bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

Hisse Senedi Alım Satımını Nasıl Yapabilirim?

hisse senedi nasil alinir

Ülkemizde hisse senedi alım-satım hesabı olan 2 milyon yatırımcı var. Bu sayının yeni kuşağın daha riskli yatırımlara sıcak bakması ile artacağını düşünüyorum. Mesleği ya da ilgisi ekonomi, finans olmayan kişiler için bazı temel bilgiler çok önemli. Bu nedenle piyasada halihazırda işlem yapanların bu da bilinmez mi artık dedikleri pek çok temel konu piyasaya yabancı potansiyel yatırımcılar tarafından daha fazla yazılmalı düşüncesindeyim.

Hisse senedi alıp satmak için SPK tarafından yetkilendirilmiş olan bir banka ya da aracı kurumdan yatırım hesabı açtırmanız gerekir. Bunun için çerçeve bir sözleşme imzalamalısınız. Bazı bankalar bunu şubeye gitmeden internet üzerinden de okudum kabul ediyorum şeklinde bir butonu işaretlettirerek de yapıyor.

Hisse senedi alıp satarken hesabınızın olduğu arası kuruma komisyon ödersiniz. Aracı kurum seçerken dikkat etmeniz gereken konuların başında komisyon oranı geliyor. Bu oranlar çok düşük tutarlarda gibi görünse de çok alım-satımı yapanlar için toplamda azımsanmayacak bir miktar olabilir.  

Hesabı açtıktan sonra karşınıza çıkan ekranlarda alım-satım emri verecek bölmeler vardır. Eğer zorlanıyorsanız aracı kurumunuzun çağrı merkezinden destek alabilirsiniz. Bankacılık sistemi gibi telefonda çok beklemezsiniz, daha ilgilidirler. Malum yatırımcı sayısı epey az ülkemizde.

İlk defa işlem yapacağınızı düşünürsek hesabı açtıktan sonra yatırdığınız tutarın çok yüksek miktar olmamasını tavsiye ederim. Önce sistemi anlamaya çalışın, bu bazen bir hafta olur bazen bir ay bazen bir yıl…Amacınız kazanmak değil sistemi öğrenmek olsun. Borsada alım ya da satım emri verdiğinizde emirlerin bile türlerinin olduğunu göreceksiniz.

Diyelim ki A hissesi 7.40’tan işlem görüyor. Kapanıştan sonra bir haber geldi ve bu habere göre şirket yeni bir yatırım yapacakmış. Bu beklenmedik bir haber ise yatırımcıda ani ve olumlu bir hava ortaya çıkar. Sabah seansında kaçtan açılacağını kestirmek bazen zor olabilir. O nedenle bu emirlerin sıraya konulması gerekir.

Emirlerde sıra şu şekilde olur. Alımda en yüksek, satımda en yüksek fiyatlarda öncelik vardır. Eğer bazı emirlerde fiyatlar eşit ise ilk önce sisteme girilen emir önceliklidir. Yani borsada önce fiyat sonra zaman önceliği geçerlidir.

Buna benzer çok sayıda kural vardır. Yakında çıkacak Borsa 101 kitabımda bunların hepsi mevcut. Aslında en güzeli küçük miktarlarda alıp satarak bu işi öğrenmek…Araba kullanmayı öğrenmenin tek yolu direksiyona geçmektir…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala