockchain tabanlı bir sistemin kullanılmasına müsaade edecek yasaların da olgunlaşması bu sayede Türk girişimler uluslararası arenaya çok daha kolay açılmış ve ileride bize göre geçişimizin kesin olacağı bu altyapıyı kullanmada öncü bir ülke olarak avantajlı bir konuma ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

Crypto AML çözümünüzden de bahseder misiniz?

Crypto Anti Money Laundering (Blockchain Tabanlı Kripto Para Borsalarında Kara Para Aklamayı Önleyici Çözüm) ürünümüz ise hızla büyüyen kripto para borsalarında artan risklerden ötürü gördüğümüz bir ihtiyaç neticesinde ortaya çıkardığımız bir ürün. Kripto para piyasalarında güvenilirliğin vazgeçilmez önemi ve dünya çapında yayınlanan kural setleri bu piyasalarda regülasyonu zorunlu kılıyor. Biz bu piyasalar için çok önemli olan regülatörler ile borsalar arasında bir iletişim kanalı oluşturacak çözümümüz ile blockchain teknolojisinin transparan ve güvenilir yapısını kullanarak daha güvenli ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturuyoruz.

Burada birçok farklı algoritma, veritabanı, kural setleri ve kontroller uygulayarak, gerçekleştirilen bir transferin risk puanlaması yapıyor bu sayede kripto para borsalarının uyumluluk ofisleri ve regülatörler için bir analiz yapma ve aksiyon alma imkânı sağlıyoruz. Konvansiyonel finansta büyük önem arz eden ve dünyada FATF başta olmak üzere birçok otoritenin de işaret ettiği gibi kripto para piyasalarına da bu düzenlemelerin gelmesi kaçınılmaz.

Bildiğim kadarıyla siz firmalara Blockchain projelerinde danışmanlık da veriyorsunuz. Hangi sektörlerde bunun karşılığı var?

Blockchain teknolojisi Machine Learning, AI gibi teknolojilere göre görece daha yeni ve esasında bir altyapı teknolojisi olduğu için de daha az göz önünde olan net faydalarının diğer teknolojiler gibi hemen anlaşılmadığı bir çözüm.

Farklı sektörlerden yoğun ilgi var fakat biz burada blockchain’in gerçekten fayda sağlayacağı alanlarda kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle birden fazla partinin olduğu ve bu partilerin güven ilişkisi kurması gereken lojistik, ithalat ihracat, finans, sağlık gibi sektörlerde blockchain ciddi faydalar sağlıyor. Bu sektörlerde önemli paydaşlarla çalışıyoruz.

Son olarak içinde bulunduğumuz pandemi döneminde Blockchain teknolojisinin Covid-19 salgınını önleyecek ya da yeni gelişen iş yapış modellerine nasıl etki edecek? Bu konuda düşünceleriniz nedir.  

 Blockchain merkeziyetsiz yapısı ve eşitlikçi özelliği ile özünde toplum faydasına ve otoritenin ya da bürokrasinin yavaşlattığı ya da toplumsal faydadan çok kendi çıkarına hizmet ettiği durumlardaki problemlere bir çözüm alternatifi olarak ortaya çıktı.

Bugün pandemi gibi ülkeler üstü ve tüm insanlığı ilgilendiren bir durumda blockchain teknolojisi birçok alanda fayda sağlayabilir. Öncelikle immunizasyon, bunun kontrolü yetkili makamlarca onaylanması ve bunun acık bir ortamda ya da özel sistemlerle kontrolünde blockchain tabanlı bir altyapı büyük fark yaratacaktır.

Finansmana ulaşımda adaletli bir yapının sağlanması da Blockchain ile mümkün. Bunun örneklerinden biri olan Kitlesel fonlama sadece paya dayalı olarak değil aynı zamanda ödül bağış ya da peer to peer yapılabiliyor. Bağışların ya da ihtiyaçların adaletli ve şeffaf bir şekilde doğru kanallara ulaşması ve bunun takibinde kullanılabilecek en uygun altyapıyı Blockchain sağlıyor. Online hayata adaptasyonun çok hız kazanacağı bu dönemde alternatif finansın yükselmesi de kaçınılmaz olacak. Burada Blockchain teknolojisinin uygulamalarını finans sektöründe hızla görüyor olacağız.

Ödeme sistemleri de hızla değişiyor. Blockchain tabanlı ve kripto paraların kullanıldığı ödeme sistemlerinin sağladığı kolaylıklar bu süreçte çok daha fazla fark edilecektir.

İleride yapılacak oylamaların artık online olarak yapılması zorunlu olacak burada blockchain teknolojisi büyük fayda sağlayacaktır.

Daha önce de belirttiğim gibi büyük bir altyapı değişikliğinin arifesinde şu anda oldukça can sıkıcı olan bu dönem dijital transformasyonun çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayacak.

Biz de hem bir parçası olduğum XYZ Teknoloji hem de üyesi olmaktan büyük keyif aldığım Blockchain Women ile birlikte tecrübelerimizi Blockchain teknolojisi ile birleştirerek dijital dönüşümün mimarlarından olmayı arzuluyorum.

btchaber bh logo

Blockchain Women

Istanbul Blockchain Women, kadınlara teknoloji ve Blockchain özelinde pozitif ayrımcılık sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri üreten ve bu projeler sayesinde bilişim sektöründe kadın istihdamını artırarak kadınların üretim ekonomisinde daha çok yer almalarını sağlamayı misyon edinmiştir.
https://istanbulblockchainwomen.org/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala